Καλομενίδης: Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε με την πανδημία – Ο συνδυασμός των δύο ιών, γρίπης και SARS-CoV-2 και της νέας υπο-ομάδας ΒΑ.2 της «Όμικρον» (Video)
Η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και η όψιμη εμφάνιση τις γρίπης δημιουργεί μια ανησυχητική κατάσταση και οι συνέπειες αυτού δεν είναι εύκολα προβλέψιμες, με τους επιστήμονες να είναι σε επιφυλακή και να παρακολουθούν την εξέλιξη της ταυτόχρονης κυκλοφορίας στην κοινότητα των δύο ιών.
Το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ δεν πιέζεται, ενώ συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ. Άγνωστο είναι ακόμη αν η αύξηση των μολύνσεων σηματοδοτήσει και πίεση στα νοσοκομεία.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Α’
«Μόνο βραχυχρόνια πρόβλεψη μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία» και «δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε», τονίζει. «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε σε επιφυλακή, πάντα χωρίς πανικό. Και η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος είναι μακρύς και να μην εφησυχάζει», επισημαίνει ο κ. Καλομενίδης, σημειώνοντας ότι βασικά μας όπλα είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων προστασίας, η αποφυγή συνωστισμού και η χρήση μάσκας.
Η καθυστερημένη εμφάνιση της γρίπης
Συνήθως η εποχική γρίπη έκανε μια κορύφωση μέσα Φεβρουαρίου και τέλη Μαρτίου ξεκινούσε η υποχώρηση. Φέτος φαίνεται ότι η γρίπη έρχεται με μία καθυστέρηση, ενώ πέρυσι δεν είχαμε καταγραφή κρουσμάτων. «Οι συνέπειες αυτού δεν είναι εύκολα προβλέψιμες. Ήδη νοσηλεύονται ασθενείς με βαριά γρίπη, που σημαίνει, δεν ξέρουμε πόσο ψηλά θα πάει το κύμα, μπορεί τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε ισχυρό πρόβλημα και με την γρίπη. Και εννοείται, ο συνδυασμός των δύο ιών δημιουργεί ακόμα πιο ανησυχητική κατάσταση. Αυτό είναι κάτι που αυτή τι στιγμή δεν το έχουμε δει σε όλη του την εξέλιξη».
Προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19
Κατά 37% αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων Covid-19 στην επικράτεια και αυτό οφείλεται στην υπο-ομαδα ΒΑ.2 της “Όμικρον” -που είναι πιο μεταδοτική από την ΒΑ.1, και η επικράτηση της εκτιμάται στο 50%-, στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, αλλά και στην πιο χαλαρή συμπεριφορά που οδήγησε το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές στους υγιείς ανθρώπους η παραλλαγή “Όμικρον” φαίνεται ότι είναι πιο ήπια, αναφέρει ο κ. Καλομενίδης.
«Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει διότι η υπόθεση εργασίας ήταν από τέλη Φεβρουαρίου να είχαμε μια ύφεση και ενώ αυτό φαινόταν ότι ίσχυε μέχρι αρχές Μαρτίου, βλέπουμε τώρα να παίρνουμε μια ανηφόρα που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει. Πάντων για την ώρα στα νοσοκομεία δεν υπάρχει η πίεση όπως είχαμε τον Ιανουάριο».
Η πιθανότητα της ομαλής, με κάποιο τρόπο, πορείας προς το Πάσχα, με τα σημερινά δεδομένα αξιολογείται στην πράξη, αναφέρει ο κ. Καλομενίδης, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πώς θα οδηγηθούν τα πράγματα. «Είμαι υπέρ της λελογισμένης προσοχής, εναντίον του πανικού, του ρόλου της Κασσάνδρας και της αναίτιας χαλάρωσης. Δεν έχουμε ισχυρούς λόγος να φοβηθούμε ότι θα ζήσουμε καταστάσεις όπως πέρσι την άνοιξη που είχαμε βαριά νοσηρότητα και πολλούς θανάτους. Από την άλλη μεριά, είναι άγνωστο ακόμη εάν η αύξηση των μολύνσεων θα σηματοδοτήσει και πίεση στα νοσοκομεία. Σήμερα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».
Σχετικά με το ποια μετάλλαξη φέρει ο κάθε ασθενής ο κ. Καλομενίδης διευκρινίζει ότι δεν γίνεται γονοτύπηση σε κάθε ασθενή, άρα με βεβαιότητα δεν γνωρίζουμε αν έχουμε νοσηλείες με την υπο-ομάδα της “Όμικρον”, ΒΑ.2.
«Το πιθανότερο είναι ότι η Δέλτα έχει υποχωρήσει σε βαθμό που να είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε νοσηλείες, αλλά αν κάποιος είναι στο νοσοκομείο με πνευμονία από κορονοϊό, αν είναι μετάλλαξη Δέλτα, Όμικρον ή κάποια άλλη δεν έχει καμία σημασία. Σε γενικές γραμμές η Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή νόσο όπως η Δέλτα, ωστόσο προκαλεί σοβαρή και θανατηφόρα νόσο σε όσους είναι απροστάτευτοι. Ειδικά όσοι είναι προχωρημένης ηλικίας, έχουν προβλήματα υγείας και κυρίως σε ανασοκαταστολή και είναι ανεμβολίαστοι. Σε έναν υγιή άνθρωπο η Όμικρον έχει σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή νόσο. Αλλά όταν φτάσεις με σοβαρή νόσο στο νοσοκομείο δεν έχει σημασία ποια παραλλαγή έχει προκαλέσει την πνευμονία».
Επιμένουμε στον εμβολιασμό και στην ενισχυτική δόση
Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και συνεχίζουμε να επιμένουμε στην ενισχυτική δόση, για την οποία έχουμε μείνει αρκετά πίσω λόγω χαλάρωσης της κοινωνίας, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καλομενίδης. Εξηγεί ότι για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέχρι αρχές φθινοπώρου και δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση υπάρχει θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η τρίτη δόση φαίνεται, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, να επαναφέρει σε σημαντικό βαθμό την προστασία.
Ο κ. Καλομενίδης προσθέτει ότι ναι μεν μειώνεται αναφορικά με τον καιρό η επίδραση του εμβολιασμού, και ειδικά με τις νέες παραλλαγές ακόμη περισσότερο, να προλάβει την μόλυνση, αλλά μειώνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό, «θα έλεγα αμηλητέο», να προλάβει τη σοβαρή νόσο. «Με δεδομένες τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα, φαίνεται ότι από την βαριά νόσο συνεχίζει να προστατεύει ο εμβολιασμός».
Ανά πάσα στιγμή πιθανή η ανάδυση μιας νέας παραλλαγής
«Όπως φάνηκε από την μετάλλαξη «Όμικρον» -που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε ανθρώπους που προηγουμένως είχαν μολυνθεί από Δέλτα, σε εμβολιασμένους, αλλά και σε εμβολιασμένους που είχαν νοσήσει-, η ιδέα τού τείχους ανοσίας, της συλλογικής ανοσίας, της ανοσίας τής αγέλης, έχει πάει περίπατο. Είναι κάτι το οποίο δεν περιμένουμε. Θεωρούμε ανά πάσα στιγμή πιθανή την ανάδυση μιας νέας παραλλαγής η οποία θα ξεφεύγει ανοσολογικά», υπογραμμίζει ο κ. Καλομενίδης
Προσθέτει ότι οι μολύνσεις με “Όμικρον” αφορούν την εξάντληση της δυναμικής της συγκεκριμένης παραλλαγής. «Τώρα τι θα έρθει μετά δεν γνωρίζουμε. Μπορεί κάποια υπολειπόμενη Δέλτα που υπάρχει στην κοινότητα να έρθει και να μολύνει αυτούς που είχαν μολυνθεί από Όμικρον».
Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε με την πανδημία
Είχαμε διάφορες υποθέσεις στη διάρκεια της πανδημίας. Από τον πανικό που δεν ήταν δικαιολογημένος, μέχρι την αντίληψη ότι τελειώνουμε με την πανδημία, δημιουργώντας σύγχυση στην κοινωνία, αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Γιάννης Καλομενίδης.
«Δεν είναι εύκολο να τελειώσουμε και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε μακροχρόνια πρόβλεψη για την πανδημία, μόνο βραχυχρόνια- και η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος είναι μακρύς».
Διαβάστε επίσης:
Σερμπέτι δηλητήριο… για την ειρήνη, τα λαϊκά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα
Ρωσία: Ποιες δυτικές εταιρείες κάνουν δουλειές με ρούβλι, παρά τις κυρώσεις (Photos/Video)
Αφιέρωμα «Ψυχροπολεμικές όψεις των Βαλκανίων»: Οι απαρχές της ρήξης Τίτο – Στάλιν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα – Φως στο Τούνελ: «Η υπόθεση έχει λήξει – Ετοιμαστείτε για συνταρακτικές αποκαλύψεις»
- Εκτίναξη των εμβολιασμένων που μπαίνουν στις Εντατικές!
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Φαίνεται πως το ένα παιδί μιλάει από τον τάφο του» - Συγκλονισμένη η Αγγελική Νικολούλη μετά από τηλεφώνημα που έλαβε
- Οι περιοχές που θα χιονίσει - Πού θα το στρώσει στην Αθήνα
- Φως στο Τούνελ: Γιατί η Αγγελική Νικολούλη συνέδεσε τη μητέρα των νεκρών παιδιών της Πάτρας με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Ραγδαίες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες – Τι είπαν στη Νικολούλη ο πατέρας και ο παππούς των κοριτσιών
- Το θρίλερ της Πάτρας στο Τούνελ: «Μας έλεγε ότι πεθαίνει από καρκίνο…»
- Έχουν εντοπιστεί εφημερίδες, sites και κανάλια που στηρίζονται σε ρωσικό χρήμα
- Θεσσαλονίκη: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τα γυρίσματα της ταινίας The Bricklayer
- TO TIPS ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ PC ΓΙΑ ΤΑ WINDOWS 11
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- «Αποστρατιωτικοποίηση» στο ελληνοτουρκικό τραπέζι
- Καιρός σήμερα: Χειμωνιάτικο σκηνικό το σαββατοκύριακο με πολύ κρύο – Πότε φτιάχνει (Video)
- Στα κάγκελα η μεσαία τάξη – Τα νοικοκυριά μπορούν να αντέξουν μόνο για 19 ημέρες τον μήνα
- Χορτοφαγικές φακές με γεύση μπάρμπεκιου
- Οι τίτλοι από τα Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου (Video)
- Ακρίβεια: Δίχτυ προστασίας σε ευάλωτους και κοινωνία σε 4 άξονες με 9+2 παρεμβάσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα (Video)
- Σερμπέτι δηλητήριο… για την ειρήνη, τα λαϊκά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα
- Αφιέρωμα «Ψυχροπολεμικές όψεις των Βαλκανίων»: Οι απαρχές της ρήξης Τίτο – Στάλιν
- «Το πονηρό πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Καλομενίδης: Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε με την πανδημία – Ο συνδυασμός των δύο ιών, γρίπης και SARS-CoV-2 και της νέας υπο-ομάδας ΒΑ.2 της «Όμικρον» (Video)
- Ακρίβεια: Δίχτυ προστασίας σε ευάλωτους και κοινωνία σε 4 άξονες με 9+2 παρεμβάσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα (Video)
- Οι τίτλοι από τα Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου (Video)
- Καιρός σήμερα: Χειμωνιάτικο σκηνικό το σαββατοκύριακο με πολύ κρύο – Πότε φτιάχνει (Video)
- Στα κάγκελα η μεσαία τάξη – Τα νοικοκυριά μπορούν να αντέξουν μόνο για 19 ημέρες τον μήνα
- Σερμπέτι δηλητήριο… για την ειρήνη, τα λαϊκά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα
- Αφιέρωμα «Ψυχροπολεμικές όψεις των Βαλκανίων»: Οι απαρχές της ρήξης Τίτο – Στάλιν
- Χορτοφαγικές φακές με γεύση μπάρμπεκιου
- «Το πονηρό πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάνω από 127.000 νεκροί στην Αργεντινή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού
- Βόλεϊ Ανδρών: «Γαλαζοκίτρινο» το «θρίλερ» της παραμονής
- Εβδομαδιαία πτώση 17% των θανάτων από COVID-19 παγκοσμίως
- Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι ισοπεδώνουν την Μαριούπολη -Χωρίς νερό και φαγητό, βομβαρδισμένα σπίτια και νεκροί
- Σολτς: Καλούμε τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα του από την Ουκρανία
- Αντιθεσμική στάση Μητσοτάκη: «Αγνοεί» τις πρώτες εκλογές, παίζει παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο!
- Ντέμης Νικολαΐδης-Κατερίνα Παναγοπούλου: Κι όμως είναι μαζί
- Στην Γερμανία, διεκόπηκε το ματς για ένα κουτάκι μπίρα. Στο ΠΑΟΚ – Άρης ο διαιτητής πετούσε αετό (video)
- Το «Φως στο Τούνελ» κατέκτησε το Twitter με την υπόθεση της Πάτρας
- Πάτρα: Με ισχυρούς ανέμους και τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο