Ιστορική συμφωνία για την Μιανμάρ: Εκεχειρία με 8 από τις 15 ένοπλες οργανώσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ υπέγραψε σήμερα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με οχτώ ένοπλες μειονοτικές οργανώσεις, έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο και πλέον ετών, με σκοπό στον τερματισμό της πλειονότητας των μακρόχρονων συγκρούσεων.

Η συμφωνία πάντως δεν αίρεται στο ύψος των προσδοκιών, καθώς 7 από τις 15 ένοπλες ομάδες που προσκλήθηκαν στις συζητήσεις, αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία, εξαιτίας των διαφωνιών τους αναφορικά με το ποιες οργανώσεις θα συμμετέχουν στη διαδικασία και

της συνεχούς καχυποψίας στις σχέσεις με την κυβέρνηση της χώρας που αποτελείται εν μέρει από πολιτικούς και εν μέρει από στρατιωτικούς και τον ακόμη πανίσχυρο στρατό.

Ο πρόεδρος της χώρας Τέιν Σέιν, πρώην πτέραρχος, είχε αναγάγει την επίτευξη εκεχειρίας σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, έπειτα από την ανάληψη εξουσίας το 2011 και τον τερματισμό της στρατιωτικής χούντας διάρκειας περίπου 50 ετών.

Παρότι οι απουσίες εκπροσώπων πολλών οργανώσεων θεωρήθηκαν πλήγμα για τον πρόεδρο, που ασκούσε πιέσεις για την υπογραφή της συμφωνίας ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, ο Τέιν Σέιν χαρακτήρισε σήμερα ιστορική την συμφωνία.

«Η εθνική συμφωνία εκεχειρίας αποτελεί ένα ιστορικό δώρο από εμάς στις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Τέιν Σέιν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, με την παρουσία εκατοντάδων διπλωματών, αξιωματούχων και αντιπροσώπων των αντάρτικων ομάδων που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Αυτή είναι η κληρονομιά μας. Ο δρόμος για ένα μέλλον ειρήνης στην Μιανμάρ είναι πλέον ορθάνοιχτος», τόνισε, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες να πείσει τις άλλες ομάδες να συμμετέχουν στην συμφωνία αργότερα.

Ανάμεσα στις ομάδες που υπέγραψαν την συμφωνία ήταν και Εθνική Ένωση Κάρεν (KNU), η ιστορικότερη ένοπλη ομάδα, που πολέμησε τον εθνικό στρατό σε μια από τις πιο μακρόχρονες συγκρούσεις του κόσμου που εξακολουθούν να μαίνονται εδώ και 70 χρόνια.

«Η συμφωνία είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία και ένα αποτέλεσμα θαρραλέων και ενεργητικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε στην τελετή η Σο Μούτου Σει Πότε, επικεφαλής της KNU.

Παράλληλα σήμερα με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι ανέφερε πως: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συγχαίρουν όλες τις πλευρές για τις διαρκείς προσπάθειες τους να δώσουν ένα τέλος στον μακροβιότερο ακόμη εξελισσόμενο εμφύλιο πόλεμο στον κόσμο».

Επιπλέον τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει ανήσυχη για αναφορές συνεχιζόμενων επιθέσεων του στρατού στις ομοσπονδίες Καχλίν και Σαν και την ελλιπής πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε 100.000 εκτοπισμένους ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν παρευρέθη στην τελετή.

Ένας αξιωματούχος του Ειρηνευτικού Κέντρου της Μιανμάρ που έχει διασυνδέσεις με την κυβέρνηση δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως δύο από τις πλέον εξοπλισμένες και ισχυρές ένοπλες ομάδες, που πραγματοποιούν επιχειρήσεις στα σύνορα της χώρας με την Κίνα, δέχτηκαν πιέσεις από την κυβέρνηση της Κίνας να μην υπογράψουν τη συμφωνία. Η Κίνα απέρριψε αυτές τις κατηγορίες και μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα «καλωσορίζει και υποστηρίζει» την πολιτική πρόοδο της Μιανμάρ.

Όλες οι ομάδες που υπέγραψαν τη συμφωνία αφαιρέθηκαν αυτή την εβδομάδα από την λίστα της κυβέρνησης με τις παράνομες οργανώσεις, γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα ώστε τα μέλη των οργανώσεις να συμμετάσχουν στις πολιτικές διαδικασίες.

Ο νόμος από την περίοδο της αποικιοκρατίας χρησιμοποιούνταν για να διώκει τους πολίτες που είχαν σύνδεση με αυτές τις ομάδες.

Μιανμάρένοπλες ομάδεςεκεχερείαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα