Ίμβρος και Τένεδος: Σε απόγνωση οι κάτοικοι εξαιτίας της θαλάσσιας βλέννας

Τεράστια ανησυχία επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων κατοίκων των νησιών Ίμβρου και Τενέδου, αφού τις τελευταίες τουλάχιστον τρεις ημέρες είναι πολύ έντονο το πρόβλημα με το αποκρουστικό θέαμα που παρουσιάζει η βλέννα στις παραλίες του νησιού.

Σε δυσκολότερη θέση βρίσκονται όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό (εστίαση, καταλύματα), αφού από τις αρχές του Ιουλίου ξεκινάει η καλύτερη τουριστική περίοδος για τα δύο νησιά.

Ίμβρος και Τένεδος στηρίζονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και μετά τις 2 Ιουλίου που κλείνουν τα σχολεία,

στα δύο νησιά καταφθάνουν καραβιές επισκεπτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το διάστημα μόνο για την Ίμβρο εκτελούνται εφτά δρομολόγια πλοίων την ημέρα, όταν στις αρχές Ιουνίου ο αριθμός τους δεν ξεπερνάει τα δύο ημερησίως.

Ο φόβος των κατοίκων είναι ότι, αν οι τουρκικές Αρχές δεν καταφέρουν να σταματήσουν τους τεράστιους όγκους βλέννας που φτάνουν στα νησιά από τα Δαρδανέλια, το πλήγμα στον τουρισμό θα είναι τεράστιο στην καλύτερη εποχή του.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κοινοτάρχης του χωριού Γλυκύ της Ίμβρου, Αργύρης Μπαχτσεβάνης, στο οποίο ζουν Έλληνες μειονοτικοί, μπορεί από σχετική απόσταση η βλέννα να μην είναι πολύ ευδιάκριτη μέσα στη θάλασσα, ωστόσο, αν πλησιάζει κανείς διακρίνει το αποκρουστικό θέαμα. 

Αν μπεις μέσα στη θάλασσα, βλέπεις ξεκάθαρα τα μεγάλα στίγματα πάνω στο νερό. Μάλιστα, σε κάποια σημεία δε φαίνεται η θάλασσα.

Το χειρότερο είναι ότι αυτή η βλέννα κολλάει πάνω στο σώμα σου. Είναι δεδομένο ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα πληγεί σημαντικά ο τουρισμός του νησιού.

Εδώ ο τουρισμός είναι κυρίως εσωτερικός και σημειώνει μεγάλη άνοδο, όταν κλείνουν τα σχολεία στις 2 Ιουλίου. Πάντως, πολλά εξαρτώνται από τον καιρό.

Τώρα, για παράδειγμα, φυσάει δυτικός άνεμος και απομάκρυνε λίγο τη βλέννα από το νησί μας, την πήγε προς την Τένεδο και τις απέναντι ακτές», λέει ο κ. Μπαχτεσβάνης.

Από την πλευρά του ο Β΄ αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, Στέλιος Πουλάδος, σημειώνει στο ethnos.gr ότι κι άλλες χρονιές εμφανίζεται η βλέννα στην περιοχή, ωστόσο, φέτος ο όγκος της είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως δικαιολογημένη η ανησυχία των κατοίκων. 

«Δυστυχώς, όπως ανέφερε Τούρκος καθηγητής, η Θάλασσα του Μαρμαρά είναι σχεδόν νεκρή από το 1980 και εξαιτίας της γιγάντωσης της Πόλης, η οποία κοντεύει τα 25 εκατομμύρια κατοίκους.

Διαβιούσαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά σαράντα είδη ψαριών και πλέον υπάρχουν μόνο δύο. Αυτό που βλέπουμε τώρα με την αποκρουστική βλέννα, είναι κομμάτια σαπισμένων πτωμάτων. 

Οι Τούρκοι ήθελαν να κάνουν βιολογικούς καθαρισμούς στη Θάλασσα του Μάρμαρα, αλλά τελικά προτίμησαν να αφήνουν τα λύματα να φεύγουν προς τη Μαύρη Θάλασσα, εκμεταλλευόμενοι τα ρεύματα», λέει ο κ. Πουλάδος.

Επίθεση στη Μονή Πετράκη: Από το ίντερνετ αγόρασε το βιτριόλι ο δράστης – Σε καλή κατάσταση οι τραυματίες (Video)

Χωρίς μάσκες από σήμερα στους εξωτερικούς χώρους – Τέλος και η απαγόρευση κυκλοφορίας από Δευτέρα

Επίθεση στη Μονή Πετράκη: Εικόνες φρίκης στο χώρο της επίθεσης (Photos, πολύ σκληρές εικόνες)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ίμβρος, Τένεδος,imvros, tenedos