Καλλιέργεια μέσω... δορυφόρου

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Σε πλήρη ανάπτυξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγροτικού τομέα

Νέο δίκτυο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των παραγωγών

Κάποτε οι αγρότες κοιτούσαν το σχήμα των σύννεφων, το φεγγάρι και τη θέση των αστεριών για να διαβάσουν τα σημάδια του καιρού και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις, όπως το πότε να αρχίσουν μια γεωργική καλλιέργεια και τι μέτρα να λάβουν για να την προστατεύσουν.

Κάποιοι αγρότες εξακολουθούν να αξιοποιούν αυτά τα σημάδια της φύσης σε συνδυασμό με τα

δελτία πρόγνωσης καιρού. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της «πρόβλεψης» δεν είναι πάντα έγκυρα.

Κόπο, χρόνο, χρήματα αλλά και καταστροφές στα γεωργικά προϊόντα έρχεται να γλιτώσει το νέο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ψηφιακός μετασχηματισμός αγροτικού τομέα». Το έργο αναμένεται να μειώσει το κόστος παραγωγής έως 45%, να βελτιώσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Πώς λειτουργεί

Το έργο θα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Τhings - IoT), την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data) και την παρακολούθηση της Γης μέσω δορυφόρου σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής θα στηθεί ένα δίκτυο 6.500 επίγειων τηλεμετρικών σταθμών, οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες και θα συλλέγουν δεδομένα από το έδαφος και την ατμόσφαιρα. Οι σταθμοί θα τοποθετηθούν έτσι ώστε να παρακολουθούν συγκεκριμένες εκτάσεις και όχι συγκεκριμένα χωράφια.

Δεδομένα θα συλλέγονται παράλληλα από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ και από δορυφόρους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος».

Τα δεδομένα αυτά, μαζί με τις καλλιεργητικές πρακτικές που θα εισάγονται στο σύστημα μέσω εφαρμογών από τον παραγωγό και τον γεωπόνο σύμβουλό του, θα τροφοδοτούν την ειδική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί και θα τα επεξεργάζονται λογισμικά που χρησιμοποιούν τις τελευταίες τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη, data mining και data analytics, καθώς και εξειδικευμένα αγρονομικά μοντέλα για την κάθε καλλιέργεια.

Έτσι το πληροφοριακό σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα για εξατομικευμένες καλλιεργητικές συμβουλές με ακρίβεια αγροτεμαχίου σχετικά με τη λίπανση, την άρδευση, τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών, καθώς και ειδοποιήσεις για έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης επισήμανε για το έργο: «Με δεδομένα που συλλέγονται απευθείας από το χωράφι η αγροτική παραγωγή γίνεται πιο αποδοτική, με χαμηλότερο κόστος και μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον».

Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε αγρότης θα έχει τη δυνατότητα είτε να λαμβάνει sms στο κινητό του είτε να εγκαταστήσει ειδική εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο ή στο τάμπλετ του για να λαμβάνει με ένα μήνυμα εξατομικευμένες προτάσεις και συμβουλές για την αγροκαλλιέργειά του.

«Ο αγρότης θα μπορεί πλέον να λαμβάνει με ένα απλό sms στο κινητό του τηλέφωνο γεωργικές προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα και συμβουλές άρδευσης και προστασίας της παραγωγής του», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Η εκπαίδευση

Μάλιστα, οι αγρότες και οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερωθούν και να μάθουν να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες του έργου μέσα από ημερίδες σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς, αλλά και μέσω online επιμόρφωσης και διαρκούς υποστήριξης μέσω της πλατφόρμας.

Ακόμη, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει ήδη συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ επίκειται η υπογραφή αντίστοιχου μνημονίου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι επιστήμονες γεωπόνοι που θα προσφέρουν τις συμβουλές τους στους αγρότες να είναι εκπαιδευμένοι στη διαχείριση δεδομένων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.

Μάλιστα, ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Φιλ Χόγκαν δήλωσε σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες».

Ο διαγωνισμός

Δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου. Όπως ανέφερε στο «Π» η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, η διάρκεια του διαγωνισμού είναι τριάντα ημέρες. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 18η Μαρτίου 2019, στις 12.00 το μεσημέρι.

Η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα προκύψει από τη διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δυόμισι με τρεις μήνες από την ημέρα προκήρυξης του διαγωνισμού.

Μέσα σε τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης θα παραδοθούν οι πρώτοι 1.000 επίγειοι σταθμοί, πέντε μήνες αργότερα θα παραδοθούν άλλοι 1.000 και ύστερα από τρεις μήνες οι υπόλοιποι 4.500. Ουσιαστικά, σε έναν χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές, θα έχει παραδοθεί προς λειτουργία το σύνολο του έργου.

Αγροτικός ΤομέαςαγρότεςIssue: 2062Issue date: 8-2-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα