Καιρός: Τι λέει ο Θοδωρής Κολυδάς για την αστάθεια των ημερών – Πότε θα καλοκαιριάσει

Πλώρη για το Σαββατοκύριακο, κι ας είναι μέσα Ιουνίου έβαλαν οι μπόρες και η αστάθεια του καιρού, που αναμένεται να συνεχιστεί.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς αναλύει τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτή η αστάθεια ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουνίου, ενώ δίνει και μια πρώτη πρόβλεψη για το πότε επιτέλους θα καλοκαιριάσει.

Πιο συγκεκριμένα,

ο κ. Κολυδάς σημειώνει πως τα συστήματα τα οποία επηρεάζουν την χώρα μας κατά κανόνα κινούνται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια ώστε τα συστήματα αυτά εμποδίζονται να κινηθούν από τα Δ ή ΒΔ προς τα Α ή ΝΑ και τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (blocking). Αυτός ο εμποδισμός που επικρατεί εδώ και πολλές εβδομάδες είναι Ω – Εμποδισμός. 

Μου λες πως φταίει ο καιρός που άστατος αλλάζει
κάθε που είναι βροχερός τα νεύρα σου πειράζει …

Πολύ εύστοχα με τους παραπάνω στίχους ο Μπάμπης Στόκας περιγράφει την επίδραση του άστατου καιρού στην ψυχολογία μας. Πότε καλοκαιριάζει; https://t.co/3lbBpKL0kC

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) June 13, 2023

Οι Εμποδισμοί τύπου «Ωμέγα» (Omega Βlocks), σύμφωνα με το άρθρο του κ. Κολυδά, ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω. Στη διάταξη αυτή συνυπάρχουν δύο χαμηλά και ένας αντικυκλώνας όπως διακρίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

Το ένα χαμηλό βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη και το άλλο στα Βαλκάνια, ενώ ο αντικυκλώνας καλύπτει όλη τη Βόρεια Ευρώπη και την Σκανδιναβική χερσόνησο.

Γιατί ο Ω-Εμποδισμός προκαλεί έντονη αστάθεια

Με τον τρόπο που έχουν διαταχτεί τα βαρομετρικά συστήματα η κίνηση των αερίων μαζών αλλάζει πορεία και κινείται όπως περιγράφεται παραπάνω, όπου ψυχρότερες και ασταθείς αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη κινούνται νοτιότερα προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Οι ψυχρές αυτές μάζες προκαλούν έντονα φαινόμενα ασταθείας τα οποία συνεχίζονται εδω και πολύ καιρό, καθώς οι αντικυκλώνες που δημιουργούνται μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές βδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς τον ίδιο τύπο καιρού, για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Αλλού κρύο, αλλού ζέστη. Αλλού βροχές, αλλού ξηρασία.

Η εμμονή αυτού του τύπου καιρού θα διατηρηθεί και αυτή την εβδομάδα, όπου εκτός από την Βαλκανική και τη χώρα μας, μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτεί η Ιταλία καθώς επίσης η Δυτική Μεσόγειος και τα βόρεια τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Πότε θα έρθει το καλοκαίρι

Η κατάσταση αλλάζει μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου σύμφωνα με τα προγνωστικά του Ευρωπαικού Κέντρου της υπηρεσίας EFFIS/Copernicus, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ.

Στο χρονικό διάστημα από 19-25 Ιουνίου 2023 οι βροχές επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα στη χώρα μας και οι υψηλότερες τιμές περιορίζονται στη βόρεια Βαλκανική, όπως και στη Δυτική Ευρώπη. Τον περιορισμό της αστάθειας μετά τις 20 Ιουνίου δεν το δίνουν μόνο τα κλιματικά μοντέλα, αλλά και τα αριθμητικά μέσω προγνώσεων enseble προγνώσεων.

Η εκτεταμένη αστάθεια παρότι έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στη γεωργική παραγωγή με τις χαλαζοπτώσεις, δεν έχει επιτρέψει τη θερμοκρασία να ανέβει σημαντικά, καθώς επικρατεί η βόρεια κυκλοφορία στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας.

Διαβάστε επίσης:

Κύκλωμα εκβιαστών: Ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα – Τρία νέα εντάλματα σύλληψης

TRIUMPH: Πώς εντοπίστηκε το βρετανικό υποβρύχιο στο Αιγαίο

Διακοπές: Ποια «τρικ» θα επιστρατεύσουν οι Έλληνες καταναλωτές – Αποκαλυπτική έρευνα του ΣΕΛΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καιρός, Θοδωρής Κολυδάς, – Πότε,kairos, thodoris kolydas, – pote