ΗΠΑ-ΗΑΕ: Γερουσιαστές επιχειρούν να μπλοκάρουν εκ νέου την πώληση F-35

Ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ της «αγοράς του αιώνα» μεταξύ των ΗΠΑ και των ΗΑΕ βρίσκεται σε εξέλιξη στη αμερικανική Γερουσία, λίγες μέρες μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν για να προχωρήσει η πώληση στο Άμπου Ντάμπι μαχητικών F-35 και επιθετικών drones «Reaper».

H συμφωνία αγγίζει το ύψος των 23 δισ. δολαρίων και προβλέπει την πώληση στα ΗΑΕ 50 μαχητικών 5ης γενιάς F-35,

18 επιθετικών drones και μεγάλης ποσότητας πυραύλων και πυρομαχικών. Οι τελικές υπογραφές είχαν «πέσει» κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο, ωστόσο, λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν είχε «παγώσει» τη συμφωνία, προκειμένου να την επανεξετάσει.

Τελικά, πριν από λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην πώληση, «παρότι συνεχίζουμε να επανεξετάζουμε τις λεπτομέρειες και να συζητάμε με αξιωματούχους» των ΗΑΕ για τη χρήση των όπλων αυτών, ενώ πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν ο νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε ξεκαθαρίσει ότι η νέα κυβέρνηση θα εξετάσει «πολύ, πολύ προσεκτικά» τη συμφωνία.

Νομοσχέδιο-«φωτιά»

Ωστόσο δύο κορυφαίοι Γερουσιαστές από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Μπομπ Μενέντεζ και η Νταϊάν Φάινσταϊν κατέθεσαν νομοσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε, αν ψηφιστεί, να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της εξοπλιστικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των ΗΑΕ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να προχωρήσει η συμφωνία, τα ΗΑΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να δεσμευτούν σε διακρατικό επίπεδο ότι η τεχνολογία των F-35 δεν πρόκειται να πέσει σε εχθρικά χέρια, αλλά και ότι η ασφάλεια του Ισραήλ -το οποίο είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία- δεν απειλείται, ούτε και η Ποιοτική Στρατιωτική Υπεροχή της χώρας έναντι των γειτόνων της.

«Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με αυτή τη συμφωνία της εποχής του Τραμπ, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εξαιρετικά ευαίσθητη τεχνολογία των αεροσκαφών αυτών δεν πρόκειται να πέσει στα χέρια δυνάμεων εχθρικών προς τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και μιας απομάκρυνσης των ΗΑΕ από τη στενή σχέση τους με την Κίνα και άλλους ανταγωνιστές της χώρας μας» υπογράμμισε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει, πριν την παράδοση κάθε F-35 στα ΗΑΕ ή σε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής, να διασφαλίζει ότι η πώληση δεν θα βλάπτει την ποιοτική υπεροχή του Ισραήλ, ότι υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφαλείας για την τεχνολογία των μαχητικών και ότι η χώρα δεν έχει πουλήσει όπλα σε εχθρούς του Ισραήλ ή των ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, για δέκα χρόνια μετά την παράδοση των F-35, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να πιστοποιεί κάθε χρόνο ότι τα μέτρα ασφαλείας συνεχίζουν να υπάρχουν, ότι ο παραλήπτης δεν έχει εμπλακεί σε επιχειρήσεις κατά των συμφερόντων του Ισραήλ ή των ΗΠΑ και ότι η χώρα δεν έχει διαπράξει ή επιτρέψει να διαπραχθούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην τελευταία πρόβλεψη βρίσκεται και το πρόβλημα, το οποίο, αν το νομοσχέδιο περάσει, μπορεί να μπλοκάρει την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς τα ΗΑΕ έχουν κατηγορηθεί ότι συμμετείχαν σε αποκλεισμό της Υεμένης, συμβάλλοντας στον λιμό που επικρατεί στη χώρα, ενώ και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει διαπιστώσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ΗΑΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα