Ιουλιανά: Το γενικό πλαίσιο
Μέρος Πρώτο
Το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στη χώρα πριν από τα θλιβερά και τόσο επιζήμια Ιουλιανά, χαρακτηριζόταν από την έντονη ανάγκη να ξεφύγει η κοινωνία από τις συνέπειες της εμφύλιας διαμάχης, πράγμα που ύστερα από τόσες δεκαετίες αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας ζητούμενο. Αυτή η θλιβερή κατάσταση κρατά δέσμιο το πολιτικό σύστημα και τη χώρα αιχμάλωτη σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Στη δεκαετία του ’50, το πολιτικό σύστημα προσπάθησε να ανταποκριθεί στην οικονομική ανάπτυξη που συντελέστηκε σε σχετικά σύντομο
Εσωτερική πολιτική
Στα δύσκολα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η Ένωση Κέντρου δεν διαφοροποιείτο σημαντικά από την πολιτική της ΕΡΕ. Δεν έθεσε θέμα απεμπλοκής από το ΝΑΤΟ, ζητούσε περισσότερες εγγυήσεις για την προστασία των βόρειων συνόρων της χώρας και επιζητούσε πιο ισορροπημένες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η εξωτερική πολιτική της Ενώσεως Κέντρου αποτυπωνόταν στη δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου ότι «η Ιστορία και η Γεωγραφία» έχουν τοποθετήσει τη χώρα στον δυτικό κόσμο. Σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Δεξιάς ο Παπανδρέου επεδίωξε μια περισσότερο ισότιμη σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία, που ερχόταν σε αντίθεση με την υπερβολική ευθυγράμμιση των προκατόχων συντηρητικών κυβερνήσεων. Σταθερή έμενε και η πεποίθησή του για τον από βορρά κίνδυνο. Αυτό που τον διαφοροποιούσε επίσης στην εξωτερική πολιτική του, ήταν ότι θεωρούσε πως έπρεπε να δοθεί έμφαση στην εμπέδωση φιλικών σχέσεων με το ανατολικό μπλοκ, πράγμα που ήταν σωστό στο πλαίσιο της προσαρμογής της εξωτερικής πολιτικής στο γενικότερο κλίμα της εδραιούμενης ύφεσης στην Ευρώπη.
Κυπριακό
Κατά την ίδια περίοδο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν ιδιαίτερα τεταμένες εξαιτίας του Κυπριακού. Το 1964, οι δυο χώρες λίγο έλειψε να οδηγηθούν σε σύρραξη. Αφορμή υπήρξε η μάλλον άστοχη εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς ενέργεια να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να περιοριστεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διέθεταν οι Τουρκοκύπριοι, πράγμα που οδήγησε σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά τότε βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει την ιδέα της de facto διχοτόμησης του νησιού. Αυτό είχε ακόμα μια δυσάρεστη συνέπεια γιατί το Κυπριακό, από ζήτημα που αφορούσε μια βρετανική αποικία, άρα ήταν ενταγμένο στην ευρύτερη δυτική συμμαχία, μετετράπη σε υπόθεση δυο αντίπαλων κόσμων. Συγκεκριμένα, προκάλεσε την ανησυχία των ΗΠΑ καθώς η σοβιετική πλευρά θα μπορούσε να επωφεληθεί από την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στο νησί για να ενισχύσει τη θέση της. Αυτό βασιζόταν πάνω στη λογική ότι η σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας αποδυνάμωνε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος είχε ως συνέπεια να είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που δεν επωφελήθηκε από την ύφεση στις διεθνείς σχέσεις. Κυρίως, αυτό αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι η χώρα εξακολουθούσε να δαπανά πολύ μεγαλύτερα ποσά για εξοπλισμούς από ό,τι επέτρεπαν οι δυνατότητές της. Όπως είναι φυσικό, αυτό περιόριζε την οικονομική ανάπτυξη σε άλλους, πιο ζωτικούς τομείς για την οικονομία.
Τα προβλήματα της Ένωσης Κέντρου
Ένα από τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Παπανδρέου, ήταν ότι το κόμμα του έδειχνε να είναι περισσότερο αποτέλεσμα ενός ευκαιριακού σχηματισμού παρά ενός οργανωμένου και συμπαγούς κινήματος. Πράγμα που δεν άργησε να αποδειχτεί περίτρανα με τις συχνές συγκρούσεις των στελεχών του για μια σειρά ζητημάτων. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου φέρει ως ηγέτης του κόμματος προσωπική ευθύνη μιας κι από ό,τι αποδείχθηκε, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα συνοχής του κόμματός του αποτελεσματικά, ούτε επίσης να προσδώσει στο κόμμα σαφή χαρακτήρα. Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι οι πάντα ενδιάμεσοι πολιτικοί συνασπισμοί που δεν βασίζονται στον ιδεολογικό φανατισμό Δεξιάς - Αριστεράς διακρίνονταν πάντα από προβλήματα συνοχής, καθώς ο μετριοπαθής τους χαρακτήρας ήταν ευμετάβλητος και επιρρεπής σε αποσχίσεις.
Οι εκλογές του 1963
Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963, το κόμμα της Ενώσεως Κέντρου ήρθε πρώτο λαμβάνοντας το 42,4% έναντι του κόμματος της ΕΡΕ που έλαβε το 39,4% των ψήφων. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό έλαβε η ΕΔΑ συγκεντρώνοντας το 14,3% των ψήφων. Το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως κι αν το διάβαζε κανείς, είχε ένα σαφές μήνυμα. Το εκλογικό σώμα επιθυμούσε συναίνεση και συνεργασίες. Το κλίμα της εποχής, ωστόσο, καθιστούσε σχεδόν αδύνατη κάθε είδους συνεργασία. Έτσι, έμενε ως μόνη λύση ο κομματισμός και οι πολιτικές διαβουλεύσεις και ίντριγκες. Η συνεργασία του Κέντρου αποκλειόταν διακριτά τόσο με τη Δεξιά όσο και με την ΕΔΑ. Ο βασιλιάς, ωστόσο, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γ. Παπανδρέου, η οποία έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης από την ΕΔΑ, πράγμα που δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις στους εθνικόφρονες. Ο Παπανδρέου, που δεν ήθελε να είναι δέσμιος μιας αμφίβολης υποστήριξης από την ΕΔΑ, δεν αποδέχτηκε τη στήριξη της Αριστεράς, ωστόσο φρόντισε να παραμείνει στην εξουσία για πενήντα μέρες επιδιώκοντας να διευρύνει την εκλογική του βάση. Το διάστημα έως την προκήρυξη των νέων εκλογών που ορίστηκαν για τις 16 Φεβρουαρίου 1964, ο Παπανδρέου φρόντισε να το αξιοποιήσει με μια σειρά ενεργειών, μια εκ των οποίων ήταν να προσεταιριστεί το Παλάτι παραχωρώντας του σημαντικές αρμοδιότητες στον έλεγχο του στρατού.
ΙουλιαναΜητσοτάκηςΠαπανδρέουΚυπριακόΕΡΕΕΔΑΈνωση ΚέντρουIssue: 2134Issue date: 16-7-2020Has video: Exclude from popular: 0
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάσκα στα σούπερ μάρκετ: Ποιες απαγορεύονται
- Οι πρώτες δηλώσεις της συζύγου του Κωνσταντίνου Αγγελίδη μετά την κρίσιμη επέμβαση
- Κουμουτσάκος: Σχεδόν εχθρική η δήλωση Πεσκώφ για την Αγιά Σοφιά
- Τρίκαλα: «Ραγίζει» καρδιές η μητέρα της 16χρονης Μαρίας - «Μας σκότωσαν το κορίτσι»
- Τσιόδρας: Η πρώτη συνέντευξη. Φοβάμαι τον θάνατο – Μέσα από την καρδιά μου οι δηλώσεις για τους ηλικιωμένους
- Οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, διαβήτη, κατάθλιψη. Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο σας
- Τσάμπα μάγκες, στις πλάτες των Ελλήνων!
- «Θρίλερ» στις Βρυξέλλες: Η Αυστρία απορρίπτει την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Θερινές εκπτώσεις: Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν την Κυριακή (19/7) τα καταστήματα
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 18 Ιουλίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ιουλιανά: Το γενικό πλαίσιο
- Ο Θόδωρος Τερζόπουλος στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
- Αλφαβητάρι Καλοκαιριού (6): Τ όπως Τρέλα, Υ όπως Υπάρχω, Φ όπως Φακίνου…
- Η Αυστρία απορρίπτει την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη για το βραβείο «Νέλσον Μαντέλα»
- Κλείνουν τα μάτια σας; Δείτε γιατί μπορεί να κινδυνεύει η καρδιά σας
- Ανατροπή: Με μάσκες στα σούπερ μάρκετ υπάλληλοι και καταναλωτές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρομπ Μπράιντον: «Μόνο να ερωτευθείς μπορείς την Ελλάδα»
- Η πανδημία επαναφέρει το όραμα του φεντεραλισμού
- Βίντεο Huffpost - Ελληνικό: Όσα δεν γνωρίζατε για το αεροδρόμιο
- Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατ. Αιγιάλειας: Ηθική δικαίωση η καταδίκη του πρώην Δημάρχου Θ. Παναγόπουλου
- Κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση σε Τέξας και Αριζόνα -Ζητούν φορτηγά ψυγεία για την μεταφορά νεκρών
- Καιρός: Ζέστη αλλά ισχυρές καταιγίδες στα βόρεια από το απόγευμα
- Χαράλαμπος Γώγος: Δεν πετύχαμε το στοίχημα της μάσκας
- Η τοποθέτηση του Θανάση Παπαδόπουλου στη σύσκεψη με τον Τάκη Θεοδωρικάκο
- Σκύλος-διαρρήκτης κλέβει μία κότα