Ιβάν Σαββίδης: Οι εμβληματικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, η «εξαφάνιση» και τα 3 ανοιχτά μέτωπα

Μια σειρά μεγάλων επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η αγορά του ΠΑΟΚ έφεραν τον Ιβάν Σαββίδη στο προσκήνιο πριν από λίγα χρόνια και τον κατέστησαν κυρίαρχο στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η «απουσία» του το τελευταίο διάστημα έχει τροφοδοτήσει διάφορα σενάρια σχετικά με την οικονομική του κατάσταση, αλλά και το κατά πόσο θα συνεχίσει τις επενδύσεις του στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.

Ο εκ Pωσίας ορμώμενος δισεκατομμυριούχος

επένδυσε πολλά χρήματα στον «Δικέφαλο του Βορρά», οδηγώντας τον σε καλύτερες μέρες, καθώς επί προεδρίας του κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα Ελλάδος, ενώ έφτασε και 2 φορές στην προημιτελική φάση του Conference League.

Παράλληλα, ο Ιβάν Σαββίδης προχώρησε σε ένα μπαράζ εξαγορών από το 2012 μέχρι και το 2020. Νοίκιασε για 40 χρόνια το «Μακεδονία Παλλάς», αγόρασε τη Σουρωτή, τη ΣΕΚΑΠ και στη συνέχεια προχώρησε στην πώλησή τους, απέκτησε μια έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής, κτήρια και ακίνητα, αλλά και το Πόρτο Καρράς έχοντας στο ενδιάμεσο αποκτήσει και την πλειοψηφία του ΟΛΘ.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς, διάφορα δημοσιεύματα μιλούν για «έξοδο» του Iβάν Σαββίδη από την Ελλάδα και για αποχώρησή του από τον ΠΑΟΚ, η πραγματικότητα απέχει αρκετά.

Χαρακτηριστικό της οικονομικής ευρωστίας του Ιβάν Σαββίδη είναι ότι σύμφωνα με τη realtime απεικόνιση του Forbes, βρίσκεται στη θέση 2.152 με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία που αγγίζει το 1,4 δισ. δολάρια για το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει εμφανιστεί όντως εδώ και πολύ καιρό στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο πιθανότερος λόγος της «απουσίας» του από τη χώρα μας, είναι ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις γύρω από τον επιχειρηματία, ανέφεραν πως «δεν ακούγεται κάτι για νέες επενδύσεις, μιας και μάλλον δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει λεφτά στην Ελλάδα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία ή μπορεί να έχει και δεύτερες σκέψεις».

Ο ΠΑΟΚ και το πρόβλημα με το γήπεδο

Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ και παρά τα σενάρια που έχουν ακουστεί ότι δεν ασχολείται όπως παλιά με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μιας και η κατάκτηση του περυσινού πρωταθλήματος, αλλά και γενικότερα η σταθερά καλή παρουσία του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη, δείχνει την πρόθεσή του να διατηρήσει την ομάδα σε υψηλό επίπεδο.

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν σημαντικές επιτυχίες, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα Super League τις σεζόν 2018-2019 και 2023-2024 και τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας τις σεζόν 2017, 2018, 2019, 2021.

Υπενθυμίζεται ότι πήρε την ομάδα από τα τάρταρα, την ξελάσπωσε από τα χρέη, έριξε χρήμα για παίκτες, προπονητές, ενώ προχωρά και με την ανέγερση του νέου προπονητικού κέντρου στη Θέρμη. Αυτό που σίγουρα αποτελεί ερωτηματικό για τον ΠΑΟΚ είναι το νέο γήπεδο.

Η υπόθεση του γηπέδου συνεχώς καθυστερεί, κάτι που τον βάζει σε δεύτερες σκέψεις, καθώς δεν θα ήθελε να βάλει λεφτά ο ίδιος, διότι γνωρίζει και τα δεδομένα με τα οποία κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται άλλα γήπεδα στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν ότι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια κατασκευάστηκε μόνο κατά 30% με κεφάλαια του επενδυτή και το υπόλοιπο 70% ήταν από άλλες πηγές, που έχουν να κάνουν με το δημόσιο.

Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ να γίνει εκτός πόλης και εκεί που είναι τώρα η Τούμπα να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου. Όλα πάντως παραμένουν ανοιχτά.

Μπαίνει γαλλική εταιρεία στον ΟΛΘ;

Την ίδια στιγμή, δημόσια πρόταση για εξαγορά του 21% των μετοχών του ΟΛΘ κατέθεσε η LeonidsPort, ολλανδική εταιρεία  η οποία ανήκει στην οικογένεια των ιδιοκτητών του γαλλικού γκρουπ Louis-Dreyfus, που κατέχει ηγετική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο αγροτικών προϊόντων και δραστηριοποιείται επίσης σε πολλούς τομείς, από τα χημικά μέχρι τη βιομηχανία θεάματος.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια έντονης φημολογίας πολλών μηνών ότι ο Ιβάν Σαββίδης προτίθεται να πουλήσει τον ΟΛΘ – αν και εν τω μεταξύ ολοκλήρωσε την εξαγορά του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, ενισχύοντας την παρουσία του και σε αυτό τον κλάδο.

Επιχειρηματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η πρόταση του γαλλικού γκρουπ υπεβλήθη σε συνεννόηση με τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος επιδιώκει να αποκτήσει ισχυρούς εταίρους, φοβούμενος «πόλεμο» και πιέσεις από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ, λόγω των ισχυρών σχέσεών του με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής επιχειρηματίας ελέγχει επισήμως το 71,85% των μετοχών του ΟΛΘ, την ώρα που το Δημόσιο δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, καθώς θα έπρεπε να έχει συνδέσει ήδη τον 6ο προβλήτα με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

Αυτό το έργο, που εκκρεμεί από το 2000, θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών αλλά και τη συνολική ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Έχει υλοποιηθεί περίπου το 40% του έργου, και εκτιμάται ότι, στο σύνολό του, θα ολοκληρωθεί μάλλον το 2025, κάτι βέβαια που φαντάζει αρκετά δύσκολο τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το «Μακεδονία Παλλάς» και οι επενδύσεις στη Χαλκιδική που έμειναν στη μέση

Τέλος, το πολυτελές ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» ήταν μία από τις πρώτες επενδύσεις του κ. Σαββίδη, καθώς το ενοικίασε για 40 χρόνια με τίμημα 1,8 εκατομμύρια από το ελληνικό Δημόσιο το 2013 και έριξε αρκετά χρήματα για την ανακαίνισή του.

Ταυτόχρονα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, το εξαγόρασε αντί 205 εκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω της πανδημίας και σχεδίαζε την κατασκευή και πώληση βιλών, κάτι που όπως φαίνεται δεν προχωράει καθόλου, ενώ στην ίδια μοίρα φαίνεται πως βρίσκεται και η αξιοποίηση του ακινήτου «Ξενία» στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην κατοχή του το topontiki.gr, οι επενδύσεις στη Χαλκιδική δεν έχουν προχωρήσει καθόλου. Μάλιστα, υπάρχει πάγωμα της υπόθεσης του ακινήτου «Ξενία», μιας και εκεί έχουν βρει αρχαία, ενώ υπάρχουν προβλήματα και με το δασαρχείο, γενικότερα είναι μια περίπλοκη κατάσταση.

Τέλος, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, το τελευταίο διάστημα δυναμική παρουσία στη Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει ο κ. Μυτιληναίος, κάτι που όπως είναι λογικό αναμένεται να δώσει νέο ενδιαφέρον στο επιχειρηματικό πεδίο της «συμπρωτεύουσας».

Διαβάστε επίσης:

Σταθμός Βενιζέλου: Απεγκλωβίστηκε η γατούλα που είχε παγιδευτεί σε οροφή του μετρό Θεσσαλονίκης

Κακοκαιρία: Μέτρα για τον χιονιά εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου – Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

Ίλιον: Στην εντατική παραμένει ο 80χρονος που δέχτηκε επίθεση επειδή πήγε να κόψει λεμόνια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιβάν Σαββίδης, Βόρεια Ελλάδα,ivan savvidis, voreia ellada