Ισπανία: Μια φωτογραφία 30 χρόνων «καίει» τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος

Μία ιστορία τριάντα χρόνων, για τις σχέσεις του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχόο με έναν έμπορο ναρκωτικών, επανέρχεται στο προσκήνιο λίγες μέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές και απειλεί τον συντηρητικό πολιτικό που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να οδεύει προς τη νίκη.

Η επίμαχη φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από 30 χρόνια και απεικονίζει τον Φεϊχόο μαζί με τον νονό των ναρκωτικών

από την Γαλικία, Μαρθιάλ Ντοράντο.

Την επανέφερε στην επικαιρότητα η υποψήφια της αριστεράς, Γιολάντα Ντίαθ, η οποία σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη, υπενθύμισε την φιλική σχέση με του Φεϊχόο με τον έμπορο ναρκωτικών και υπεύθυνο για δίκτυο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, Μαρθιάλ Ντοράντο, στις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

«Ο Φεϊχόο είχε φιλία με έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών στον κόσμο», είπε η Γιολάντα Ντίαθ, και κάλεσε τον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος «να πει στους Ισπανούς για την φιλική σχέση με τον έμπορο ναρκωτικών».

«Θα ήταν θαυμάσιο αν εξηγούσε την σχέση του με τον Μαρθιάλ Ντοράντο, στην χαμένη γενιά των νέων ανθρώπων που έφυγαν από τη χρήση ναρκωτικών και στις μητέρες των εξαρτημένων ατόμων», είπε η Γιολάντα Ντίαθ, που ζήτησε από τον Φεϊχόο να εξηγήσει πως γνώρισε τον έμπορο ναρκωτικών, που έχει καταδικαστεί για διακίνηση έξι τόνων κοκαΐνης το 2009 και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το 2015.

Spanish election: Drug trafficker links trigger questions for Feijóo https://t.co/6GRh5w77KC

— Ernest Urtasun (@ernesturtasun) July 18, 2023

Η ιστορία είναι παλιά, καθώς μετά από χρόνια φημών για τις σχέσεις του πολιτικού με τον έμπορο ναρκωτικών, η ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσίευσε το 2013 μια σειρά από φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Φεϊχόο με τον Ντοράντο στο γιοτ του εμπόρου ναρκωτικών. Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν το 1995, όταν ο πολιτικός ήταν μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης της Γαλικίας και έκανε διακοπές μαζί με τον έμπορο ναρκωτικών ανοιχτά του Βίγο, στις βορειοδυτικές ακτές της Ισπανίας.

Ο Φεϊχόο αρχικά αρνήθηκε ότι είχε φιλικές σχέσεις με τον έμπορο ναρκωτικών, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι σχέσεις τους ήταν αρκετά στενές στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και ταξίδεψαν μαζί στην Ίμπιθα, τα Κανάρια, την Πορτογαλία και την Ανδόρα, περιοχή όπου είναι γνωστό πως γίνεται ξέπλυμα χρήματος.

Ο πολιτικός κατάφερε να αποφύγει την παραίτηση λόγω του σκανδάλου αυτού, αλλά η δημοσίευση των επίμαχων φωτογραφιών είχε μακροπρόθεσμη επίδραση στην πολιτική καριέρα του, καθώς φερόταν ως πιθανός διάδοχος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αλλά δεν συμμετείχε στις εκλογές για την ανάδειξη του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος το 2018.

Τελικά ο Φεϊχόο οδηγεί το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, έχοντας τον αέρα του νικητή – τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- αλλά και οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ βρίσκονται μόλις πέντε μονάδες πίσω.

Ούτως ή άλλως κανένα κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, οπότε εάν αναδειχτεί πρώτο το Λαϊκό Κόμμα θα ζητήσει την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox. Σε περίπτωση που κερδίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ, θα ζητήσει συνεργασία με το αριστερό κόμμα Sumar, της Γιολάντα Ντίαθ.

Διαβάστε επίσης:

Ο ναυαγός που πέρασε τρεις μήνες στον Ειρηνικό με τον σκύλο του – Η στιγμή της διάσωσης (Video/Photos)

Αλγερία: Συγκλονιστικό τροχαίο με τουλάχιστον 34 νεκρούς – Απανθρακώθηκαν τα θύματα (photos/videos)

«Εβδομάδα κόλασης» στην Ιταλία λόγω του καύσωνα

Keywords
Τυχαία Θέματα