Η Ζωή, οι γρίφοι, η συμφωνία και το παράδειγμα της Κύπρου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα αλλά και γρίφους έστειλε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την διάρκεια της συνάντησης της με τον Κύπριο ομόλογο της Γιαννάκη Ομήρου, ασκώντας κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο κοινό νόμισμα και στεκόμενη αινιγματική για την στάση που θα κρατήσει στην επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

«Ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός

των λαών και των Κοινοβουλίων. Ζούμε περιόδους όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής.

«Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία αλλά και με επίγνωση να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες. Υπ’ αυτήν την έννοια και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε», συμπλήρωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Για όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί περί Grexit η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε ως μέσο επίτευξης της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού, εναντίον των λαών, εναντίον των κοινωνιών και με θύμα τα δικαιώματά τους και τη Δημοκρατία». Και συνέχισε λέγοντας πως «η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τραυματική εμπειρία από τέτοιους εκβιασμούς και όσον αφορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με έχετε ακούσει πολλές φορές να κάνω μνεία σε αυτήν την εχθροπραξία που συνέβη το Μάρτιο του 2013 κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους ομολόγους μας και στους κοινοβουλευτικούς σε όλη την Ευρώπη, να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά τέτοιοι εκβιασμοί να απευθυνθούν σε Κοινοβούλια».

Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογο της για τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, παραδίδοντάς του και το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο το μνημονιακό χρέος είναι στο σύνολό του παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο με τον Γιαννάκη Ομήρου να σημειώνει πως «αυτή η πρωτοβουλία είναι απολύτως συμβατή με το δικαίωμα των λαών, προφανώς και του ελληνικού λαού, να γνωρίζει την αλήθεια αλλά αυτό το πόρισμα είναι και ένα μήνυμα διεθνώς αλλά και εντός Ε.Ε. ότι δεν μπορούν, οι όποιοι τρίτοι, στο όνομα οικονομικών σκοπιμοτήτων ή μιας οικονομικής ποδηγέτησης να αυθαιρετούν. Και έχω την άποψη ότι ήταν πολύτιμη και θα είναι πολύτιμη η συνεισφορά αυτού του πορίσματος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «Συζητήσαμε την παρούσα κρίσιμη συγκυρία που αφορά στο λεγόμενο ελληνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και την προσπάθεια να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των δανειστών και τόνισα την ανάγκη αυτή η συμφωνία να κινείται μέσα στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της Ε.Ε., της αλληλεγγύης, της δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσει σε πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς αυτές οι αρχές και αυτές οι αξίες έχουν τραυματιστεί με ευθύνη κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια και επείγει η αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης και μέσα σ αυτά τα πλαίσια τα Κοινοβούλια θα πρέπει να επανακτήσουν το ρόλο τους, δηλαδή η Δημοκρατία και η κατεξοχήν έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος, που είναι τα Κοινοβούλια, πρέπει όχι να περιορίζονται σε ό,τι αφορά την άσκηση των εθνικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων αλλά θα πρέπει να ενισχύονται. Θα πρέπει να επιστρέψει η Δημοκρατία και η πολιτική στην οικονομική διακυβέρνηση αποκλείοντας τις αδηφάγες αγορές οι οποίες σήμερα είναι αυτές που επικυριαρχούν στο χώρο της οικονομίας».

Ζωή ΚωνσταντοπούλουμηνύματαγρίφοιΒουλήεκβιασμοίδανειστέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα