Καλλιτέχνες: Παράνομη βάσει Συντάγματος η υποβάθμιση των σπουδών μας, λέει στο topontiki.gr σπουδαστής δραματικής σχολής

Στο αποκορύφωμά τους έχουν φτάσει οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, που βγήκαν στους δρόμους την ώρα που οι σπουδαστές των σχολών έκαναν κατάληψη και κινδυνεύουν να χάσουν το ακαδημαϊκό έτος, ενώ οι καθηγητές των καλλιτεχνικών σχολών παραιτήθηκαν σε ένδειξη στήριξης των σπουδαστών τους, διαμαρτυρόμενοι όλοι για το Προεδρικό Διάταγμα  85/2022 που υποβαθμίζει τις σπουδές τους.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο topontiki.gr, ο διευθυντής σπουδών της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) Γιάννης Ρήγας,

ο οποίος παραιτήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους καθηγητές της σχολής, όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι συντονισμένος με τους σπουδαστές για να τους στηρίξουν στον αγώνα τους.

Παράλληλα, τονίζει ότι διαρροές που κυκλοφόρησαν περί «παραίτησης εκ του ασφαλούς» για τους καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου δεν αληθεύουν. «Νομίζω ότι οι συμβάσεις των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου είναι τετράμηνες, αλλά ανανεώνονται αυτοματικά για το επόμενο τετράμηνο. Οι καθηγητές κάτω (Αθήνα) είτε παραιτήθηκαν είτε αρνήθηκαν την ανανέωση για το επόμενο τετράμηνο.

Για εμάς οι συμβάσεις μας είναι μέχρι το τέλος Ιουλίου» ανέφερε ο Διευθυντής σπουδών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

Το topontiki.gr μίλησε και με τον Βασίλη Μπόγδανο, τριτοετή φοιτητή της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές που επιφέρει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα στην διαβάθμιση των σπουδών του.

«Κανονικά ήμασταν αδιαβάθμητοι από το 2003 και μετά, αλλά η κατηγορία μας ήταν πιο κοντά στις τεχνολογικής εκπαίδευσης σχολές. Μετά το 2003 δεν βρισκόταν πουθενά όταν συνεβλήθησαν τα ΑΕΙ με τα ΤΕΙ. Οπότε, η προσβολή που κάνει το ΠΔ είναι ότι μας αφήνει σε μια κατώτερη υποβαθμισμένη επαγγελματική κατάταξη, το οποίο επίσης αποτελεί και παρανομία εφόσον, βάσει Συντάγματος δεν μπορεί να υποβαθμιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα ενός καλλιτέχνη, τα δικαιώματα ενός αποφοίτου ανώτερης σχολής με κανέναν τρόπο, μπορούν μόνο να αναβαθμιστούν. Για αυτό και κάποιες ανώτερες δραματικές σχολές έχουν καταφύγει στο ΣτΕ».

Ο σπουδαστής της δραματικής σχολής τονίζει ότι με το ακαδημαϊκό έτος να θεωρείται πια χαμένο, αυτός και οι συμφοιτητές του δεν έχουν κάτι άλλο να χάσουν, οπότε θα συνεχίσουν τον αγώνα τους:

«Ο αγώνας ούτως ή άλλως έχει φτάσει σε ένα peak αυτή τη στιγμή, όπου πλέον δεν έχουμε κάτι να χάσουμε γιατί ακριβώς το ακαδημαϊκό έτος έχει ήδη χαθεί για εμάς με την παραίτηση των καθηγητών, οπότε οι διεκδικήσεις μας συνεχίζουν ως έχουν και ίσα ίσα έχουν ισχυροποιηθεί από αυτή την παραίτηση, ότι δηλαδή είναι στο πλευρό μας και ότι αυτή τη στιγμή ο μόνος διάλογος που έχουμε καθαρά είναι με το υπουργείο και τον πρωθυπουργό, μας δίνει ακόμη περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και να τις κλιμακώσουμε τις επόμενες ημέρες».

«Επικίνδυνος για το μέλλον ο ορισμός των προσόντων μας ως ΔΕ»

Από την πλευρά του ο κ. Ρήγας τονίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από το Δεκέμβριο του 2022 οπότε και υπογράφηκε το ΠΔ.  «Από τη στιγμή που ένα ΠΔ ορίζει ότι οι καλλιτέχνες είναι ΔΕ είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, είναι πολύ επικίνδυνο για το μέλλον και έτσι εκείνο που ζητήσαμε ήταν, για να μπορέσουμε να έρθουμε σε διάλογο, να εξαιρεθούμε από το ΠΔ και να οριστούμε ως ΤΕ, δηλαδή, ουσιαστικά, να έρθουμε στην προηγούμενη κατάσταση που ήμασταν και να αρχίσουμε να συζητάμε για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών και γενικότερα της τέχνης μας».

Ο κ. Ρήγας μετέχει σε μία από τις τρεις επιτροπές- μία για το θέατρο, μία για τη μουσική και μία για το χορό-  που όρισε το Υπουργείο Πολιτισμού που συζητούν για την αναβάθμιση των σπουδών ώστε να νομοθετηθεί.

«Αυτές οι επιτροπές μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα, μιλώντας και με φορείς και με τους σπουδαστές κλπ για να υπάρξει ένας νόμος ο οποίος θα καλύπτει το κενό. Δηλαδή, το ΠΔ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έδωσε την αφορμή για να αρχίσουμε να συζητάμε σοβαρά αυτό που δεν κάναμε ποτέ, επειδή η πολιτεία το ξέχασε και επειδή και εμείς το ξεχάσαμε.

Υπήρξαν πιέσεις στη διάρκεια αυτής της εικοσαετίας για να λυθούν τα προβλήματα, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι σοβαρό, εννοώ σαν αντίδραση και συμβαίνει πρώτη φορά σε τέτοιο μέγεθος ούτως ώστε να βρούμε τις λύσεις» ανέφερε ο κ. Ρήγας.

«Τα αποτελέσματα των επιτροπών και των συζητήσεων με το υπουργείο θα φανούν στο τέλος Μαρτίου και μετά για να νομοθετηθούν όλα αυτά τα πράγματα χρειάζεται πολύ μεγάλο διάστημα, δε φτιάχνεις ένα νόμο σε πέντε ημέρες, είναι μια πολύ μεγάλη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να πω, α, θα κάνω τις σχολές ανώτατες και έκλεισε το πράγμα, δε φτάνει αυτό. Γίνεται ένας νόμος, αυτό θα καθυστερήσει. Αυτό που ζητάμε λοιπόν, είναι ότι μέχρι να προχωρήσει όλο αυτό, η πολιτεία ας μας δώσει αυτό το «ΤΕ» ή «ΚΕ» καλλιτεχνική εκπαίδευση, κάπως δηλαδή να το τοποθετεί στην ανώτερη βαθμίδα» διευκρινίζει.

«Δεν ζητάμε πτυχίο ισότιμο με πυρηνικού φυσικού»

Ο διευθυντής σπουδών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι οι δραματικές σχολές δεν μπορούν να γίνουν ΑΕΙ. «Δηλαδή εγώ που είμαι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης δεν είμαι απόφοιτος απλά Λυκείου, είμαι απόφοιτος μιας σχολής και θέλω να υπάρξει εκείνη η διαβάθμιση των σπουδών μου η οποία να καλύπτει πραγματικά τη σπουδή που έχω κάνει. Δε θέλω να μου δώσουν ένα πτυχίο πυρηνικής φυσικής, αλλά θέλω να είμαι απόφοιτος μιας δραματικής σχολής όπου ξόδεψα τρία πολύτιμα χρόνια της ζωής μου για να κατακτήσω κάτι και για να κάνω το μεγάλο μου ταξίδι στη ζωή και στο επάγγελμά μου. Ξέρετε, με εμάς τους καλλιτέχνες είναι λίγο περίεργη η έννοια επάγγελμα, επειδή ακριβώς ονομάσαμε αυτό που κάνουμε εργασία για να μπορούμε να συνεννοηθούμε με την κοινωνία, να συνεννοηθούμε με την πολιτεία γενικότερα, γιατί αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι κάτι πέρα από αυτό».

«Μου έλεγαν για πλάκα θα πεθάνεις στην ψάθα αν γίνεις ηθοποιός και αυτό επιβεβαιώνεται πια»

Ο τελειόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ από την πλευρά του τονίζει ότι η ανασφάλεια του επαγγέλματος του ηθοποιού δεν τον εμπόδισε από το να κυνηγήσει το όνειρό του, αλλά βλέπει να επιβεβαιώνονται όσοι τον προειδοποιούσαν «για πλάκα» ότι θα «πεθάνεις στην ψάθα»

«Γενικά, όταν μπήκα σε αυτό το χώρο , όταν όλοι μπήκαμε σε αυτό το χώρα μας έλεγαν παιδιά είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν θα έχετε λεφτά, δεν έχει λεφτά αυτός ο χώρος, δεν έχει αποκατάσταση. Εμένα από μικρός μου έλεγαν εντάξει, αλλά θα πεθάνεις στην ψάθα για πλάκα, και είναι αδιανόητο να βλέπεις μετά από τρία χρόνια σπουδών να επιβεβαιώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο αυτό. Γιατί λες, ο χώρος είναι δύσκολος , η αγορά εργασίας είναι αδυσώπητη, δεν είναι τόση η προσφορά εργασίας και η ζήτηση αντίστοιχα, το ήξερες πάνω κάτω αυτό. Αλλά όταν βλέπεις ότι η κυβέρνηση και οι άνθρωποι που ευαγγελίζονται ότι αυτή η χώρα είναι το λίκνο του πολιτισμού και ότι ο πολιτισμός είναι πάνω από όλα, όταν βλέπεις ότι αυτοί οι άνθρωποι, όχι απλώς δεν σε υπολογίζουν, αλλά προσπαθούν και εμμέσως να σε υποβαθμίσουν ή και να σε περιθωριοποιήσουν, γιατί προφανώς άλλα πράγματα είναι προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή τότε καταλαβαίνεις ότι δεν έχει και τόση σημασία όσα λένε, όσα θέλουν να πιστεύεις και να σε σπρώχνουν να κυνηγάς τα όνειρά σου».

Και ο Βασίλης Μπόγδανος συνεχίζει: «Τα πράγματα έχουν στενέψει όχι μόνο οικονομικά για τους περισσότερους από εμάς, αλλά και πώς θα συνεχίσουμε τις σπουδές μας μετά από αυτό το έτος, αν πεις ότι χάνεται αυτό το έτος και συνεχίζουμε του χρόνου. Δεν είναι δεδομένα πολλά πράγματα, δεν μπορεί να χαθεί εύκολα ένα ακαδημαϊκό έτος και να συνεχίσουμε έτσι απλά τις σπουδές μας. Ο καθηγητές μας ήταν δάσκαλοι για εμάς, οπότε το να χάνεις τον δάσκαλο που σε έχει καθοδηγήσει σε δρόμους που δεν ήξερες ότι θα ακολουθήσεις, είναι το χειρότερο πλήγμα που έχουμε δεχτεί μέχρι στιγμής».

Υπάρχει φως στο τούνελ;

Ο σπουδαστής της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ τόνισε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένα θετικό βήμα, που ελπίζει να μην αποδειχθεί ελιγμός.

«Καταρχάς είναι θετικό το ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση, θα θέσουμε τα αιτήματα μας, θα ξεκαθαρίσουμε τα αιτήματά μας, γιατί ο διάλογος μέχρι στιγμής ανάμεσα σε εμάς και την κυβέρνηση ήταν όχι μονόπλευρος αλλά αποκαρδιωτικός, καθώς  οι ιθύνοντες δεν ήξεραν ποια ήταν τα θέματα που μας απασχολούν, δεν ήξεραν πώς να δοθούν λύσεις σε αυτά τα θέματα και έχει φανεί και σε όσες εξαγγελίες έχουν κάνει οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα είναι πάλι ένας πολιτικός ελιγμός και ένα πατ πατ στην πλάτη, ότι εντάξει παιδιά έχετε δίκιο και θα το δούμε, δεν θα είναι ευχολογίες και πυροτεχνήματα, αλλά θα είναι μια δοθείσα λύση επιτέλους και μια ειλικρινής στάση απέναντι στα προβλήματα και όχι υπεκφυγές και υποσχέσεις» αναφέρει καταλήγοντας και… ελπίζοντας.

Διαβάστε επίσης:

Η μουσική και η ποίηση εμπνέουν τη σύγχρονη μόδα στο Παρίσι (Photos/Videos)

Άγιος Βαλεντίνος: Εμπορευματοποίηση της αγάπης και… πληγωμένες καρδιές από διαδικτυακές απάτες!

Βάνα Μυρίλλα στο topontiki.gr: «Οι πρωτοβουλίες για αιμοδοσίες αποφέρουν πρόσκαιρα αποτελέσματα – Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση στον κόσμο»

Keywords
ελλαδα, κθβε, αθηνα, αει, τει, θεατρο, προσφορες, φως, ιθύνοντες, λύση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Άγιος Βαλεντίνος, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, μπογδανος, αποτελεσματα, ηξερες, βημα, εργασια, ηθοποιος, ηξερες οτι, κθβε, μουσικη, μοδα, ονειρα, ονειρο, πυροτεχνηματα, ρηγας, σχολες, υπουργειο πολιτισμου, φως, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αει, απλα, τει, αφορμη, γινει, γινεται, διαστημα, δυναμη, δωσει, ευκολα, ειλικρινης, υπαρχει, εκπαιδευση, ενημερωση, εννοια, ετσι απλα, ετος, ζωη, ζωης, θετικο, ιθύνοντες, κυβερνηση, λεφτα, λύση, λικνο, ξερετε, ποιηση, ουσιαστικα, παιδια, παρισι, πλακα, πολιτεια, προβληματα, πτυχιο, συμβαινει τωρα, τρια, φτανει, φορα, ψαθα, αγωνας, δικαιωματα, δικιο, χωρα, υπουργειο, καρδιες, ταξιδι, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα
Καλλιτέχνες, Παράνομη, Συντάγματος,kallitechnes, paranomi, syntagmatos