ΗΠΑ κατά Ταλιμπαν: Δεν τηρείτε τις δεσμεύσεις σας

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ελεύθερη πρόσβαση στους Αφγανούς, που επιθυμούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου οργανώνεται η αποχώρηση ανθρώπων, οι οποίοι φοβούνται το νέο καθεστώς των φονταμενταλιστών.

«Έχουμε δει τις πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Ταλιμπάν, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κυβέρνησή μας, εμποδίζουν τους Αφγανούς, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν

στο αεροδρόμιο» της Καμπούλ, δήλωσε η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ίδια επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον τον Άσραφ Γάνι ως παράγοντα στην πολιτική σκηνή του Αφγανιστάν, αφότου ο πρώην πρόεδρος, που εγκατέλειψε τη χώρα του εν μέσω της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, είπε ότι βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει».

«Δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μετράει στο Αφγανιστάν», τόνισε η Σέρμαν, αρνούμενη να σχολιάσει την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να του χορηγήσουν άσυλο.

Αναζητούν τρόπους για επιτάχυνση των απομακρύνσεων Αμερικανών και προσφύγων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συζήτησαν τρόπους προκειμένου να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών και προσφύγων από το Αφγανιστάν με την ομάδα του εθνικής ασφαλείας, έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Με τους Ταλιμπάν να έχουν πάρει τον έλεγχο του Αφγανιστάν, από την περασμένη εβδομάδα, η απομάκρυνση χιλιάδων Αμερικανών, μελών του διπλωματικού προσωπικού, και πολιτών, όπως και Αφγανών υπηκόων, που εργάζονταν για την αμερικανική κυβέρνηση, είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να στείλει αμερικανικά στρατεύματα ως ενισχύσεις στην Καμπούλ προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης. Βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων στην πατρίδα του και στο εξωτερικό για τον τρόπο που η αμερικανική απόσυρση από το Αφγανιστάν σχεδιάστηκε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η Καμάλα Χάρις συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, τον πρόεδρο του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, τη διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Συζήτησαν τρόπους για να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών πολιτών και ευάλωτων Αφγανών και να διευκολυνθεί η ασφαλής πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ιράν: «Βλέπει» συμμαχία με Ρωσία και Κίνα

 Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε στους ομολόγους του της Ρωσίας και της Κίνας ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις δύο χώρες για την εδραίωση της “σταθερότητας και της ειρήνης” στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία.

“Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Κίνα για την εδραίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στο Αφγανιστάν και επίσης για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του λαού του“, δήλωσε ο Ραϊσί στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, που έγινε με πρωτοβουλία του Πεκίνου, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ιρανού προέδρου.

Ομοίως, ο Ραϊσί εξέφρασε τη βούληση του Ιράν να “συνεργαστεί για την εδραίωση της ειρήνης και της ηρεμίας στο Αφγανιστάν” με τη Ρωσία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Πιστεύουμε ότι όλες οι αφγανικές ομάδες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού κάνοντας την αμερικανική αποχώρηση ένα σημείο καμπής για τη βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν“, δήλωσε.

Το Ιράν διατήρησε τεταμένες σχέσεις με τους Ταλιμπάν μεταξύ 1996, έτους που πήραν την εξουσία, και 2001, όταν εκδιώχθηκαν μετά την αμερικανική εισβολή λόγω της άρνησής τους να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Ιράν ουδέποτε αναγνώρισε το καθεστώς των Ταλιμπάν, αλλά δήλωσε τους τελευταίους μήνες ότι οι Ταλιμπάν πρέπει ν’ αποτελούν “μέρος μιας μελλοντικής λύσης” στο Αφγανιστάν.

Τη Δευτέρα, ο Ραϊσί, ένας υπερσυντηρητικός που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Αυγούστου, δήλωσε ότι η “στρατιωτική ήττα” των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν θα πρέπει να μετατραπεί σε “ευκαιρία για ειρήνη” στη γειτονική αυτή χώρα, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη υπολογίζει “στις σχέσεις καλής γειτονίας με το Αφγανιστάν”.

Μπόρις Τζόνσον: Οι Ταλιμπάν θα κριθούν από τις πράξεις, όχι τα λόγια

Οι Ταλιμπάν «θα κριθούν στις πράξεις, όχι στα λόγια», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου, η οποία χαρακτηρίστηκε από την αυστηρή κριτική για τη διαχείριση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

«Θα κρίνουμε αυτό το καθεστώς από τις επιλογές που θα κάνει και τις πράξεις του, παρά από τα λόγια του, από τη συμπεριφορά του μπροστά στην τρομοκρατία, το έγκλημα και τα ναρκωτικά, όπως και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και το δικαίωμα των κοριτσιών να λάβουν εκπαίδευση», είπε ο συντηρητικός ηγέτης.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας «ενιαίας προσέγγισης» της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, είχε επαφές τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Συμφωνούμε στο γεγονός ότι θα ήταν λάθος για οποιαδήποτε χώρα να αναγνωρίσει ένα νέο καθεστώς στην Καμπούλ πρόωρα ή με διμερή τρόπο», υπογράμμισε ο Τζόνσον ενώπιον των βουλευτών.

Μπροστά στις επικρίσεις για τη διαχείριση εκ μέρους του της κρίσης, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης εξήγησε πως η Βρετανία απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς. Πρόσθεσε πως «άλλα 2.000 αιτήματα Αφγανών υπηκόων εξετάστηκαν και άλλα εξετάζονται αυτή τη στιγμή», μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ακόμα και στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος διατυπώνονται έντονες επικρίσεις, με την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να χαρακτηρίζει την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σε χρόνο ρεκόρ και τις απεγνωσμένες προσπάθειες χιλιάδων Αφγανών, που εργάστηκαν για τα ξένα στρατεύματα, να φύγουν από τη χώρα, ως «σοκαριστικά» γεγονότα και «μείζον πλήγμα».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας ήταν πραγματικά τόσο κακές; Η αντίληψή μας για την αφγανική κυβέρνηση ήταν τόσο αδύναμη;», διερωτήθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου. «Ή σκεφτόμασταν πως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε απλά τις ΗΠΑ και να ελπίζουμε ότι όλα θα πήγαιναν καλά;».

Μαζί με καμιά τριανταριά Βρετανίδες βουλευτίνες, η Μέι υποσχέθηκε στις Αφγανές ομολόγους της την «αλληλεγγύη» της, σε μια επιστολή που έστειλε στην Αφγανή πρώην βουλευτίνα Ελάι Ερσάντ.

Μπροστά από το κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων, μια ομάδα διαδηλωτών, μεταξύ αυτών πρώην μεταφραστές του βρετανικού στρατού, κρατούσαν πλακάτ με τα οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να «προστατεύσει τους δικούς τους» και να «μην αφήσει κανέναν πίσω».

Άσραφ Γάνι: Αν είχα μείνει, θα γινόμουν μάρτυρας αιματοχυσίας

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, μιλώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου μετέβη, δήλωσε σήμερα ότι έφυγε από την Καμπούλ προκειμένου να αποτρέψει ένα αιματοκύλισμα, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες ότι πήρε μεγάλα ποσά χρημάτων μαζί του, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο.

Τον Γάνι επέκριναν πρώην υπουργοί, επειδή έφυγε από τη χώρα ξαφνικά, καθώς οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ την Κυριακή.

«Εάν είχα μείνει, θα γινόμουν μάρτυρας μιας αιματοχυσίας στην Καμπούλ», σημείωσε ο Γάνι σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε στο Facebook, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, από τότε που επιβεβαιώθηκε πως βρίσκεται στα ΗΑΕ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως έφυγε έπειτα από συμβουλές κυβερνητικών αξιωματούχων.

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε τροχούς αεροσκάφους στην Καμπούλ – Τι ανακοίνωσε η USAF (Video)

Αφγανιστάν: Aπεγκλωβίστηκε Έλληνας πολίτης από την Καμπούλ

Keywords
Τυχαία Θέματα