Ινστιτούτο Reuters: Ανησυχία για τις προοπτικές της δημοσιογραφίας το 2025

Αν ισχύει ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, το 2025 μάλλον προβλέπεται να είναι μια τουλάχιστον ανήσυχη χρονιά για την δημοσιογραφία και τον κλάδο των ΜΜΕ, κρίνοντας από τις προβλέψεις ανθρώπων που ζουν «από μέσα» συνθήκες και καταστάσεις. Προσμετρώντας και τις πολιτικές εξελίξεις, δίνουν εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά, η οποία μόλις «ανατέλλει», για τον κλάδο των Ειδήσεων.

Μόλις τέσσερις στους δέκα (41%) ανθρώπους των ΜΜΕ, από όλες τις βαθμίδες

της ιεραρχικής κλίμακας, εμφανίζονται σίγουροι για «την επόμενη μέρα» των ειδησεογραφικών οργανισμών που είτε κατέχουν, διευθύνουν ή εργάζονται και τις προοπτικές της δημοσιογραφίας μέσα στο 2025. Το ποσοστό τους, τρία χρόνια πίσω ήταν στο 60%.

Υπάρχει μια κάποια αισιοδοξία, όμως κυριαρχούν το αίσθημα της αβεβαιότητας και της ανησυχίας.

Η πλειονότητα (59%) εκείνων που πήραν μέρος στην έρευνα τηρεί μάλλον συγκρατημένη στάση, ενώ ένας στους έξι (17%) δεν εκφράζει σιγουριά για τις προοπτικές για τη δημοσιογραφία. Μάλιστα το ποσοστό εκείνων που δεν αισθάνονται σίγουροι για το μέλλον των ειδησεογραφικών οργανισμών τους αυξήθηκε στην τριετία κατά 7%.

Οριακά πάνω από τους μισούς (56%) της έρευνας εμφανίζονται βέβαιοι για τις προοπτικές των ειδησεογραφικών τίτλων τους.

Τα στοιχεία προέρχονται από φρέσκια έρευνα που διενήργησε σε 51 χώρες και γεωγραφικές περιοχές το Ιντιστιτούτο Reuters της Οξφόρδης για το Μέλλον της Δημοσιογραφίας. Συμμετείχαν σε αυτή 326 άνθρωποι των ΜΜΕ -εκδότες, διευθύνοντες σύμβουλοι, διευθυντές, συντάκτες- και στελέχη της ψηφιακής τεχνολογίας.

Οι προβληματισμοί που καλλιεργούν το αίσθημα αβεβαιότητας για τη δημοσιογραφία το 2025 κυρίως εντοπίζονται στην πολιτική πόλωση, την αύξηση των επιθέσεων στον Τύπο (μέσω SLAPP αλλά και με άλλες μορφές) και την «αιχμαλωσία» των μέσων ενημέρωσης – όλα αυτά σε συνδυασμό θεωρούνται σημαντικές απειλές για την ικανότητα της δημοσιογραφίας να λειτουργεί ελεύθερα.

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί είναι προετοιμασμένοι για πολλαπλές προκλήσεις το 2025, οι οποίες πιθανότατα θα περιλαμβάνουν περισσότερες επιθέσεις από πολιτικούς, συνεχιζόμενες οικονομικές αντιξοότητες και «μάχες» για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας απέναντι στις άπληστες- όπως τις χαρακτηρίζουν- πλατφόρμες με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι αλλαγές εξάλλου, στην αναζήτηση ειδήσεων θα αποτελέσουν μείζον ζήτημα για τη βιομηχανία ειδήσεων που καταγράφει απώλειες στην επισκεψιμότητα και φοβάται περαιτέρω μείωση της αναγνωσιμότητας, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αρχίσει να παράγει αληθοφανές ειδησεογραφικό  περιεχόμενο το οποίο εμφανίζεται όταν οι χρήστες κάνουν αναζήτηση ειδήσεων στο ιντερνετ.

Οι αμερικανικές εκλογές, εν τω μεταξύ, ανέδειξαν επίσης την αυξανόμενη δύναμη ενός εναλλακτικού ειδησεογραφικού οικοσυστήματος που περιλαμβάνει κομματικές προσωπικότητες και δημιουργούς περιεχομένου που συχνά λειτουργούν εκτός των δημοσιογραφικών κανόνων, με συνέπεια, όπως λέγεται, να έχουν επισκιάσει τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τόσο από άποψη επιρροής όσο και εμπιστοσύνης.

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο, αντιμετωπίζεται από πολλούς εκδότες ως… ευκαιρία για τα ΜΜΕ. Εδράζουν την εκτίμηση τους στο χάος που προβλέπουν ότι θα προκαλέσει η δεύτερη διακυβέρνηση Τράμπ, με συνέπεια την αύξηση επισκεψιμότητας και συνδρομών στα ψηφιακά ΜΜΕ. Σε αυτούς προστίθενται και εκείνοι που προβλέπουν πως η ραγδαία αύξηση αναξιόπιστου περιεχομένου, ιδίως εκείνου που παράγει η Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν αποκλείεται να κάνει αναγνώστες να αποκαταστήσουν ή να αναθερμάνουν τη σχέση τους με αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης.

Μια βασική πρόκληση, για τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς τη χρονιά που μόλις άρχισε να «τρέχει», θα είναι η επαναπροσέλκυση του κοινού που έχει πάψει να καταναλώνει ειδήσεις τα τελευταία χρόνια και η εξεύρεση τρόπων προσέλκυσης της επόμενης γενιάς αναγνωστών.

Για το λόγο αυτό τέσσερις στους δέκα (42%) δηλώνουν ότι σκέφτονται ή σχεδιάζουν νέα περιεχόμενα που θα απευθύνονται στους νέους ηλικιακά. Ο προσανατολισμός αυτός αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές ειδήσεων, ιδίως εκείνοι στις νεότερες ηλικιακές κατηγορίες, έλκονται με περισσότερη από την ευκολία και την ψυχαγωγική αξία πλατφορμών όπως το YouTube ή το Tik Tok.  Πολλοί (ως και το ένα τρίτο του δείγματος) οργανισμοί θα δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη περιεχομένου και υπηρεσιών «εικόνας» (30%) και ήχου (26%). Άλλοι σχεδιάζουν να επενδύσουν στα παιχνίδια (29%), την μόρφωση (26%), το φαγητό (13%).

Εν τω μεταξύ, περίπου τα τρία τέταρτα (74%) των ερωτηθέντων στην έρευνά του Ινστιτούτου δηλώνουν ότι ανησυχούν για μια πιθανή μείωση της επισκεψιμότητας από τις μηχανές αναζήτησης φέτος. Τα στοιχεία που αντλήθηκαν για την συγκεκριμένη αναφορά του Reuters, από τον πάροχο αναλυτικών υπηρεσιών Chartbeat, δείχνουν ότι η συνολική επισκεψιμότητα σε εκατοντάδες ειδησεογραφικούς ιστότοπους από την αναζήτηση της Google παραμένει προς το παρόν σταθερή, αλλά οι εκδότες φοβούνται την εξάπλωση των συνόψεων που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη σε σημαντικές ειδήσεις. Αυτό έρχεται μετά από μεγάλες μειώσεις στην κίνηση παραπομπών σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους από το Facebook (67%) και το Twitter (50%) τα τελευταία δύο χρόνια.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Ανατροπή στην prime time – Ποια σειρά κέρδισε την πρωτιά

Masterchef: Ξεκίνησαν οι καβγάδες με το… καλημέρα σας (Video)

Μη χάσετε το «Ποντίκι» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ινστιτούτο Reuters, Ανησυχία, 2025,institouto Reuters, anisychia, 2025