Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην Ουκρανία: «Ξορκίζουν» τον πόλεμο αλλά οχυρώνονται

Στο κόκκινο παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, μετά την συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατιωτών από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα και τις αμερικανικές απειλές για συντονισμένη απάντηση.

Η Ουάσινγκτον στηρίζει την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα, αφού η Ρωσία συγκέντρωσε χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα, τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία

αρνείται ότι σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον της γειτονικής χώρας και ζητά να σταματήσει το ΝΑΤΟ τη διεύρυνσή του προς ανατολάς. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ στέλνει φορτία ασφαλείας ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα ασφαλείας και ενέργειας, καθώς και την μακροοικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του δεν έχουν αναλάβει την υποχρέωση να υπερασπιστούν την Ουκρανία. Αυτό τόνισε επανειλημμένα, μεταξύ άλλων, και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξέι Ζάιτσεφ, σημειώνοντας ότι «η Ουκρανία είναι μόνο εταίρος της συμμαχίας και το άρθρο 5 της Συνθήκης Συλλογικής Άμυνας της Ουάσιγκτον, δεν επεκτείνεται σε αυτήν».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ότι σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ως αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του θα ανακαλέσει όλους τους στρατιωτικούς της Κροατίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ο Ρώσος εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «παρόμοιες δηλώσεις χωρών του ΝΑΤΟ (σ.σ. για απόσυρση στρατευμάτων) στην πραγματικότητα δεν έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις, που ανέλαβαν όταν προσχώρησαν στη συμμαχία».

Κατά την εκτίμηση της ρωσικής διπλωματίας η στρατιωτική ένταση στην Ευρώπη θα μειωθεί εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι επιφυλακτικές δηλώσεις και εκτιμήσεις του Μιλάνοβιτς αναπαράγονται ευρέως στα ρωσικά ΜΜΕ, που υπογραμμίζουν τη θέση του Κροάτη προέδρου ότι «η Ουκρανία δεν έχει θέση στο ΝΑΤΟ, διότι παραμένει μια από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου».

Απαράδεκτη ακόμη και η ιδέα ενός πολέμου

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ακόμη και η σκέψη ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτη».

«Έχουμε ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν. Θεωρούμε απαράδεκτη ακόμη και τη σκέψη ενός πολέμου μεταξύ των λαών μας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ. Η δήλωσή του αυτή συνιστά μια από τις τελευταίες μιας σειράς επίσημων δηλώσεων που αποσκοπούν να εξαλείψουν τους φόβους για μια επικείμενη ρωσική εισβολή.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η εβδομάδα που πέρασε έδειξε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την οποία υποδαυλίζουν ορισμένες χώρες είναι μια τεχνητή σύγκρουση και πως η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι χωρίς τη «βοήθεια» της Δύσης η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είχε διευθετηθεί εδώ και καιρό.

Παράλληλα ο Ζάιτσεφ, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του δημιουργούν ένα αρνητικό πεδίο για συνομιλίες στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ευρώπη και ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε στη μείωση των στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή.

«Είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές εντάσεις θα μειωθούν εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό ζητάμε, και αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των προτάσεών μας στο ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Ρωσία, η οποία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και έχει υποστηρίξει μια εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, έχει αναπτύξει δυνάμεις στο έδαφός της κοντά στην Ουκρανία καθώς και στη γειτονική Λευκορωσία.

Το Κίεβο απορρίπτει την εκδοχή της Ρωσίας ότι η σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία είναι ένας εμφύλιος πόλεμος που δεν έχει καμία σχέση με τη Μόσχα, λέγοντας ότι η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές με μυστικές δυνάμεις που έχει στείλει στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποιο φαγητό ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Ρομπότ έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια!

ΗΠΑ: Επιστήμονες «αναγέννησαν» πλήρως τα κομμένα πόδια βατράχων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηλεκτρισμένη, Ουκρανία, Ξορκίζουν,ilektrismeni, oukrania, xorkizoun