Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ο πανικός έφερε σενάρια εκλογών

Η κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα, και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα, ανέδειξε περίτρανα όλες τις παθογένειες του επιτελικού κράτους το οποίο επιχείρησε να δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως απάντηση στη γραφειοκρατική και δαιδαλώδη λογική που επικρατούσε μέχρι πρότινος, η οποία δεν επέτρεπε να λειτουργήσουν σωστά οι δομές του κράτους.

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν μάλλον αδύναμη και χωρίς υπόβαθρο, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα και οι πολίτες της να υποστούν τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τα τελευταία σαράντα χρόνια εξ αιτίας της κακοκαιρίας…

Η αποτυχία του επιτελικού κράτους

άνοιξε μοιραία τη συζήτηση για σαρωτικό ανασχηματισμό αφού – παρά τα όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι οι ευθύνες δεν είναι προσωπικές – κάποιοι ήδη δείχνουν προς τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας, Μεταφορών, Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη.

Και όχι μόνο αυτό. Οι κραδασμοί που έφερε η ιστορία αυτή στην κυβέρνηση ήταν τόσο ισχυροί ώστε μοιραία άρχισε η συζήτηση για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και την άνοιξη, με τη λογική ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει άλλη μία κρίση και η κοινωνία άλλη μια… συγγνώμη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βρεθεί τον τελευταίο χρόνο με τα θέματα της πανδημίας, τις φωτιές και την κακοκαιρία κάθε δύο μήνες να απολογείται στους πολίτες επειδή το κράτος δεν λειτούργησε σωστά.

Πρωτοφανής ταλαιπωρία

Τα όσα συνέβησαν στις αρχές της εβδομάδας είναι πέρα από κάθε φαντασία. Με το πρώτο χιόνι η πόλη παραδόθηκε στην κακοκαιρία, ενώ δεν υπήρξε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπρεπε να περάσουν περισσότερες από 10 ώρες για να επέμβει και πάλι ο στρατός και να ξεμπλοκάρει τους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό.

● Μια λεχώνα, η οποία είχε βγει με το τριών ημερών μωρό της από το νοσοκομείο, αναγκάστηκε να φύγει με τα πόδια για να πάει στο σπίτι της καθώς για περισσότερες από τρεις ώρες παρέμενε εγκλωβισμένη στην Αττική Οδό.

● Ηλικιωμένοι βρέθηκαν, ύστερα από τουλάχιστον δέκα ώρες αναμονής, να περπατούν στο χιόνι για να πάνε στον προαστιακό και από εκεί στο αεροδρόμιο. Δέκα ευρώ ήταν το κουπόνι που τους πρόσφερε το κράτος και ένα μπαγιάτικο σάντουιτς, ενώ οι περισσότεροι κοιμήθηκαν στο πάτωμα του αεροδρομίου ή στις καρέκλες, παρά τις υποσχέσεις του υπουργού ότι θα φιλοξενούνταν σε ζεστά καταλύματα.

● Το νοσοκομείο «Σωτηρία», που βρίσκεται στη Λεωφόρο Μεσογείων, έμεινε χωρίς θέρμανση και φαγητό, ενώ ένας συμπολίτης μας από την αγωνία του έπαθε εγκεφαλικό χωρίς κανείς να μπορεί να τον βοηθήσει.

● Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας έκλεισαν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου. Όσοι εργαζόμενοι μάλιστα είχαν πάει το πρωί της Δευτέρας στη δουλειά τους με τα λεωφορεία δεν είχαν τρόπο να επιστρέψουν, καθώς το υπουργείο Μεταφορών τα απέσυρε από την κυκλοφορία και παράλληλα έκλεισε τους σταθμούς του μετρό.

● Δεκάδες πολίτες που ταξίδευαν προς τη Θεσσαλονίκη με το τρένο ταλαιπωρήθηκαν για σχεδόν 20 ώρες ενώ κάποιοι επιβάτες οι οποίοι τραυματίστηκαν στο ύψος της Λιβαδειάς – από σύγκρουση του τρένου – παρέμειναν στο νοσοκομείο χωρίς κανείς από την πολιτεία να κινητοποιηθεί για το πώς θα γυρίσουν ασφαλείς στα σπίτια τους.

● Το αποκορύφωμα ήταν ότι στους εγκλωβισμένους και πεινασμένους πολίτες στην Αττική Οδό δόθηκαν ληγμένα κρουασάν και κονσέρβες του στρατού.

● Χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν στο σκοτάδι και το κρύο αφού κανείς δεν υπήρχε να συντονίσει την όλη προσπάθεια των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ που πάλευαν σε αντίξοες συνθήκες. Και όλα αυτά έγιναν 6 χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος.

Ποιοι μπήκαν στο στόχαστρο

Οι πληροφορίες λένε ότι τη Δευτέρα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε πραγματικός πανικός καθώς ακόμα και οι φιλικοί προς την κυβέρνηση τηλεοπτικοί σταθμοί με τα ρεπορτάζ τους έδιναν την εικόνα του απόλυτου χάους και της ανοχύρωτης πόλης.

Στο επίκεντρο των ευθυνών βρισκόταν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, δεν θέλει να τον προσφωνούν με αυτόν τον τίτλο αλλά με την άλλη του ιδιότητα, του υπεύθυνου για την κλιματική αλλαγή!

Και μόνο από αυτό θα μπορούσε να καταλάβει κάποιος ότι ο υπουργός τον οποίο έφερε ως σπουδαία μετεγγραφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο «δεν το έχει» στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Η εικόνα του άλλωστε τις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας έδειχνε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν γνώριζε τις δομές και τη λειτουργία του ελληνικού κράτους και αντιδρούσε με τη λογική της Κύπρου, που είναι μία σαφώς μικρότερη και ίσως πιο οργανωμένη χώρα.

Στο κάδρο βρέθηκαν ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Κάποιοι επιρρίπτουν ευθύνες και στο στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως για παράδειγμα στον Άκη Σκέρτσο και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς, όπως λένε, δεν σκέπτονται με όρους πολιτικής, αλλά μόνο με επικοινωνίας. Όπως άλλωστε έγινε και αυτή τη φορά.

Κατόπιν εορτής η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί την οργή και τον θυμό των πολιτών επιρρίπτοντας τις ευθύνες για το φιάσκο στην Αττική Οδό, λέγοντας ότι για το μπάχαλο στις κεντρικές οδικές αρτηρίες ευθύνεται ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ενώ έφτασαν στο σημείο να τα βάλουν και με την ΕΜΥ λέγοντας ότι δεν τους είχε πει την ακριβή ώρα που θα ερχόταν ο χιονιάς.

Ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε την Τετάρτη το πρωί επέλεξε να στηρίξει τον Χρήστο Στυλιανίδη λέγοντας απλώς ότι η Πολιτική Προστασία χρειάζεται ενίσχυση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις…

Διαβάστε επίσης

ΚΚΕ: Κυβερνητική ολιγωρία και εγκληματική πολιτική ο «φταίχτης» για το χάος

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Στον Μητσοτάκη ρίχνει τις ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά προσφυγή στις κάλπες

Η «Ελπίδα» σκέπασε την κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα