Καύσωνας: Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης της θερμοπληξίας – Τι να προσέχουν οι ευάλωτες ομάδες

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας για το νέο κύμα καύσωνα τις προσεχείς ημέρες. Tι πρέπει να προσέχουν οι ευάλωτες ομάδες και πως θα αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχουμε θερμοπληξία. Αναλυτικά όσα πρέπει να προσέχουμε σε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες.

Σημειώνεται πως από σήμερα η χώρα εισέρχεται στη δεύτερη φάση του καύσωνα, καθώς τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Οι ακραίες αυτές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία. Η θερμοπληξία, εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη

έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα και εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41οC), με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση.

Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κλπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων.

Τόσο οι επιστήμονες όσο και το Υπουργείο Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά αλλά και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Καύσωνας: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ηλικιωμένοι.
Μωρά και μικρά παιδιά.
Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον.
Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.), με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο).

Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Oι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας

Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους, αφού δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους τις μέρες των ακραίων θερμοκρασιών.

Παράλληλα, τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών από τις 12 μέχρι τις 5 πρέπει να μένουν μακριά από τον ήλιο, ιδανικά μέσα σε σπίτια και όχι σε θάλασσες και βεράντες.

Προσοχή στα παιδιά

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν παιδιά κάτω των 5 ετών. Η ίδια ανέφερε πως από τις 12 μέχρι τις 5 τα παιδιά δεν θα πρέπει να βρίσκονται στις παραλίες, ακόμα κι αν βρίσκονται κάτω από ομπρέλες με αντιηλιακό καθώς κινδυνεύουν με θερμοπληξία.

«Η ομπρέλα δεν προστατεύει», τόνισε και συνέστησε στους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά στη θάλασσα το πρωί ή αργά το απόγευμα, να χρησιμοποιούν αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά. «Όχι στην παραλία το μεσημέρι», τόνισε.

Η αφυδάτωση στα παιδιά εκδηλώνεται με εμέτους και πυρετό, αλλά ταυτόχρονα αυτή την εποχή υπάρχει έξαρση γαστρεντερίτιδας, συνεπώς αυτά είναι ακόμα πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση και οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τους παιδιάτρους όταν υπάρχουν συμπτώματα. Δεν περιμένουμε τα παιδιά να διψάσουν, πρέπει να προσφέρουμε συνέχεια υγρά στα βρέφη και μικρά παιδιά.

«Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να βγαίνουν έξω»

Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να βγαίνουν έξω και αν χρειάζεται να το κάνουν τις απογευματινές ώρες. Συνέστησε να μην αφήνουμε τους ηλικιωμένους σε κλειστά αυτοκίνητα και να βεβαιωνόμαστε ότι πάντα λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών και είναι σε κλειστό και δροσερό χώρο.

Γενικές οδηγίες για τον καύσωνα

Πρέπει:

να πίνουμε υγρά
να έχουμε κλειστά παράθυρα
να κάνουμε χλιαρά ντους
να κάνουμε ελαφρύ ντύσιμο
να έχουμε διατροφή με συχνά μικρά γεύματα όχι λιπαρά

Δεν πρέπει:

να υπάρχει έκθεση στον ήλιο
να μην κάνουμε χρήση καφέ ή αλκοόλ
να μην ασκούμαστε
να μην χρησιμοποιούμε φούρνο
να μην καπνίζουμε στο σπίτι

Οδηγίες για την περίπτωση θερμοπληξίας

Ο κ. Βασιλακόπουλος επικεντρώθηκε στην θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για την αναγνώριση και αντιμετώπισή τους.

Tα συμπτώματα είναι:

Θερμική εξάντληση
Έντονη εφίδρωση
Κρύο, ωχρό και υγρό δέρμα
Γρήγορος, ασθενής καρδιακός παλμός
Ναυτία ή έμετος
Μυϊκές κράμπες
Κούραση ή αδυναμία
Ζαλάδα
Πονοκέφαλος
Λιποθυμία

Τι να κάνετε:

Μετακινηθείτε σε δροσερή τοποθεσία
Χαλαρώστε τα ρούχα σας
Εφαρμόστε δροσερά, υγρά ρούχα στο σώμα ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο
Πιείτε μερικές γουλιές νερό

Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που:

Έχετε εμέτους
Τα συμπτώματα επιδεινώνονται
Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μία ώρα
Συμπτώματα θερμοπληξία
Υψηλή θερμοκρασία σώματος
Ερεθισμένο, ερυθρό, ξηρό ή υγρό δέρμα
Γρήγορος και δυνατός καρδιακός παλμός
Πονοκέφαλος
Ζάλη
Ναυτία
Σύγχυση
Λιποθυμία

Τι να κάνετε:

Καλέστε ασθενοφόρο

Μετακινείστε το άτομο σε πιο δροσερό μέρος

Αν θέλετε να βοηθήσετε κάποιον με θερμοπληξία

Εξασφαλίστε την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος του ατόμου, παρέχοντάς του δροσερά ρούχα ή κάνοντάς του ένα δροσερό μπάνιο. Δεν πρέπει να δώσετε στο άτομο να πιει νερό από το στόμα.

Ο κ. Βασιλικακόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στην προστασία των ηλικιωμένων και των ατόμων με χρόνια προβλήματα αναπνευστικά και καρδιολογικά. Όπως είπε, οι ασθενείς πρέπει να τροποποιήσουν την φαρμακευτική αγωγή τους και αφού πρώτα επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα γιατρό.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον συνδυασμό καύσωνα με πυρκαγιές και είπε ότι ακόμα και αν δεν έχουμε πρόβλημα υγείας, αν αισθανθούμε έντονο βήχα, έντονο σφίξιμο στο στήθος, έντονη δυσφορία, δεν λέμε δεν πειράζει, διότι δεν είναι φυσιολογικό. Αν έχουμε έντονα συμπτώματα μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν το γνωρίζουμε όπως άσθμα ή ΧΑΠ. Στην περίπτωση αυτή απευθυνόμαστε σε πνευμονολόγο.

Διαβάστε επίσης:

Πόση ώρα μπορείς να περάσεις κάτω από τον ήλιο χωρίς αντιηλιακό

ΕΟΔΥ: 16 θάνατοι από κορωνοϊό, 17 διασωληνωμένοι

Έμφραγμα – Εγκεφαλικό: Το πεντανόστιμο φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο

Keywords
Τυχαία Θέματα