Ινδονησία: Εντοπίστηκε είδος θηλαστικού που θεωρούνταν χαμένο εδώ και 60 χρόνια (video)

Επιστήμονες εντόπισαν ένα είδος θηλαστικού που πίστευαν ότι είχε χαθεί πριν από 60 χρόνια. Η ανακάλυψη έγινε στα Κυκλώπεια Όρη της Ινδονησίας. Το ζώο αυτό έχει ράχη σκαντζόχοιρου, ρύγχος μυρμηγκοφάγου και πόδια τυφλοπόντικα.

Το θηλαστικό που αποκαλείται και «έχιδνα του Ατένμπορο με το μακρύ ράμφος», προς τιμή του Βρετανού φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο, φωτογραφήθηκε την τελευταία μέρα αποστολής επιστημόνων στην Ινδονησία.

Έχοντας κατέβει από τα βουνά, στο τέλος του ταξιδιού του, ο βιολόγος Τζέιμς Κέμπτον είδε τις εικόνες του μικρού θηλαστικού που περπατούσε ανάμεσα

στην βλάστηση, στην τελευταία κάρτα μνήμης από τις περίπου 80 κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή.

«Επικράτησε ευφορία, καθώς είχαμε περάσει τόσες μέρες στο πεδίο χωρίς κάποια ανταμοιβή, μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Τζέιμς Κέμπτον, περιγράφοντας την στιγμή που είδε την εικόνα του θηλαστικού, μαζί με συνεργάτες του από την ινδονησιακή οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος YAPPENDA.

«Φώναξα τους συναδέλφους μου και τους είπα – το βρήκαμε, το βρήκαμε! Έτρεξα από το γραφείο μου στο καθιστικό και άρχισα να τους παίρνω αγκαλιά», είπε ο Κέμπτον.

Οι έχιδνες, που πήραν το όνομά τους από την Έχιδνα της ελληνικής μυθολογίας, που ήταν μισή γυναίκα και μισή φίδι, είναι πολύ ντροπαλά θηλαστικά, που βγαίνουν από τα λαγούμια τους μόνο τη νύχτα και είναι πολύ δύσκολο να τα συναντήσει κάποιος στο περιβάλλον τους.

«Ο λόγος που φαίνονται τόσο διαφορετικά από άλλα θηλαστικά είναι επειδή αποτελούν μέλη των μονότρεμων – μίας ομάδας ζώων που κάνουν αυγά και διαχωρίστηκαν από το δέντρο ζωής των υπόλοιπων θηλαστικών περίπου πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια», εξήγησε ο Κέμπτον.

Η τελευταία φορά που είχε εντοπιστεί το θηλαστικό αυτό ήταν το 1961, από έναν Ολλανδό βοτανολόγο.

Η ομάδα ερευνητών του Κέμπτον στο πλαίσιο της αποστολής στην Ινδονησία αντιμετώπισε διάφορες δυσκολίες, όπως έναν σεισμό, κρούσματα ελονοσίας και μία βδέλλα που κόλλησε στον βολβό του ματιού ενός από τους επιστήμονες. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τους κατοίκους του χωριού Γιόνγκσου Σαπάρι για να εξερευνήσουν μία απομακρυσμένη περιοχή στην βορειοανατολική Παπούα.

Το θηλαστικό έχιδνα έχει ενσωματωθεί στους θρύλους των κατοίκων της περιοχής Γιόνγκσου Σαπάρι και οι γηραιότεροι λένε πως αν θέλεις να σταματήσεις μία σύγκρουση πρέπει να στείλεις τον ένα από τους αντίδικους στο δάσος για να ψάξει την έχιδνα και τον άλλον στον ωκεανό για αν βρει ένα μάρλιν – ένα είδος σπάνιου ξιφία. Και τα δύο είδη είναι τόσο σπάνια να εντοπιστούν, ώστε μπορεί να περάσουν δεκαετίες ή μια γενιά για να ξαναδούμε ένα τέτοιο πλάσμα και γι’ αυτό συμβολίζουν το τέλος των συγκρούσεων και την αρμονική συνύπαρξη.

Διαβάστε επίσης:

Ναόμι Κάμπελ: Η καμπάνια για τον Alexander Wang μας θύμισε γιατί είναι το κορυφαίο top model (photos)

UFO στις ΗΠΑ: Τι είδε ο απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας πάνω από βάση στην Καλιφόρνια το 2003 (video/photos)

Γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να «ζουλήξουμε» τα μικρά ζωάκια; Δέκα χαριτωμένα κουτάβια που αυξάνουν την ντοπαμίνη μας

Keywords
Τυχαία Θέματα