Ισημερινός: Η αποθέωση του «οικοτουρισμού» – Το ξενοδοχείο που χτίστηκε στη μέση της ζούγκλας (photos/videos)

Ο πρωινός ήλιος διαπερνά το πυκνό φύλλωμα των δέντρων και την καταχνιά στο Δάσος των Νεφών Τσόκο, στον Ισημερινό, το οποίο είναι πλέον στα όρια του πλήρους αφανισμού, αφού έχει μείνει ανέγγιχτο μόνο το 2% της αρχικής έκτασης.

Σε ό, τι έχει μείνει όρθιο, χτίστηκε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, το Mashpi Lodge, που υπόσχεται στους επισκέπτες μια διαφορετική προσέγγιση στην εμπειρία της άγριας φύσης και συγχρόνως διαβεβαιώνει ότι συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για τη σωτηρία των δασών.

Πολύχρωμες πεταλούδες και ζωηρά έντομα πετούν ασταμάτητα,

καθώς ο επισκέπτης έχει την πολυτέλεια να απολαμβάνει αυτές τις εικόνες πίσω από τον γυάλινο τοίχο του δωματίου του.

Ο όρος «οικοτουρισμός» έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην τουριστική βιομηχανία, αλλά το Mashpi Lodge boutique hotel, που χτίστηκε στη μέση της ζούγκλας του Ισημερινού, αρέσκεται να διαφημίζει ότι προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Τρεις ώρες από την πρωτεύουσα, στην καρδιά του Δάσους των Νεφών

Για να φτάσεις ως εκεί χρειάζεται ένα καλό αυτοκίνητο και οδήγηση τριών ωρών από την πρωτεύουσα Κίτο. Η διαδρομή κόβει την ανάσα, αφού είναι γεμάτη με φτέρες που έχουν το μέγεθος ομπρέλας και δέντρα που είναι τόσο ψηλά ώστε κρύβουν τον ήλιο. Στο τέλος αυτής της διαδρομής βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο, που δεν προσφέρει την πολυτέλεια που περιμένει κάποιος, αλλά σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία.

Η αρχιτεκτονική είναι σύγχρονη, οι γραμμές μινιμαλιστικές και οι γήινοι τόνοι στους τοίχους, όπου κυριαρχούν οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, δημιουργούν την αίσθηση της αρμονίας με το περιβάλλον.

Απευθύνεται σε επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, στους οποίους προσφέρει την ικανοποίηση ότι με την διαμονή τους ενισχύουν το εισόδημα των ντόπιων, καθώς το 80% είναι άνθρωποι που ζουν στα χωριά της περιοχής. Κατά την άποψη της εταιρίας που το εκμεταλλεύεται, η τουριστική ανάπτυξη εξασφαλίζει την επιβίωση των τοπικών κοινοτήτων.

Το Δάσος των Νεφών Τσόκο είναι στα όρια της εξαφάνισης εξαιτίας των χρυσορυχείων που λειτουργούν στην περιοχή.

Το στοίχημα του πρώην δημάρχου

Ο πρώην δήμαρχος του Κίτο, Ρόκε Σεβίγια, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην ανακοπή της αποψίλωσης αγόρασε το 2001 μια έκταση στο δάσος και έκτοτε συνέχισε να επεκτείνει τη γη του, φτάνοντας να έχει σήμερα σχεδόν 6.000 στρέμματα, όπου και χτίστηκε το πολυτελές ξενοδοχείο. Ο στόχος του ήταν από την αρχή η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και έχτισε την μονάδα σε ένα τμήμα του δάσους που κάποτε είχε δεχτεί την επιδρομή των υλοτόμων.

«Θα ήθελα να βλέπω τους επισκέπτες μας, όταν επιστρέφουν στις πατρίδες τους να είναι παθιασμένοι υπερασπιστές της προστασίας αυτών των θαυμάσιων δασών», λέει ο πρώην δήμαρχος και νυν επιχειρηματίας.

Βόλτα πάνω από τη ζούγκλα με το Dragonfly Canopy Gondola

Οι εγκαταστάσεις σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να ενθαρρύνεται ο επισκέπτης να γνωρίσει την άγρια φύση. Η πιο σημαντική από τις δραστηριότητες στη διάρκεια της διαμονής είναι η βόλτα με την λεγόμενη Dragonfly Canopy Gondola, που είναι ένα τελεφερίκ δύο χιλιομέτρων, με το οποίο ο επισκέπτης βλέπει το δάσος από ψηλά.

Πρόκειται για μια ανοιχτή, μεταλλική καμπίνα, όπου χωρούν πέντε άνθρωποι και κινείται σε συρματόσχοινο σε ύψος 200 μέτρων πάνω από τη γη, επιτρέποντας σε όσους επιβαίνουν να δουν το δάσος από ψηλά, λίγο πάνω από τις κορυφές των δέντρων. Εκεί ψηλά επικρατεί ησυχία, σε αντίθεση με την πολύβουη ζούγκλα.

Όσο διαρκεί αυτή η εναέρια βόλτα ο συνοδός ενημερώνει τους τουρίστες για τις πρωτοβουλίες προστασίας του δάσους και του οικοσυστήματος, κυρίως από τους υλοτόμους. Η επιτήρηση του δάσους γίνεται με ένα σύστημα ηχοεντοπισμού και καμερών, που καταγράφει κάθε δραστηριότητα.

Με την πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα συνυπάρχει το ερευνητικό κέντρο για το δάσος, που τα τελευταία χρόνια εντόπισε και κατέγραψε 16 νέα ενδημικά είδη της χλωρίδας και της πανίδας. Οι επισκέπτες μπορούν να έχουν λεπτομερή ενημέρωση για το οικοσύστημα στο συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο και να πάρουν μέρος σε οργανωμένη εκδρομή σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται πανέμορφες πεταλούδες.

Το μενού του ξενοδοχείου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε όλες οι πρώτες ύλες να προέρχονται από ακτίνα 50 χιλιομέτρων, μία επιλογή με στόχο την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μονάδας και την ενίσχυση των ντόπιων γυναικείων συνεταιρισμών.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια ημέρα τζιχάντ κήρυξε η Χαμάς – Μαχαίρωσαν Ισραηλινό διπλωμάτη στο Πεκίνο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιο είναι το σχέδιο για την Γάζα (Video)

Γάζα: Ισραηλινό «τελεσίγραφο» στους αμάχους για εκκένωση – «Σκοτώσατε ομήρους με τους βομβαρδισμούς», απαντά η Χαμάς (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισημερινός,isimerinos