Ηπατίτιδα σε παιδιά: Το πρώτο σημάδι φαίνεται στα μάτια – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς (Videos)

Ανησυχία επικρατεί και στη χώρα μας για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, που χτυπάει κυρίως παιδιά ηλικίας από 2 έως 5 ετών.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η έγκαιρη διάγνωση. Για το λόγο αυτό καλούν τους γονείς να δώσουν σημασία στο πρώτο σημάδι της ηπατίτιδας που είναι ο ίκτερος.

«Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιμοτολογικό έλεγχο αν δεν έχουν δει το πρώτο σημάδι που είναι ο ίκτερος», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Φαίνεται στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας. Αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα είναι ορατός στο δέρμα και τότε είναι αργά», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα. Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες», επισήμανε.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Τα παιδιά μπορεί να έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα, εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφο του ΕΟΔΥ που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

Ειδικότερα τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δείξουμε προσοχή είναι:

ΙκτεροςΥπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνωνΚνησμόςΑρθραλγία/μυαλγίαΠυρετόςΝαυτίαΕμετός ή κοιλιακό άλγοςΛήθαργος ή απώλεια όρεξηςΤρανσαμινάσες ορού > 500 IU/LΠού οφείλεται – Τα σενάρια

Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα σαφείς απαντήσεις για το πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων. Πιθανολογείται ότι η αιτία βρίσκεται σε έναν αδενοϊό που μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα.

«Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα 3 από αυτά αποδείχτηκε ότι νοσούν με κορωνοϊό, τα 5 ήταν αρνητικά, τα 2 φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κορωνοϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα 5 ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», σημείωσε ο Νίκος Τζανάκης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση της ηπατίτιδας με τον κορωνοϊό, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η καραντίνα τοποθέτησε τα παιδιά «σε μια γυάλα» με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να μην αναπτυχθεί καλά και ο αδενοϊός να βρει έδαφος να δράσει κατά αυτόν τον τρόπο.

«Το δεύτερο είναι ότι εμμέσως ο κορωνοϊός σε κάποια παιδιά τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους με τέτοιο τρόπο ώστε μια επόμενη λοίμωξη από έναν κοινό ιό να προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

«Να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής»

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες που πλήττονται, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι έως 16 ετών, αλλά το 80%-90% των περιπτώσεων είναι από 2 έως 5 ετών.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώνται στο σπίτι, ελάχιστες έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία και 3-4 περιπτώσεις ήταν τόσο μεγάλη η ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

«Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι η αιτία, πως μπορούμε να προφυλαχτούμε και τι έκταση θα έχει αυτό το φαινόμενο», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξετε το βράδυ της Ανάστασης

Κορωνοϊός: 4.175 νέα κρούσματα, 28 θάνατοι, 277 διασωληνωμένοι

Διατροφή: Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις για να «κάψεις» τις… πασχαλινές ατασθαλίες!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηπατίτιδα, Videos,ipatitida, Videos