ΗΠΑ: Εκτός ΝΑΤΟ θέλει την Τουρκία ο Μπόλτον

Σε ολομέτωπη επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ο πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Τζον Μπόλτον.

Ο ίδιος δίχως να αναφερθεί στις απειλές κατά της Ελλάδας, λέει ότι η αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, η ​​πολεμική ρητορική και η προσπάθεια του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές είναι αρκετός

λόγος για να τερματιστεί, η ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Αν και δεν υπάρχει πρόβλεψη στον ιδρυτικό χάρτη της αμυντικής συμμαχίας για αποβολή ή αναστολή μέλους, ο Μπόλτον – επίσης ένας από τους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – είπε ότι υπάρχει άλλη μέθοδος εκδίωξης της Τουρκίας για να ξεπεράσει το πρόβλημα. Γράφοντας στη Wall Street Journal, είπε ότι, «Η αρχή του διεθνούς δικαίου του rebus sic stantibus -«όπως έχουν τα πράγματα τώρα» – παρέχει περισσότερο από άφθονη βάση για να γίνει αυτό».

Türkiye düşmanı John Bolton, Batı'ya yalvardı: "Muhalefete yardım ederseniz Erdoğan'ı durdurabiliriz"https://t.co/8ItugfDAcZ pic.twitter.com/14VAAM6UrL

— A Haber (@ahaber) January 17, 2023

Είπε ότι το διοικητικό όργανο του ΝΑΤΟ, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, θα έχει την ολομέλεια να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τη θεσμική του ασφάλεια, αφού το υπονόμευσε η αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν κατάφερε να πείσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον οποίο οι Ελληνοαμερικανοί πίστευαν ότι ήταν φίλος – να ζητήσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να πουλήσει στην Τουρκία περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας σε μια σύγκρουση.

«Η απόδοση του Ερντογάν ήταν σταθερά διχαστική και επικίνδυνη. Οι πολεμικές περιφερειακές πολιτικές του ήταν εξίσου επικίνδυνες, από την ανατροπή βασικών στοιχείων του μετα-οθωμανικού κοσμικού συντάγματος της Τουρκίας έως τον επανειλημμένο συμβιβασμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομικής σταθερότητάς της. Η Τουρκία είναι μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αλλά δεν ενεργεί σαν σύμμαχος», έγραψε.

Ο Ερντογάν, είπε ο Μπόλτον, φιλοδοξεί επίσης να αποκτήσει μια νέα επιρροή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή και, με τη δημοτικότητά του να διολισθαίνει έναντι του πληθωρισμού ρεκόρ και την αυταρχική διακυβέρνηση, αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να κερδίσει την επανεκλογή του αυτή την άνοιξη.

Ο Ερντογάν, είπε, έχει ξανακάνει την Τουρκία «τον άρρωστο της Ευρώπης» και ότι αν ανακατευτεί στις εκλογές ζητώντας από την κυβέρνησή του να διώξει τους υποψηφίους του και να κλείσει περαιτέρω τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η χώρα δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Turkey is a member of @NATO but isn’t acting like one. Seriously considering their expulsion or suspension will emphasize the stakes of their coming elections, making it harder for Erdogan to subvert the vote, and give opposition candidates a real chance. https://t.co/TRcma7gX54

John Bolton (@AmbJohnBolton) January 17, 2023

Τα εμπόδια περιλαμβάνουν τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να αποκαλεί την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο» και να αρνείται να παρέμβει για επανειλημμένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Πρόσθεσε ότι «η εξέταση της αποβολής τώρα θα επιτρέψει στη συμμαχία να συζητήσει τα υπέρ και τα κατά της ένταξής της και να τονίσει –τόσο στους Τούρκους ψηφοφόρους όσο και στα μέλη του ΝΑΤΟ– τα μεγάλα διακυβεύματα των επερχόμενων εκλογών».

Είπε ότι η Δύση θα πρέπει να επιμείνει στη διεθνή παρακολούθηση των εκλογών και ότι το ΝΑΤΟ «μπορεί να καταστήσει σαφές ότι η αποτυχία της Τουρκίας να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές θα ήταν το τελευταίο έναυσμα για να αποφασίσει εάν θα ανακαλέσει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ».

Είπε ότι ο Τραμπ έπρεπε να είχε πάρει θέση και να επιβάλει κυρώσεις στον Ερντογάν, αλλά ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν θαυμαστής του σχεδόν δικτατορικού στυλ του.

Η Τουρκία θέλει επίσης τα αμερικανικά F-35, αλλά απαγορεύτηκε μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων, αλλά αυτό έγινε μόνο όταν ο Τραμπ έχασε τις εκλογές το 2020 και ο Μπόλτον είπε ότι, «Οι καθυστερήσεις του Τραμπ στην έγκριση των κυρώσεων έστειλαν ανάμεικτα μηνύματα, ενθαρρύνοντας περαιτέρω την αδιαλλαξία του Ερντογάν».

Ο Μπόλτον επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία έχει στρατεύματα στη βόρεια Συρία όπου θα μπορούσαν να συναντήσουν δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του ISIS και πώς ο Ερντογάν εκβίασε την Ευρωπαϊκή Ένωση με την απειλή να απελευθερώσει περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες -κυρίως στην Ελλάδα- για να πάρει αυτό που θέλει.

Ο Ερντογάν έλαβε την υποστήριξη του Μπάιντεν για περαιτέρω πωλήσεις F-16 απειλώντας να ασκήσει βέτο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

«Οι Τούρκοι και οι εξωτερικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι… Ο Ερντογάν θα ηττηθεί στις εκλογές εάν η διαδικασία είναι ελεύθερη και δίκαιη και η αντιπολίτευση παραμείνει αρκετά ενωμένη για να διεξάγει μια αποτελεσματική εκστρατεία. Θα είναι πολύ πιο δύσκολο γι ‘αυτόν να ανατρέψει την ψήφο εάν το ΝΑΤΟ επιστήσει τη διεθνή προσοχή στις προσπάθειές του με την απειλή της απέλασης», πρόσθεσε για τη δυσκολία.

«Εάν ο Ερντογάν καταφέρει να κλέψει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, το ΝΑΤΟ δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να αγνοεί τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη συμμαχία και στα μέλη της», είπε.

Ο Μπόλτον καταλήγει λέγοντας ότι «το να εξετάσουμε σοβαρά την απέλαση της Τουρκίας ή την αναστολή της ιδιότητας μέλους της είναι προφανώς μια σοβαρή υπόθεση. Αλλά τα πράγματα θα χειροτερέψουν μόνο εάν η συμμαχία αποτύχει να αντιμετωπίσει τη δηλητηριώδη συμπεριφορά του Ερντογάν».

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Πέθανε σε ηλικία 118 ετών ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ξηλώνει την προεδρική φρουρά ο Λούλα μετά τις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου

Ουκρανία: Σύμβουλος του Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι το Κίεβο είναι υπεύθυνο για το μακελειό στο Ντνίπρο και παραιτήθηκε

Keywords
Τυχαία Θέματα