Η ζωή της Μάτα Χάρι γίνεται μπαλέτο (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

Η ζωή της Μάτα Χάρι γίνεται παράσταση μπαλέτου στην Ολλανδία από το Dutch National Ballet και οι παραστάσεις είναι ήδη sold out. Σχεδόν έναν αιώνα αφότου εκτελέστηκε ως κατάσκοπος, η ιστορία της απόλυτης femme fatale του κόσμου, Μάτα Χάρι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως μπαλέτο στην πατρίδα της την Ολλανδία. Στόχος της παράστασης είναι να ζωντανέψει μέσα από το χορό τη γυναίκα της οποίας το όνομα έχει

γίνει συνώνυμο με τον αχαλίνωτη αισθησιασμό και τη μοιραία προδοσία.

Στα χρόνια πριν τον πόλεμο, το εξωτικό στριπτίζ που έκανε της έφερε φήμη, αποδοχή, τη λατρεία των ανδρών, ενώ θεωρείται μια από τις πρώτες και πιο δημοφιλείς χορεύτριες στον κόσμο. Ήταν η εποχή που οι παριζιάνικες αίθουσες διασκέδασης έσπαγαν τα ταμπού της βικτωριανής εποχής και η Μάτα Χάρι έκανε με τις τολμηρές εμφανίσεις της, φορώντας πέπλο και κεντητούς στηθόδεσμους, αίσθηση στη γαλλική πρωτεύουσα και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο σκηνοθέτης και χορογράφος Τεντ Μπράντσεν εμπνέεται από τη ζωή της και δημιουργεί ένα δραματικό μπαλέτο, καθώς οι Ολλανδοί πάντα ήταν γοητευμένοι από την ιστορία της.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 60 χορευτές και η παράσταση θα διαρκεί δυο ώρες. Θα είναι ένα καλειδοσκόπιο των εμπειριών της ζωής της. Τα τριακόσια πολυτελή κοστούμια σχεδιασμένα από τον Francois-Noel Cherpin αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της μεγάλης αυτής παραγωγής.

"Είναι ένα αίνιγμα για μένα. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά; Ήταν απλά μια χορεύτρια; Ήταν πραγματικά μια κατάσκοπος, ή ίσως ένα θύμα των περιστάσεων;" λέει ο σκηνοθέτης.

Η πρώτη σχέση που είχε η νεαρή τότε Μαργαρίτα Τσέλε, ήταν με τον αξιωματικό του ολλανδικού στρατού Τζόνι Μακ Λέοντ, τον οποίο και γνώρισε και παντρεύτηκε μέσω αγγελίας σε μια εφημερίδα που κυκλοφορούσε στο Άμστερνταμ, το 1895. Ήταν μόλις 19 ετών. Όταν χώρισαν η Μαργκαρέτα Γκετρούιντα Ζέλε-Μακ Λέοντ βρέθηκε κυριολεκτικά στον δρόμο. Έφτασε στο Παρίσι, με άδειες τσέπες και δίχως αποσκευές. Άρχισε να εμφανίζεται στα σημαντικότερα κοσμικά κέντρα διασκέδασης στο Παρίσι καθώς και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Υιοθέτησε το καλλιτεχνικό όνομα «Μάτα Χάρι» που στην ινδονησιακή διάλεκτο σήμαινε «Μάτι μιας Νέας Αυγής». Έχοντας ολλανδικό διαβατήριο και λόγω της ουδετερότητας της χώρας, μπορούσε σ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου να μετακινείται ελεύθερα από τη μία χώρα στην άλλη.

Στη λίστα θαυμαστών της είχε ένα μεγάλο αριθμό πλούσιων και διάσημων ανδρών. Λένε ότι στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες μπήκε κατόπιν τυχαίας παροτρύνσεως από έναν εραστή της. Το 1916 ερωτεύτηκε στο Παρίσι τον νεαρό Ρώσο αξιωματικό Βαντίμ ντε Μασλόφ. Προκειμένου να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή και την πορνεία και να υποστηρίξει τον Ντε Μασλόφ, συμφώνησε να δουλέψει και για τη γαλλική κατασκοπεία.

Συνελήφθη και φυλακίστηκε από τις γαλλικές αρχές με την κατηγορία της κατά συρροήν κατασκοπίας στο Παρίσι στις 13 Φεβρουαρίου 1917. Παρά το γεγονός ότι ορκιζόταν στους ανακριτές της: «Εταίρα; Το παραδέχομαι. Κατάσκοπος; Ποτέ!» και ότι «έζησα πάντα για χάρη του έρωτα και των απολαύσεων», εκείνοι δεν την πίστεψαν παρά την απουσία ενοχοποιητικών στοιχείων. Εκτελέστηκε στο απόσπασμα στις 15 Οκτωβρίου 1917.Ήταν μόλις 41 ετών.

Οι παραστάσεις του μπαλέτου «Μάτα Χάρι» θα διαρκέσουν από τις 6 έως τις 26 Φεβρουαρίου στο Άμστερνταμ.

μπαλέτοΜάτα ΧάριΟλλανδίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα