ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί στη μάχη κατά της οπλοκατοχής

ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο νόμου που προβλέπει την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου για να εγκρίνονται οι αγορές πυροβόλων όπλων, τα οποία αποτέλεσαν την αιτία θανάτου 36.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ το 2018, παρουσίασαν χθες οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν πλέον τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το κείμενο, που κατέθεσαν πέντε Δημοκρατικοί και πέντε Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή,

όπου έχει πρακτικά εξασφαλισμένη την έγκρισή του, κινδυνεύει να μην περάσει από τη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Οι διατάξεις του προβλέπουν πιο διεξοδικούς και αυστηρούς ελέγχους του ποινικού μητρώου του επίδοξου κατόχου κατά την αγορά πυροβόλων όπλων, ειδικά σε εμπορικές εκθέσεις, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται γενικά υπερβολικά χαλαρή, αλλά όχι μόνο.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση, την ημέρα της επετείου της επίθεσης που την άφησε εν μέρει παράλυτη και στοίχισε τη ζωή σε άλλους έξι ανθρώπους το 2011, η Αμερικανίδα πρώην βουλευτής Γκάμπι Γκίφορντς ζήτησε από τα μέλη του σώματος να φανούν «θαρραλέα».

«Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι, όλοι χρειάζεται να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη», επέμεινε η Γκίφορντς, επευφημούμενη ηχηρά από άλλα θύματα επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση στο Καπιτώλιο, την έδρα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον.

«Χρειάζεται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο», έκρινε η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, που ανέλαβε ξανά πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποσχόμενη ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του σώματος.

Η χρήση πυροβόλων όπλων είναι η αιτία κατά μέσον όρο 30.000 θανάτων σε ετήσια βάση στη χώρα, συνυπολογιζομένων των αυτοκτονιών, τονίζουν Δημοκρατικοί πολιτικοί.

Στις ΗΠΑ, η οπλοφορία αποτελεί δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και το 30% των Αμερικανών ενηλίκων δηλώνει πως έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

Η σφαγή στο λύκειο της Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, τη 14η Φεβρουαρίου 2018, όταν βρήκαν τον θάνατο 17 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα μαθητές, αποτέλεσε ηλεκτροσόκ για πολλούς στις ΗΠΑ και έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες νέους. Ένας από τους μαθητές του λυκείου, ο Ντέιβιντ Χογκ, ήταν παρών στη συνεδρίαση της Βουλής.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν υιοθέτησε παρά μόνο ένα μέτρο: την απαγόρευση, στις αρχές Δεκεμβρίου, των λεγόμενων υποκόπανων ανάκρουσης, ή bump stocks, αξεσουάρ που πρακτικά επιτρέπουν τη μετατροπή ημιαυτόματων τουφεκιών εφόδου σε αυτόματα.

δημοκρατικοίΗΠΑοπλοκατοχήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα