Καιρός: Η 3η Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα στην ιστορία του πλανήτη (Video)

Η 3η Ιουλίου 2023 ήταν η πιο ζεστή μέρα στον πλανήτη από τότε που έχει αρχίσει η καταγραφή στοιχείων, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων στις ΗΠΑ.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε στους 17,01 βαθμούς Κελσίου, υπερβαίνοντας το ρεκόρ των 16,92 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2016.

Οι νότιες Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από την υπερβολική ζέστη τις τελευταίες εβδομάδες, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να αποδίδονται στην ανθρωπογενή κλιματική κρίση, όπως λένε οι

ειδικοί.

Σε ορισμένα τμήματα της Κίνας συνεχίζεται ο επίμονος καύσωνας, με τα θερμόμετρα να δείχνουν πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην βόρεια Αφρική τα θερμόμετρα φλέρταραν με τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Μέση ανατολή χιλιάδες άνθρωποι υπέφεραν από την υπερβολική ζέστη στη διάρκεια του θρησκευτικού προσκυνήματος στη Σαουδική Αραβία.

Λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική

Ακόμα και στην Ανταρκτική, όπου τώρα είναι χειμώνας, οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, καθώς λιώνουν οι πάγοι.

Στην ουκρανική ερευνητική βάση Vernadsk, στα παγωμένα νησιά που ανήκουν στην Αργεντινή, τα θερμόμετρα έφτασαν στους 8,7 βαθμούς, που είναι ρεκόρ για τέτοια εποχή.

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, από κύματα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές, μόλυνση του αέρα και πλημμύρες ή ακραίες καταιγίδες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιπλέον επιφέρει απώλειες στις καλλιέργειες και συμβάλλει στην διάδοση μολυσματικών ασθενειών, όπως και στις μεταναστευτικές ροές», δήλωσε η Τζένι Μίλερ, διευθύντρια της Παγκόσμιας Συμμαχίας Κλίματος και Υγείας, που είναι ένα διεθνές κονσόρτιουμ στο οποίο συμμετέχουν υγειονομικοί οργανισμοί.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο πλήττει την υγεία των ανθρώπων

«Η εξόρυξη και χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου πλήττει την υγεία των ανθρώπων, είναι οι βασικοί παράγοντες για την υπερθέρμανση και ασύμβατοι με ένα υγιές κλίμα στο μέλλον.

Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις πρέπει να ετοιμαστούν να δεσμευτούν στην σύνοδο Cop28, ότι θα εξαλείψουν την χρήση ορυκτών καυσίμων και θα έχουμε δίκαιη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους», πρόσθεσε.

Ο επιστήμονας Φρίντερικ Ότο, του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου, δήλωσε ότι «πρόκειται για θανατική ποινή για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα».

Αναφερόμενος στην θερμοκρασία – ρεκόρ της 3ης Ιουλίου, ο Ζέκε Χάουσφαδερ, ερευνητής στο Berkeley Earth, δήλωσε:

«Δυστυχώς είναι η πρώτη μιας σειράς από νέα ρεκόρ που θα έχουμε φέτος, καθώς οι αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, μαζί με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ωθούν προς νέα υψηλά τις θερμοκρασίες».

Διαβάστε επίσης

Μακρόν: Έτοιμος να «ρίξει μαύρο» στα social media για να σταματήσει τις ταραχές

Πώς η ακροδεξιά αλλάζει τον χαρακτήρα και την πολιτική ταυτότητα της ΕΕ

Ματιέ Κασσοβίτς για Γαλλία: Από το 1995 που έκανα «το Μίσος» δεν έχει αλλάξει τίποτα

Keywords
Τυχαία Θέματα