H ισότητα στο γάμο κλειδώνει τη Νέα Δημοκρατία στο κέντρο – Ο πρωθυπουργός περιμένει 120 «ναι» από την κοινοβουλευτική του ομάδα

Ήταν λίγο μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου όταν ο ίδιος αποφάσισε να ανοίξει την συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με συνέντευξή του σε ξένο μέσο ενημέρωσης.

Στη συνέχεια επανέλαβε την δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και την απόφασή του να φέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Από τότε πέρασε αρκετό διάστημα, υπήρξαν πολλά μπρος πίσω και οι περισσότεροι

βουλευτές εκτιμούσαν ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή πριν τις ευρωεκλογές.

Τελικά ο πρωθυπουργός τους διέψευσε και χθες μετά από αρκετή πολιτική κυοφορία κατατέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στην δημόσια διαβούλευση με σκοπό να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός χαριτολογώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε αν ψηφιστεί στις 14 Φεβρουαρίου θα έχει και έναν συμβολισμό.

“Η συζήτηση και οι τοποθετήσεις των υπουργών ήταν υψηλού επιπέδου και με εξέπληξαν θετικά” ανέφερε στο Ποντίκι κυβερνητικό στέλεχος που άκουγε για πάνω από 2 ώρες 14 υπουργούς να παίρνουν το λόγο και να μιλούν θετικά για το νομοσχέδιο.

Ο Άκης Σκέρτσος που θα είναι ο εισηγητής του νομοσχεδίου  στη Βουλή χειροκροτήθηκε θερμά όταν με συγκίνηση μίλησε για συγγενικό του ομόφυλο ζευγάρι με παιδιά που μέχρι και σήμερα ζει στη χώρα μας χωρίς να έχει τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα ζευγάρια.

Από τους υπουργούς που πήραν το λόγο θετικά για το νομοσχέδιο μίλησαν και κάποιοι που δεν είχα ψηφίσει παλαιότερα το σύμφωνο συμβίωσης όπως ο Κώστας Σκρέκας και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο μόνος υπουργός που ξεκαθάρισε ότι είναι απέναντι στο νομοσχέδιο ήταν ο Μάκης Βορίδης. Ωστόσο από την αρχή της τοποθέτησης του περιγράφοντας τις διαφωνίες και τις ενστάσεις του ξεκαθάρισε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία προκειμένου να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην συνοχή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι “διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία.

Η απάντηση από τον πρωθυπουργό ήταν άμεση και με τον ίδιο ήπιο και συναινετικό τόνο.

“Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών».

Θετικά για το νομοσχέδιο μίλησε η υπουργός τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη θυμίζοντας ότι έχει ψηφίσει όλα τα νομοσχέδια που κατά καιρούς έχουν έρθει στη Βουλή και αφορούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών.

“Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι ένα κόμμα που συγχρονίζεται με τις ευρωπαϊκές ανάγκες με σκοπό η χώρα μας να λειτουργεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο” ανέφερε η υπουργός τουρισμού ενώ με θετικά λόγια για τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης μίλησε και υπουργός εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Από το υπουργικό συμβούλιο έλειπε και ένας ένθερμος υποστηρικτής του νομοσχεδίου ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος βρισκόταν στο Παρίσι εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας του Ο.Ο.Σ.Α. και επέστρεψε χθες το βράδυ.

Αφού λοιπόν το νομοσχέδιο πέρασε από το υπουργικό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες η κυβέρνηση εστιάζει τώρα την προσοχή της στους υφυπουργούς και τους βουλευτές.

Το αναπάντητο ερώτημα προς το παρόν είναι τι θα γίνει με το μέλλον της υφυπουργού οικογένειας Μαρίας Κεφάλα. Το υπουργείο οικογένειας είναι ένα από τα υπουργεία που συνυπογράφουν το νομοσχέδιο και η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη μίλησε θετικά γι’ αυτό λέγοντας ανάμεσα στα άλλα “νομοθετούμε έχοντας την αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό. Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Έχοντας απόλυτη συνείδηση ότι το πρόβλημα και το δικαίωμα των λίγων είναι υποχρέωση των πολλών”

Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως είναι προβληματικό η υπουργός να ψηφίσει και η υφυπουργός του ίδιου υπουργείου είτε να ψηφίσει κατά είτε να απέχει. Πάντως και το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου κρατάς στάση αναμονής και στο ερώτημα των δημοσιογράφων τι θα γίνει με την συγκεκριμένη υφυπουργό όλοι απαντούν ας περιμένουμε να δούμε.

Άλλοι δύο υφυπουργοί που φλερτάρουν με την αποχή είναι ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και ο υφυπουργός άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Πάντως από νωρίς το μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά η περίπτωση Βορίδη με τους υπόλοιπους υφυπουργούς και γι’ αυτό η όποια στάση τους θα αξιολογηθεί σε έναν επόμενο ανασχηματισμό.

Από την άλλη μεριά στο Ναι φαίνεται πως έχουν καταλήξει οι υφυπουργοί Κωνσταντίνος Κυρανάκης Διονύσης Σταμενίτης, Γιάννης Παππάς Χριστίνα Αλεξόπουλού.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή θα ξεπεράσουν τους 110 ενώ ιδεατός στόχος είναι τα Ναι να φτάσουν τα 120. Και προς αυτή την κατεύθυνση όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας θα γίνουν και τα αναγκαία τηλεφωνήματα από συνεργάτες του πρωθυπουργού η και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό εφόσον χρειαστεί σε συγκεκριμένους βουλευτές.

Επικεφαλής των όχι είναι ο Αντώνης Σαμαράς που έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι όχι μόνο θα ψηφίσει αλλά και θα μιλήσει στη Βουλή όταν θα έρθει η ώρα της συζήτησης. Ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να έχει μαζί του στο όχι αρκετούς βουλευτές οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τους 20.

Στο όχι πρωτοστατούν ο Κώστας Καραγκούνης, ο Νότης Μηταράκης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ερώτημα παραμένει ακόμα για το τι θα κάνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θάνος Πλεύρης τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να κινείται προς το δρόμο της αποχής πολύ περισσότερο δε αφού τον ίδιο δρόμο επέλεξε και ο Μάκης Βορίδης.

Αρνητικά εξέπληξαν το μέγαρο Μαξίμου τα όσα είπε προχθές ο πρώην υπουργός προστασίας του πολίτη και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόσο για το νομοσχέδιο, καθώς μίλησε όχι για δικαιώματα αλλά για επιθυμίες, όσο και για τις ευρύτερες επιλογές της κυβέρνησης αφού ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε στην ουσία τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως φιλελευθεροποιηθεί σε υπερβολικό βαθμό τη Νέα Δημοκρατία με κίνδυνο το κόμμα να χάσει ένα κομμάτι της παραδοσιακής του βάσης.

Ο άλλος πονοκέφαλος που έχει το μέγαρο Μαξίμου ακούει στο όνομα εκκλησία καθώς σε αρκετούς νόμους μητροπολίτες και ιερείς πιέζουν τους βουλευτές να ψηφίσουν αρνητικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος ο οποίος τις προηγούμενες μέρες συνεχάρη τον Μάξιμο Χαρακόπουλο επειδή θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, μιλώντας στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών μεταξύ σοβαρού και αστείου ανέφερε ότι έχει έναν πονηρό λογισμό το τελευταίο διάστημα που του λέει να ψηφίσει ΚΚΕ.

Πάντως η όλη συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο δεν φαίνεται πως πλήττει πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία αφού στην δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε χθες για τον ΑΝΤ1 η νέα Δημοκρατία προηγείται με 21 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί να είναι δεύτερο κόμμα και συγκεντρώνει 33,7% . Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να έχει παγιωθεί στη δεύτερη θέση, με 12,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%. Τέταρτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ με 8%. Πέμπτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση με 5,8% ενώ κάτω από το 3% εμφανίζονται η Νίκη (2,8%), οι Σπαρτιάτες (2,7%) και η Πλεύση Ελευθερίας (2,7%). Στο 2% είναι η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ24.

Όσον αφορά δε το νομοσχέδιο που βρίσκεται πλέον στην δημόσια διαβούλευση το 57,8% απαντά ότι συμφωνεί ή «μάλλον συμφωνεί» με τη  θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το 39.8% διαφωνεί ή «μάλλον διαφωνεί». 

Διαβάστε επίσης

Ομόφυλα ζευγάρια: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Τι προβλέπει για γάμο και τεκνοθεσία

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Έδωσε το «παρών» σε συγκέντρωση της Νέας Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για Τέμπη: «Με εντολή πρωθυπουργού η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών»

Keywords
νεα δημοκρατια, νέα, δημοκρατια, ομαδα, Άγιος Βαλεντίνος, αδωνις γεωργιαδης, γιαννης κεφαλογιαννης, εκλογες, ιουνίου, βουλη, ψηφοφορία, συνταγμα, ολγα, ελλαδα, σαμαρας, ΚΚΕ, δημοσκοπηση, ΑΝΤ1, ΠΑΣΟΚ, συριζα, λύση, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, αγιου βαλεντινου, επιθυμιες, γνωμη, θεμα, ραδιοφωνο, ωρα, αδωνις, ακης, βοριδης, βραδυ, βρισκεται, γινει, δαχτυλο, δευτερο, διαστημα, δηλωσεις, ειπε, εκκλησια, εννοια, εσωτερικων, ζευγαρια, ζυγαρια, ιδια, ιδιο, υφυπουργος, ηπιο, κυβερνηση, κομμα, κυοφορια, λύση, λογια, λογο, μαξιμος, μαξιμου, νικη, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ονομα, ουσια, παιδια, παρισι, πλευρης, ποντικι, πονοκεφαλος, συζητηση, συνεχεια, συγκεντρωση, σοφια, τεμπη, υφυπουργοι, χρηστος, χριστινα, ψηφοφορία, κωνσταντινος, ωρες, δικαιωμα, δικαιωματα, εξεταστικη, ευριπιδης, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, κωστας, κυριακου, πληροφοριες, σωστο, θανος, θελω να, θετικα, υγειας, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα