ΗΠΑ: Επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν μύγες εξ αποστάσεως – Χρησιμοποιώντας μαγνητισμό (video)

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ράις των ΗΠΑ κατάφερε να ελέγξει εξ αποστάσεως φρουτόμυγες, με μαγνητισμό.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνολογία που τους επιτρέπει να ενεργοποιούν εξ αποστάσεως συγκεκριμένους νευρώνες στον εγκέφαλο των μυγών, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να ελέγχουν το σώματά τους με τη χρήση μαγνητικών σημάτων.

Η νέα αυτή τεχνολογία επέτρεψε στην ομάδα να ενεργοποιήσει τα νευρωνικά

κυκλώματα περίπου 50 φορές ταχύτερα από την προηγούμενη καλύτερη επίδειξη μαγνητικής διέγερσης συγκεκριμένων νευρώνων, σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι εν λόγω νευρώνες στους εγκεφάλους των εντόμων ήταν γενετικά τροποποιημένοι, έτσι ώστε να είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα. Αυτό σημαίνει πως η τεχνολογία δεν είναι συμβατή με οποιαδήποτε μύγα που κυκλοφορεί ελεύθερη στη φύση, αλλά παρόλα αυτά δεν παύει να είναι τρομερά εντυπωσιακή.

Στην επίδειξη που δόθηκε στα φώτα της δημοσιότητας, οι ερευνητές δείχνουν ότι μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά των ελεύθερα κινούμενων μυγών, κάνοντάς τες να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη στάση σώματος.

Οι νευρώνες που τροποποιήθηκαν από τους επιστήμονες ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο των φτερών, κάνοντας τις μύγες να τα ανοίγουν μερικώς, όταν ενεργοποιούνται. Για την χειραγώγησή τους, οι επιστήμονες πρόσθεσαν στους εγκεφάλους των μυγών ειδικά μαγνητικά νανοσωματίδια που μπορούν να θερμανθούν απομακρυσμένα με τη χρήση ενός ηλεκτρομαγνήτη.

Ο περιορισμός των μυγών σε ένα κυκλικό περίβλημα, όπως φαίνεται στο βίντεο, γίνεται έτσι ώστε να βρίσκονται ακριβώς πάνω από τον ηλεκτρομαγνήτη, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές να χειριστούν το μαγνητικό πεδίο. Έτσι, όταν θερμαίνουν τα νανοσωματίδια, ενεργοποιούν με ελάχιστη μόλις καθυστέρηση τους νευρώνες και κάνουν τις μύγες να ανοίξουν τα φτερά τους.

Η έρευνα αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Materials στις 27 Ιουνίου και έχει τίτλο: «Subsecond multichannel magnetic control of select neural circuits in freely moving flies».

Διαβάστε επίσης:

Twitter – Έλον Μασκ: Ραντεβού τον Οκτώβριο στις δικαστικές αίθουσες

Κριμιζής: Στην Αθήνα η παγκόσμια πρώτη των επιστημονικών συμπερασμάτων του τηλεσκοπίου James Webb

Το Instagram λανσάρει τις «κρυφές» αναρτήσεις – Οι χρήστες θα πληρώνουν για να τις δουν

Keywords
Τυχαία Θέματα