«Καμπανάκι» Φάμελλου για τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Κ. Μακεδονία

ΕΛΛAΔΑΠΕΡΙΒAΛΛΟΝ

"Καμπανάκι" κινδύνου για καθυστερήσεις στη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία έκρουσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Στο πλαίσιο της διημερίδας του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, με θέμα "Οι νομοθετικές εξελίξεις και εφαρμογές στο χώρο της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της πρόληψης", που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο "Νικόλαος Γερμανός" της

ΔΕΘ, ο κ.Φάμελλος ανέφερε πως στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει μονάδα που να πραγματοποιεί χωριστή συλλογή των αποβλήτων τροφής και των οργανικών αποβλήτων που σαπίζουν.

"Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο πολίτης και ο επιχειρηματίας που θα θελήσουν να κάνουν χωριστή συλλογή οργανικού είναι ότι σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει μονάδα. Ζητήσαμε από τον Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων να υπερεπιταχύνει τις διαδικασίες. Οι μικρές μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων δεν είναι δύσκολες τεχνολογικά και δεν έχουν φοβερή προετοιμασία αδειοδοτήσεων αλλά δυστυχώς δεν έχει παρθεί ακόμη απόφαση για τη χωροθέτηση τους", είπε ο κ.Φάμελλος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό "είναι ένα καμπανάκι. Δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ο πολίτης με φόρο ταφής επειδή ο ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι δεν έχουν μονάδες για το οργανικό απόβλητο".

Προσέθεσε πως οι δήμοι θα πρέπει να βάλουν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση ενόψει του 2020 και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για επιβολή προστίμων. "Σήμερα η ανακύκλωση είναι στο 5%- 6% και πρέπει να φτάσουμε στο 50%. Ο συντελεστής ανακύκλωσης ανά κάτοικο στην Ελλάδα είναι 15 κιλά ανακύκλωσης τον χρόνο, ενώ στην Ευρώπη είναι 130 κιλά ετησίως", επισήμανε ο κ.Φάμελλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, χαρακτήρισε διττό το πρόβλημα της ανακύκλωσης στη χώρα μας. "Από τη μία οι Έλληνες έχουν έλλειμμα πληροφόρησης και από την άλλη οι δήμοι πρέπει να είναι συνεπείς σε αυτό που υπόσχονται".

"Από την πλευρά των δήμων το ποσοστό της ανακύκλωσης δεν ξεπερνά το 6% και θέλουμε να ανέβει τουλάχιστον στο 25%- 30%. Τελειώνοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την ανακύκλωση μέσα στη χρονιά, επιθυμούμε το 2018 να είναι η χρονιά της εφαρμογής", πρόσθεσε ο κ.Πολιτόπουλος.

Διακόσιοι κάδοι για ρούχα και παπούτσια από τον δήμο Θεσσαλονίκης έως τον Οκτώβριο

Διακόσιους ειδικούς κάδους για τοποθέτηση παλιών ρούχων και παπουτσιών αναμένεται να τοποθετήσει έως τον Οκτώβριο η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός των κάδων θα ανέβει στους 369.

Θα τοποθετηθούν στο κέντρο της πόλης και περιφερειακά δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες να ανακυκλώνουν τα παλιά τους ενδύματα και υποδήματα.

Ανάδοχος εταιρία θα αναλάβει να υλοποιήσει το έργο της ανακύκλωσης των υφασμάτων και των υποδημάτων, ενώ τα ρούχα και τα παπούτσια που είναι κατάλληλα προς επαναχρησιμοποίηση θα διανέμονται δωρεάν σε πολίτες εγγεγραμμένους στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΘεσαλλονίκηΦάμελλοςΚεντρική ΜακεδονίαΜονάδες Επεξεργασίας ΑποβλήτωνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα