«Υγειονομική βόμβα» η Θεσσαλία: SOS για τα μολυσμένα νερά – Κίνδυνος από τα νεκρά ζώα και τα κουνούπια, αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Στους άμεσους και έμμεσους κινδύνους της περιβαλλοντικής μόλυνσης από τα νερά που πλημμύρισαν σπίτια και καλλιέργειες στη Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας Daniel, αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι πριν την αποστράγγιση των νερών δεν γίνεται καταγραφή της επιμόλυνσης.

«Και τα δύο είναι σημαντικά θέματα. Ένα είναι του άμεσου κινδύνου, στις περιοχές που έχει κριθεί ακατάλληλο

για ανθρώπινη χρήση το νερό και το δεύτερο αν αυτή η επιμόλυνση που οδήγησε στην ακαταλληλότητα του νερού, θα επηρεάσει τον υδροφόρο ορίζοντα, έτσι ώστε να έχουμε πρόβλημα σε βάθος χρόνου» είπε αρχικά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης,

Ερωτηθείς, κατά πόσο μπορεί να έχει επιμολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας σε σημείο που να υπάρχει πρόβλημα σε βάθος χρόνου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής είπε ότι η απάντηση θα πρέπει να δοθεί, αφού μπορεί να γίνει μια πολύ πιο οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια να καταγραφεί αυτή η πραγματική επιμόλυνση στο έδαφος και από κει και πέρα, μετά, πιθανόν στα υπόγεια ύδατα.

Όπως εξήγησε, η καταγραφή αυτή δεν μπορεί να γίνει τώρα. «Περιμένουμε να αποστραγγιστούν τα νερά και μετά όταν αρχίσει η αποκατάσταση από τις λάσπες, να μπορέσουμε να κάνουμε την αντίστοιχη σωστή δειγματοληψία στο έδαφος, στα υπόγεια ύδατα, στοχευμένα σε περιοχές που μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιμόλυνσης γιατί και το πού μετράς έχει σημασία. Και από κει και πέρα με βάση αυτό θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή νομίζω καταγραφή και εκτίμηση του αν υπάρχει δυνητικά στο μέλλον, πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα επιμόλυνσης στα νερά προφανώς και θεωρώ ότι θα υπάρχει πρόβλημα επιμόλυνσης και στις λάσπες. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει το έδαφος» σημείωσε.

Πάντως, αυτή την στιγμή υπάρχει επιμόλυνση στα λιμνάζοντα νερά, καθώς εκεί συγκεντρώνεται όλος ο μικροβιακός φόρτος από τα πεθαμένα ζώα, από άλλους μικροοργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί και βεβαίως και ο χημικός φόρτος από τα φυτοφάρμακα, ενώ υπάρχει και το θέμα των κουνουπιών.

«Εδώ λοιπόν υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς άμεσα και ένα ζήτημα είναι να μειώσεις την πιθανότητα λοίμωξης. Έχουμε δει μιααύξηση σε λοιμώδεις νόσους, αλλά όχι υπερβολική ακόμα, ευτυχώς, το λέω γιατί σε αντίστοιχα φαινόμενα στην Αμερική είχαμε δει πάρα πολύ μεγάλους αριθμούς τέτοιων προβλημάτων, οπότε η αλήθεια είναι ότι ακόμα είμαστε σε περιορισμένα επίπεδα» επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ προέκρινε ως πιο σημαντικό «να κάνουμε την απολύμανση σήμερα.

«Που σημαίνει, να μαζέψουμε τα πεθαμένα ζώα, να τα κάψουμε, να τα θάψουμε και στο βαθμό που εμπλέκονται ιδιώτες, γιατί ο καθένας έχει το βιός του, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά μέτρα.Δηλαδή πρέπει να φορέσει κανείς προστατευτικό υλικό, γαλότσες, γάντια, να μην έρθει σε επαφή, να κλείσει το ζώο σε σακούλα πολύ καλά κλεισμένη» συμπλήρωσε.

Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα

Στρατός και κάτοικοι έχουν ριχτεί στη μάχη της απομάκρυνσης των κουφαριών των νεκρών ζώων από τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς όσο παραμένουν στις περιοχές που επλήγησαν αποτελούν υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Στην μάχη περισυλλογής των νεκρών ζώων έχει ριχτεί και ο στρατός, με τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων με ειδικές στολές και εξοπλισμό να μαζεύουν τα νεκρά ζώα από δρόμους και μαντριά κοντά σε σπίτια.

Κάτοικοι απομακρύνουν μόνοι τους τα ζώα

Όπως μετέδωσε το OPEN, τα νεκρά ζώα τα οποία εντοπίστηκαν στο χωριό Αγναντερό της Καρδίτσας ήταν εκατοντάδες. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι χρειάστηκε να πληρώσουν από την τσέπη τους προκειμένου να απομακρυνθούν τα πνιγμένα ζώα μέσα από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι αφού πλήρωσαν ανθρώπους να τους βοηθήσουν ώστε να βγάλουν έξω τα νεκρά στη συνέχεια έπρεπε και να τα θάψουν. «Δώσαμε κάποια μεροκάματα τα βγάλαμε έξω και μετά έπρεπε να τα θάψουμε, κάναμε όλο το υγειονομικό πρωτόκολλο που έπρεπε να γίνει, δηλαδή να κάνουμε τη γούρνα για να τα θάψουμε, να βάλουμε τον άλλον να τα ρίξουμε μέσα και μετά να ρίξουμε τον ασβέστη και έπειτα να τα σκεπάσουμε», ανέφερε κτηνοτρόφος στο OPEN.

Άμεσους ελέγχους ζητεί ο εισαγγελέας

Στο μεταξύ με παρέμβασή του ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Λάρισας καλεί την διεύθυνση κτηνιατρικής της περιφέρειας Θεσσαλίας να διενεργήσει άμεσα ελέγχους στις μονάδες για την ασφαλή διαχείριση των νεκρών ζώων.

181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές – Δύο ύποπτα περιστατικά για λεπτοσπείρωση

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού, στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Η κ. Αγαπηδάκη πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο ύποπτα περιστατικά για λεπτοσπείρωση που έχουν καταγραφεί στο νοσοκομείο της Λάρισας και γίνεται σχετικός έλεγχος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι για την ασφάλεια του νερού, έχουν πραγματοποιηθεί 170 δειγματοληψίες και ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις, ενώ για την πόλη του Βόλου αναμένονται οι μικροβιολογικές αναλύσεις μέχρι αύριο το μεσημέρι. Στον Δήμο Τεμπών το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Κίνδυνος και από την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών

Παράλληλα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στον κίνδυνο από τους πληθυσμούς κουνουπιών: «Εγώ θεωρώ ότι οι ψεκασμοί είναι καλό να γίνουν αυτή την εποχή στην περιοχή. Καταλαβαίνω, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες παρακολούθησης της πιθανής ανάπτυξης κουνουπιών του πληθυσμού των κουνουπιών σε περιοχή το οποίο είναι χρήσιμο να ξέρεις τι γίνεται, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε και θανάτους και άρα με αυτή την έννοια, όσο δυνατόν μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα της ανάπτυξης των πληθυσμών, τόσο καλύτερα. Αυτό, για να αποφύγουμε ανάπτυξη λοιμωδών νόσων, του Δυτικού Νείλου που στη Θεσσαλία ενδημεί, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα ζήτημα εδώ, πώς να το αντιμετωπίσουμε γρήγορα. Και βεβαίως είναι σημαντικό να γίνει και η απολύμανση, όταν πια οι άνθρωποι αρχίσουν να μπαίνουν στα σπίτια τους, τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό πρέπει να απολυμανθούν».

Ερωτηθείς, πότε μπορεί να ολοκληρωθεί το εγχείρημα, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη βάση του μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα μηνών, αρχικά σε βδομάδες, με την έννοια του άμεσου αλλά σε διάστημα μηνών, δηλαδή σε τέσσερις με έξι μήνες. Από κει και πέρα, για να πάμε σε μια διαδικασία “ομαλοποίησης” προφανώς πάμε από χρόνο και πάνω.

«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου

SOS εκπέμπουν οι επιστήμονες για τον κίνδυνο έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου, μεταξύ άλλων λοιμωδών ασθενειών, στη Θεσσαλία, καθώς, σύμφωνα με τα δεδομένα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πληθυσμός των κουνουπιών αυξάνεται αρκετά εξαιτίας του μεγάλου όγκου στάσιμου νερού.

Ο όγκος του νερού που παραμένει στις πλημμυρικές περιοχές είναι ιδανικό περιβάλλον για την επώαση και τον πολλαπλασιασμό του κοινού κουνουπιού, που μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Στους δύο χάρτες που εμφανίζονται, o ένας καταγράφει την εκτίμηση κινδύνου πριν τις πλημμύρες, ενώ ο δεύτερος είναι επικαιροποιημένος, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα μετά την πλημμύρα. Το 25% του συνόλου της Θεσσαλίας – και οι 4 νομοί – βρίσκονται στην υψηλή (κόκκινη) κατηγορία κινδύνου. Στις περιοχές με το πορτοκαλί και κόκκινο αναμένεται τουλάχιστον διπλασιασμός του πληθυσμού των κουνουπιών.

Εκτός κινδύνου παραμένουν τα μεγάλα υψόμετρα (μπλε – πράσινο χρώμα). Η εκτίμηση υψηλού κινδύνου αφορά, όπως φαίνεται από το χάρτη, μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας όπως η Λάρισα, περιοχές κοντά στο Βόλο και τις κωμοπόλεις, Ελασσώνα, Τύρναβος, πόλεις οι οποίες πριν την πλημμύρα αντιμετώπιζαν χαμηλό κίνδυνο από υπερπληθυσμό κουνουπιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χάρτες κινδύνου εκδίδονται από το πρόγραμμα EYWA του Αστεροσκοπείου Αθηνών εδώ και δύο χρόνια και κοινοποιούνται στις υγειονομικές περιφέρειες και στις τοπικές αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν εγκαίρως σε λήψη μέτρων όπως είναι οι ψεκασμοί. Αλλά και προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, να λάβουν και αυτοί ατομικά προστατευτικά μέτρα, όπως το να φορούν μακριά ρούχα και να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel: Πώς έφτασε στην κορύφωσή της η θεομηνία – Δορυφορική χαρτογράφηση από το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Συναγερμός από ΠΑΚΟΕ: «Στο Μετρό εργαζόμενοι και επιβάτες αναπνέουν καρκίνο»

«Smart Υμηττός»: Το σύστημα πυρόσβεσης του ΣΠΑΥ που προστατεύει τον πολύτιμο πράσινο πνεύμονα της Αττικής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία Daniel, Σαρηγιάννης,kakokairia Daniel, sarigiannis