Ιστορικός συμβιβασμός Τσίπρα - Ιερώνυμου για περιουσία και κληρικούς (Video)
Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν μετά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η συνάντηση ήταν επικοιδομητική στη βάση να επιλυθούν «ιστορικές εκκρεμότητες» στις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους.
«Αναζητούμε τις συνθήκες να δώσουμε μια ώθηση προς τα
Στο Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το οποίο διάβασε ο κ. Τσίπρας αναφέρεται ότι "στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του".
Προτείνουμε:
1) Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939, απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
2) Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε την μισθοδοσία του κλήρου ως μία έννοια αντάλλαγμα προς την περιουσία που απέκτησε.
3) Το ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται πια ως δημόσιοι υπάλληλοι.
4) Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ότι θα καταβάλλει ετησίως στην εκκλησία με τη μορφή επιδότησης, ποσό αντίστοιχο
5) Η Εκκλησία παραιτείται κάθε άλλης απαίτησης για την εκκλησιαστική περιουσία.
Το ανακοινωθέν θα πρέπει να εγκριθεί από την ιεραρχία και το υπουργικό συμβούλιο.
Στις προβλέψεις του Κοινού Ανακοινωθέντος Εκκλησίας-Πολιτείας, το οποίο διάβασε ο πρωθυπουργός, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας".
Συγκεκριμένα, "το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση".
Διακριτοί ρόλοι μέσω της θρησκευτικής ουδετερότητας
Η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Και προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα.
"Ο διάλογός μας με την Eκκλησία της Ελλάδας ήταν και είναι πάντα ειλικρινής και θα είναι διαρκής", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. "Ακούμε τις απόψεις και τις επιφυλάξεις της, και όπως και το σύνολο των κομμάτων και των εκπροσώπων του λαού μας στην Εθνική Αντιπροσωπεία, όλοι μαζί θα λάβουμε υπόψη τις σκέψεις και τις προτάσεις που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του διαλόγου που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει για τη διαδικασία της Αναθεώρησής του", είπε. "Έχω την αίσθηση ότι σήμερα πράγματι γίνεται ένα ιστορικό βήμα. Όλα τα ιστορικά βήματα προς τα μπρος απαιτούν όραμα και διάθεση να κατανοήσει ο ένας τον άλλον", τόνισε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε βήμα προς τα εμπρός βεβαίως δεν είναι χωρίς δυσκολίες, "αλλά όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που δημιουργούμε και τις προθέσεις κι από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συνάντηση θέλω να πιστεύω εκπέμπει αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, αγάπη και εκπέμπει και την πρόθεση μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον". Ιερώνυμος: Μύθος η αμύθητη περιουσία της ΕκκλησίαςΣας ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας. Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ'αυτή την ιστορική στιγμή σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο απόψε συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες. Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο. Θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας σημείωσε ότι είναι μύθος τα περί αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι βρήκε ανταπόκριση στα ερωτήματά του. Εν συνεχεία επεσήμανε ότι η Εκκλησία θα γίνει πιο λειτουργική, υπηρέτης και διάκονος του θελήματος του λαού και υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε σε πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας». Επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς τον Αλέξη Τσίπρα «για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας» αλλά και «γιατί αφήνετε το προοίμιο του Συντάγματος, όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας» και ενημέρωσε ότι «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μας έδωσε την εξουσιοδότηση για τη συμφωνία και θα την ενημερώσουμε αύριο», ενώ εν κλείνοντας χαρακτήρισε μικρότητες όσα ακούστηκαν αυτές τις μέρες περί αφαίρεσης του σταυρού από τη σημαία και αλλού.Όλο το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας – Εκκλησίας της Ελλάδος
Μετά από έναν πολυετή, αναλυτικό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, διάλογο ο οποίος διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων μας.
Στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του.
Για τον λόγο αυτό, εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και πιο συγκεκριμένα προτείνουμε τα εξής:
Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.ΤσίπραςΙερώνυμοςΕκκλησίαHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στο εδώλιο για ξέπλυμα χρήματος η Καίτη Γαρμπή
- Μονακό: Συνελήφθη ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ
- «Θα στηρίξω την κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών»
- Εγκατέλειψε τα παιδιά της στο δρόμο γιατί κουράστηκε να τα μεγαλώνει μόνη της
- Κοινό Ανακοινωθέν Πολιτείας - Εκκλησίας: ΟΙ κληρικοί παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι
- Ανήλικος μαχαίρωσε και σκότωσε την 9χρονη αδελφή του στη Λάρνακα
- Ιστορική συμφωνία κυβέρνησης–Εκκλησίας: Τα 15 σημεία στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα- Ιερώνυμου
- Δήμος Αθηναίων: Το κόλπο-γκρόσο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Μπακογιάννη
- Φρίκη στη Χαλκιδική: Σκότωσε τη σύντροφό του μπροστά στα μάτια του ανιψιού του
- Καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Τι ακολουθεί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Η NASA δημοσίευσε φωτογραφίες από τον πρώτο «ιπτάμενο δίσκο» που έπεσε από το διάστημα (Video)
- Ιστορικός συμβιβασμός Τσίπρα - Ιερώνυμου: Με επιδότηση η μισθοδοσία των κληρικών (Live)
- Ραγδαίες εξελίξεις: Προσήχθη και κρατείται ο Ριμπολόβλεφ για υποθέσεις διαφθοράς
- Ραγδαίες εξελίξεις: Προσήχθη ο Ριμπολόβλεφ
- Σοκ στην Κύπρο: 13χρονος μαχαίρωσε την 9χρονη αδελφή του (Photos)
- Δέσμευση των μετοχών του Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια Τράπεζα
- Σόιμπλε: Δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου επειδή αποχωρεί η Μέρκελ
- Κοπάδια σολομών κολυμπούν σε δρόμο στην Ουάσινγκτον (Video)
- Το Facebook μπλοκάρει μαζικά λογαριασμούς - «Έριξε» το προφίλ 115 εκατομμυρίων χρηστών και ξεκινάει έρευνες
- Ιστορικός συμβιβασμός Τσίπρα - Ιερώνυμου: Με επιδότηση η μισθοδοσία των κληρικών
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ιστορικός συμβιβασμός Τσίπρα - Ιερώνυμου για περιουσία και κληρικούς (Video)
- Κοπάδια σολομών κολυμπούν σε δρόμο στην Ουάσινγκτον (Video)
- Το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας-Εκκλησίας
- Τετ-α-τετ Σεντένο-Τσακαλώτου με «μενού» τις συντάξεις
- Champions League Live: Ο Ερ. Αστέρας «σοκάρει» τη Λίβερπουλ, η Μπριζ τη Μονακό (β' ημίχρονο)
- Ιστορικός συμβιβασμός Τσίπρα - Ιερώνυμου για περιουσία και κληρικούς
- Το Facebook μπλοκάρει μαζικά λογαριασμούς - «Έριξε» το προφίλ 115 εκατομμυρίων χρηστών και ξεκινάει έρευνες
- Η NASA δημοσίευσε φωτογραφίες από τον πρώτο «ιπτάμενο δίσκο» που έπεσε από το διάστημα (Video)
- Champions League: Ο Ερ. Αστέρας «σοκάρει» τη Λίβερπουλ, η Μπριζ τη Μονακό (Live, α' ημίχρονο)
- Σόιμπλε: Δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου επειδή αποχωρεί η Μέρκελ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι συμφώνησαν, με απλά λόγια, Τσίπρας-Ιερώνυμος: Τα σημεία κλειδιά στη Συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας
- Νεκροί από ασιτία 4 μαύροι ρινόκεροι που είχαν μεταφερθεί στο Τσαντ
- Ιερώνυμος: Μύθος τα περί αμύθητης περιουσίας
- ΠΑΟΚ: Ιστορικό «διπλό» στην Τσεχία με 69-94
- Θα επιτρέπεται μόνο ο στολισμός γυψοσανίδας
- Άνοιξε το πρώτο υποβρύχιο ξενοδοχείο του πλανήτη στις Μαλβίδες (φωτο)
- Αχαΐα: Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ερυμάνθου αποφάσισε τη δημοπράτηση δύο σημαντικών έργων
- Εκκλησία - Πολιτεία: Τι αλλάζει μετά από 79 χρόνια - Το κοινό ανακοινωθέν
- Ο γνωστός… καλός Σόιμπλε: Δεν αποτελεί και συντέλεια του κόσμου η αποχώρηση της Μέρκελ
- Οπάβα-ΠΑΟΚ 69-94: Πάτησε «γκάζι» στο τέλος και νίκησε (photos)