Ιταλία και Ελβετία αλλάζουν τα σύνορά τους εξαιτίας της… κλιματικής κρίσης

Σε μια ασυνήθιστη ενέργεια και για τον πλέον ασυνήθιστο λόγο, Ιταλία και Ελβετία συζητούν την αλλαγή των συνόρων τους στις Αλπεις.

Λόγω του λιώσιμου των πάγων, οι δύο χώρες αναγκάζονται να επαναχαράξουν μέρος των συνόρων τους στην οροσειρά, κάτω από την κορυφή Matterhorn, μια από τις υψηλότερες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα από τις δύο χώρες, οι κυβερνήσεις έχουν επανασχεδιάσει ένα σύνορο που διασχίζει μια κορυφή των Άλπεων καθώς οι παγετώνες που λιώνουν αλλάζουν τα ιστορικά

καθορισμένα σύνορα.

Ο Guardian αναφέρει πως συμφώνησαν στις τροποποιήσεις κάτω από την κορυφή Matterhorn, η οποία διασχίζει την περιοχή Zermatt της Ελβετίας και την κοιλάδα Aosta της Ιταλίας.

«Σημαντικά τμήματα των συνόρων ορίζονται από τη λεκάνη απορροής ή τις κορυφογραμμές των παγετώνων, το αιώνιο χιόνι ή το αιώνιο χιόνι», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε δήλωση που επικαλείται το Bloomberg. «Αυτοί οι σχηματισμοί αλλάζουν λόγω της τήξης των παγετώνων».

Το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Zermatt επηρεάζεται από την αλλαγή, με τις δύο χώρες να συμφωνούν να τροποποιήσουν τα σύνορα γύρω από τα ορόσημα της Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel και Gobba di Rollin με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα, ανέφερε το Bloomberg.

Μια κοινή ιταλο-ελβετική επιτροπή συμφώνησε με τις αλλαγές τον Μάιο του 2023. Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συνθήκη την Παρασκευή, αλλά η Ιταλία πρέπει ακόμη να υπογράψει.

Οι αλλαγές έρχονται μετά από μια διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την επικράτεια της κορυφής που κράτησε χρόνια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023, τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί.

Οι ειδικοί σταμάτησαν να μετρούν τον πάγο σε ορισμένους παγετώνες της Ελβετίας επειδή δεν υπάρχει πλέον λόγος να το κάνουν.

Διαβάστε επίσης:

Πρέπει να αποφευχεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, δηλώνει ο Μπάιντεν – Στη Βηρυτό ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας

Συνετρίβη ελικόπτερο που μετέφερε Ιρανούς αξιωματούχους και των Χούθι στο Ιράν

Σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού σε λιμάνι της Υεμένης – H Χεζμπολάχ χτυπά με ρουκέτες το βόρειο Ισραήλ (video)



Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιταλία, Ελβετία,italia, elvetia