Καύσωνας: Πού πιάνει «ταβάνι» ο υδράργυρος – Αποπνικτική ατμόσφαιρα με σκόνη – Ξηρασία, και άνεμοι επικίνδυνο κοκτέιλ για φωτιά

Κορυφώνεται την Πέμπτη ο καύσωνας που ταλαιπωρεί τους πολίτες τα τελευταία 24ωρα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 42-44 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr, σε Κρανίδι, Άγιους Πάντες Χανίων, Πλώρα Ηρακλείου, Τανάγρα, Σπάρτη, Ακρωτήρι Χανίων και Νέα Οδό Θήβας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Οι 8 περιοχές με τις μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη

Πάντως, η αφρικανική

σκόνη, σε συνδυασμό με τη ζέστη, κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια της θάλασσας.

According to our #CopernicusAtmosphere forecast, the eastern Mediterranean region will experience a significant #SaharanDust intrusion over the next few days, increasing in intensity on 13-14 June.

Read more here https://t.co/vDU3GMSP0p pic.twitter.com/nvEYDSfpYu

— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) June 13, 2024

Από την αρχή της εβδομάδας, οι προβλέψεις CAMS έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας επισημαίνει στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook δύο ρεκόρ, αυτό της θερμοκρασίας ημέρας και ένα ακόμη. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν στις Βουκουλιές Χανίων, 44,5 βαθμοί σημειώνοντας ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη θερμοκρασία Ιουνίου από το 1980 τουλάχιστον.

Αναφέρει, επίσης, ότι τον 21ο αιώνα δεν έχει καταγραφεί καύσωνα το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου.

Οι πιο θερμές περιοχές θα είναι οι εσωτερικές στον ηπειρωτικό κορμό, δηλαδή προς την περιοχή της Θεσσαλίας, η περιοχή της Βοιωτίας, το εσωτερικό της Εύβοιας, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Στην Αττική περιμένουμε τις επόμενες ώρες θερμοκρασίες κοντά στους 42, όπως επίσης στο εσωτερικό της Πελοποννήσου, προς την Κορινθία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, στο εσωτερικό της Κρήτης αλλά και προς το ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Μάλιστα, προς τη Ρόδο κοντά στο απόγευμα ο υδράργυρος ενδεχομένως θα ξεπεράσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό το κύμα καύσωνα θα αρχίσει σιγά σιγά να υποχωρεί από την Παρασκευή (14/6).

‘Ετσι, από την Παρασκευή θα μας προσεγγίσει μια πιο ψυχρή αέρια μάζα από την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι πολύ θερμές αέριες μάζες να εκτοπίζονται προς την περιοχή της Τουρκίας και της Κύπρου και έτσι θα υπάρξει μία βίαιη σύγκρουση αυτών των δύο αέριων μαζών με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επικίνδυνες καταιγίδες προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, θα επικρατήσουν πολύ δυνατοί άνεμοι που σε συνδυασμό με την ξηρή επιφάνεια είναι εύκολο να επεκτείνουν μία πυρκαγιά, στην περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί.

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και την Πέμπτη οι θερμοκρασίες, ενώ μικρή πτώση παρουσιάζει ο υδράργυρος μόνο στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρού που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Η πρόγνωση για Πέμπτη και Παρασκευή

Συγκεκριμένα:

1. Την Πέμπτη

Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

2. Την Παρασκευή, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.

Ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι εκρηκτικό κοκτέιλ για πυρκαγιές

Τον συνδυασμό ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων που καθιστά τις επόμενες ημέρες εξαιρετικά επικίνδυνες για το ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών  επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του υπογράμμισε πως «η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα, σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια, δημιουργεί ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς».

Στα δύσκολα επόμενα 24ωρα αναφέρθηκε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Σε σχετική δήλωση, τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συναγερμός και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα: «Η πρόωρη έναρξη των καυσώνων, σε συνδυασμό με τον άνυδρο χειμώνα, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μία εξαιρετικά δύσκολη αντιπυρική περίοδο».

Σημειώνοντας την επικινδυνότητα για μεγάλες φωτιές, υπογράμμισε πως «σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, περιμένουμε και ισχυρούς ανέμους κατά τόπους, με ακραίες θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους 43 βαθμούς».

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη αντιπυρική περίοδο, κατά την οποία οι πυροσβέστες μας δίνουν μάχες τόσο με δασικές όσο και με αστικές πυρκαγιές. Μια τέτοια δύσκολη μάχη σε αστικό πεδίο ήταν και αυτή στην Κηφισιά, όπου οι πυροσβέστες μας κατάφεραν να περιορίσουν… pic.twitter.com/4nek76SlB8

— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) June 13, 2024

«Δεν θα σταματήσω να προειδοποιώ ότι ανυπολόγιστες καταστροφές μπορεί να προκληθούν όχι μόνο από εμπρηστές από πρόθεση, αλλά κυρίως από εμπρηστές εξ’ αμελείας, οι οποίοι κατά τη ρητή απαγόρευση επιμένουν να ρισκάρουν, κάνοντας επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό. Καλώ τους συμπολίτες μας με τη σειρά τους να επιδείξουν ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη. «Όλα τα στοιχεία των επιστημόνων επιβεβαιώνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο […]Τ Το θερμόμετρο θα αγγίξει κατά τόπους και τους 43 βαθμούς κελσίου ενώ ταυτόχρονα θα πνέουν και άνεμοι. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ υψηλή», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο επέστησε την προσοχή στους πολίτες λέγοντας: «Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Απαγορεύεται κάθε είδους θερμική εργασία. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές».

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Χανίων)

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Παρασκευή 14/06:

Πολύ υψηλός κίνδυνος 4⃣ σε:

#Αττική #Βοιωτία #Αργολίδα
περιοχές #Φωκίδας #Φθιώτιδας #Μαγνησίας #Κορινθίας & #Κρήτης

Υψηλός κίνδυνος 3⃣ σε πολλές περιοχές

https://t.co/rAEzmqBTXX

Επιχειρησιακή… pic.twitter.com/kNu4lhYayX

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) June 13, 2024

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Χάρτες για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» για πυρκαγιές

Ο μετεωρολογικοί χάρτες από το Windy με τις εκτιμήσεις για τους ανέμους, ιδιαίτερα την Παρασκευή, τις θερμοκρασίες και την ξηρασία είναι αποκαλυπτικοί του τέλειου «κοκτέιλ» πυρκαγιών που διαμορφώνεται στη χώρα.

Η ξηρασία

Η θερμοκρασία

Οι άνεμοι

Διαβάστε επίσης:

Flyover: Κόβουν δέντρα στο Σέιχ-Σου ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για την υλοτόμηση

Θρίλερ στα Κύθηρα: Βρέθηκε απανθρακωμένη γυναίκα σε μονοπάτι – Ποια σενάρια εξετάζονται

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για κύκλωμα μαστροπείας και «εικονικά» τροχαία ατυχήματα

Keywords
φωτια, υδραργυρος, ατμοσφαιρα, κοκτειλ, meteo.gr, νέα, ελλαδα, https, twitter, κυπρος, facebook, ιουνίου, κρητη, αιγαιο, καλοκαιρι, gov, συλληψεις, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, κικιλιας, Έρημος Σαχάρα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεσσαλονικη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, www.meteo.gr, meteo, καιρος, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ακρωτηρι, βουλγαρια, γυναικα, δωδεκανησα, εθνικη, εργασια, θρακη, κηφισια, κυθηρα, κυκλαδες, κυπρου, νησια, πλαισιο, πυροσβεστικο σωμα, υψος, χαρτες, ωρα, αττικη, αυρα, βορεια, βρισκεται, δεντρα, δηλωση, δηλωσεις, δυτικη, ευκολο, εκρηκτικο, εξελιξη, εποχη, ευρωπη, ζεστη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσσαλια, κελσιου, κυμα, λακωνια, μαζα, μακεδονια, μηκος, μηκος κυματος, οχηματων, πεδιο, πεμπτη, ρεκορ, σαχαρα, σαββατο, συγκεκριμενα, σειρα, συγκεντρωση, σωμα, σπαρτη, σχεδιο, ταναγρα, τιμη, τριτη, τροχαια, ωρες, εφαρμογη, επεισοδια, gov, ηπειρωτικα, ηπειρο, https, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, θερμομετρο, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα