Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τι πρέπει να κάνετε για να μην παγώσουν οι βρύσες – Πώς θα προστατέψετε τον ηλιακό θερμοσίφωνα

H κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» αναμένεται να «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες τη χώρα, φέρνοντας ισχυρό παγετό και κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις.

Τα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο ψύχος.

Οι συμβουλές για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία και να έχετε νερό στο σπίτι σας είναι οι εξής:

– Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

– Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν

ομαλά.

– Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

– Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

– Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

– Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είσαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.

– Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

– Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).

– Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

– Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

– Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Όταν επικρατήσει παγετός και εφόσον παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης:

– Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει»), τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

– Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

– Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Σύντομες οδηγίες για την αντιμετώπιση του παγετού στον ηλιακό θερμοσίφωνα

Όταν υπάρχει περίπτωση παγωνιάς δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον ηλιακό μας γιατί υπάρχει αντιψυκτικό στο κλειστό του κύκλωμα που τον προστατεύει.

Υπάρχει όμως περίπτωση να παγώσει το νερό στις σωληνώσεις που μεταφέρουν το νερό από το σπίτι μας στον ηλιακό θερμοσίφωνα και από τον ηλιακό στο σπίτι.

Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο, φροντίζουμε το βράδυ να έχουμε ζεστάνει τον ηλιακό μας με το ρεύμα, ενώ αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα παγώσουν οι σωλήνες, αφήνουμε κατά την διάρκεια της νύχτας, μία βρύση του ζεστού νερού να τρέχει ελάχιστα.

Προστασία ηλιακού θερμοσίφωνα από τον παγετό

Σε περίπτωση που συμβεί να παγώσουν οι σωλήνες, τότε δεν ανάβουμε το ηλεκτρικό ρεύμα και ανοίγουμε μία βρύση του ζεστού, περιμένοντας πότε θα ξεπαγώσουν. Κατόπιν μπορούμε να ανοίξουμε την ηλεκτρική αντίσταση.

1) Αφήνουμε λίγο ανοικτή μία βρύση ζεστού νερού για όσο χρόνο η θερμοκρασία πλησιάζει ή πέφτει κάτω από τους 0ο C.

2) Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καθόλου ροή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι μαλλιών για να ξεπαγώσουμε αρχικά την βαλβίδα ασφαλείας και στη συνέχεια τα εκτεθειμένα τμήματα σωληνώσεων.

3)Μην χρησιμοποιείτε φλόγιστρα ή καυτό νερό γιατί το πιθανότερο είναι να σπάσουμε τους σωλήνες και τα εξαρτήματα.

4) Η χρήση της αντίστασης για θέρμανση του νερού πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΟΗ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ με προσοχή έτσι ώστε να μην έχουμε πολύ υψηλή θερμοκρασία νερού, η οποία στην περίπτωση που συναντήσει παγωμένα τμήματα του δικτύου μπορεί να προκαλέσει θερμικό σοκ και ρωγμές.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία μελών φιλοζωικής ΜΚΟ για κακοποίηση ζώων (Video)

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Οι ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία – Πού θα σταλούν μηνύματα 112 (Video)

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτης καταστήματος βρήκε νεκρό τον 59χρονο άστεγο που φιλοξενούσε (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία Μπάρμπαρα, – Πώς,kakokairia barbara, – pos