Καύσωνας: «Η ακτινοβολία επιδρά στον εγκέφαλο των παιδιών» – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς (Video)

Με αφορμή τις ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μας την ώρα που ο φετινός Ιούλιος αναμένεται να είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ, ο παιδίατρος και εντατικολόγος, Τάσος Χατζής μίλησε στην ΕΡΤ μίλησε αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι γονείς ώστε να προφυλάξουν τα παιδιά τους και κυρίως, εκείνα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Πάνω από όλα να κάνουμε πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει το παιδί να είναι σε σκιερό

και δροσερό περιβάλλον με ελαφρά ρούχα, να μη βγαίνει έξω χωρίς λόγο το μεσημέρι όταν έχει πολύ ζέστη. Αν χρειαστεί να βγει θα πρέπει να φορά όχι κλειστά παπούτσια, πέδιλα, να έχει ελαφρύ ντύσιμο, καπέλο και γυαλιά» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ενώ αναφερόμενος στους τρόπου με τους οποίους οι φροντιστές των παιδιών θα πρέπει να τα βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να πίνουν νερό δροσερό και όχι αναψυκτικά. Θα πρέπει, επίσης, να καταναλώνουν ελαφριά τροφή, να ξεκουράζονται και να μην ασκούνται υπερβολικά.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις δήλωσε ότι δεν πρέπει να παραμένουν σε κλειστό αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό. Στο σπίτι, εάν δεν έχει υπερβολική ζέστη, ο κ. Χατζής σημείωσε ότι ο ανεμιστήρας κάνει πολύ καλή δουλειά.

«Αν χρειάζεται κλιματισμός θα πρέπει να είναι γύρω στους 24 βαθμούς Κελσίου. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε 18 βαθμούς και μετά να σκεπαζόμαστε γιατί κρυώνουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις διαστηριότητες που μπορεί να έχει ένα παιδί σε περίοδο καύσωνα ο κ. Χατζής δήλωσε ότι μπορεί να παίξει σε ένα πάρκο ή παιδότοπο όταν αρχίζει ο ήλιος και πέφτει αφού έχει ξεκουραστεί το μεσημέρι, έχει φάει, έχει ξαπλώσει, ξεκουραστεί.

Απαραίτητη η επιτήρηση

Μιλώντας για τα παιδιά που είναι ήδη σε διακοπές τόνισε ότι ισχύει στην πόλη, ισχύει και στην παραλία και στην εξοχή. «Όσον αφορά τις δραστηριότητες δε χρειάζεται να το “μαζέψουμε”. Χρειάζεται επιτήρηση. Δεν μπορεί το παιδί να μην είναι στο οπτικό πεδίο των γονιών», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται και μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί στο νοσοκομείο σε συνθήκες ακραίου καύσωνα ο παιδίατρος επανέλαβε ότι η έκθεση στην υπερβολική ζέστη και στον ήλιο, είναι το πιο σημαντικό.

«Η ακτινοβολία δημιουργεί μία ειδικότερη επίδραση πάνω στον εγκέφαλο. Αυτό θέλει πάρα πολύ προσοχή» σημείωσε. Όσον αφορά τα παιχνίδια στη θάλασσα δήλωσε ότι πρέπει να το επιχειρούμε, να το εκπαιδεύουμε, να του επισημαίνουν τους κινδύνους και σιγά σιγά να απελευθερώνεται. «Ο ενήλικας συνήθως φταίει όταν ένα παιδάκι πάθει κάτι. Είναι στα χέρια μας να το εκπαιδεύουμε», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Κρεμμύδι: Από ποιες σοβαρές ασθένειες μας προστατεύει

Τοπικό πάχος: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείς οριστικά

Εγκεφαλικό: Ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο – Τι πρέπει να προσέξετε

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καύσωνας,kafsonas