Κάπα Research: Έρευνα σε 10 χώρες για τις ευρωεκλογές – Κυρίαρχο αίσθημα ο φόβος, η ακρίβεια πρώτη ανησυχία για τους Έλληνες
Αβεβαιότητα μπροστά στις σαρωτικές αλλαγές που βιώνει η ευρωπαϊκή ήπειρος, σε συνδυασμό με απρόβλεπτες κρίσεις, όπως την covid, την κλιματική κρίση και την επανεμφάνιση πολεμικών συγκρούσεων, καταγράφει μεγάλη έρευνα της Κάπα Research, που διενεργήθηκε σε 10 χώρες μέλη (Βουλγαρία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία,
Η έρευνα καταγράφει τις τάσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες μεταξύ 2019 και 2024, εξετάζει τι διαμορφώνει την κοινωνική ατζέντα του μπλοκ σήμερα, τις ανησυχίες των πολιτών για ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, τις προσδοκίες της ηγεσίας και τις απόψεις για κορυφαίες παγκόσμιες προσωπικότητες.
Οι απαντήσεις αποκαλύπτουν ένα ισχυρό υπόγειο ρεύμα φόβου που επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά λίγες ημέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, το οποίο πηγάζει από τέσσερις κρίσιμες πραγματικότητες:
Οικονομική αβεβαιότηταΗ αύξηση του κόστους ζωής είναι η κυριότερη ανησυχία των Ευρωπαίων που πηγαίνουν στις κάλπες. Τα πληθωριστικά σοκ που συγκλόνισαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά τη διάρκεια της μεταπανδημικής περιόδου δημιούργησαν μια βαθιά ριζωμένη ανησυχία για την ικανότητα των ανθρώπων να τα βγάλουν πέρα.
Ερωτώμενοι για τα ζητήματα που τους ανησυχούν περισσότερο όταν σκέφτονται τη σημερινή Ευρώπη, οι ερωτηθέντες, κατά μέσο όρο 47% , τοποθετούν την «αύξηση του κόστους ζωής» ως την κορυφαία ανησυχία τους. Το ζήτημα έχει γίνει αξιοσημείωτα έντονο σε χώρες όπως η Γαλλία (58%), η Ελλάδα (55%), η Ρουμανία (54%), η Ισπανία (49%) και η Βουλγαρία (44%), ωστόσο, ακόμα, στις υπόλοιπες χώρες μέλη της έρευνας το κόστος ζωής καταλήγει μεταξύ των τριών πρώτων αιτιών ανησυχίας.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από οκτώ στους 10 (81% συνολικά) θεωρούν ότι «στην Ευρώπη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».
Το άγχος μετατρέπεται σε φόβο όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι η κύρια πολιτική σύγκρουση έχει ελάχιστη σχέση με τις ανταγωνιστικές οικονομικές λύσεις για το υψηλό κόστος διαβίωσης. Αντίθετα, πρόκειται περισσότερο για μια σύγκρουση μεταξύ συστημικών δυνάμεων και εξτρεμιστών, με επίκεντρο κυρίως το πεδίο της μετανάστευσης και την αντιληπτή απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.
ΜετανάστευσηΑπό το 2015, η μετανάστευση στην Ευρώπη αποτελεί ένα σύνθετο και πολύπλευρο ζήτημα, με ανθρωπιστικές και πολιτικές επιπτώσεις. Στην έρευνά, η μετανάστευση φαίνεται να αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη ανησυχία των πολιτών με ποσοστό 37% (κατά μέσο όρο), ενώ, ταυτόχρονα, στο ερώτημα σε ποιους τομείς θα πρέπει να επικεντρωθεί η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, κυριαρχούν οι εκκλήσεις για «αυστηρότερο έλεγχο της μετανάστευσης», με το 36% των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα να την κατατάσσουν ως κορυφαία προτεραιότητα.
Ιδιαίτερα εμφανές είναι το ζήτημα στη Γερμανία (56%), παρά τη φήμη της ως φιλόξενης χώρας στις αρχές της μεταναστευτικής κρίσης, και στην Ιταλία (40%), χώρα-κόμβος εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Το πιο σημαντικό είναι ότι η αντίληψη της μετανάστευσης ως «απειλή για τη δημόσια τάξη» είναι ευρέως διαδεδομένη, με το 68% των ερωτηθέντων να έχει αυτή την άποψη, σε σύγκριση με μόλις το 23% που τη βλέπει ως «ευκαιρία για ένα νέο εργατικό δυναμικό».
Πόλεμος στη γειτονιά μαςΗ επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για την ασφάλεια- οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και, πιο πρόσφατα, στη Γάζα έρχονται στο προσκήνιο ως νέοι παράγοντες που επηρεάζουν τις φετινές εκλογές της ΕΕ. Σε αυτή την έρευνα, «ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας» είναι η τρίτη πιο πιεστική ανησυχία για το 35% των ερωτηθέντων, μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τη «μετανάστευση». Εδώ η γεωγραφική εγγύτητα είναι κρίσιμη, καθώς το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Εσθονία (52%), την Ουγγαρία (50%), την Πολωνία (50%) και τη Ρουμανία (43%), όλες γειτονικές χώρες είτε με τη Ρωσία είτε με την Ουκρανία. Επιπλέον, η απαίτηση για άμεση κατάπαυση του πυρός και στα δύο μέτωπα είναι διαδεδομένη: το 65% πιστεύει ότι οι εχθροπραξίες στη Γάζα «πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ενώ η ίδια άποψη υποστηρίζεται από το 60% για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Προς τούτο, καθώς το αίσθημα κινδύνου από τους πολέμους και την τρομοκρατία γίνεται εντονότερο, οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου συνδέονται έμμεσα με το ζήτημα της ασφάλειας: το 56% των ερωτηθέντων επιθυμεί την (επανα)ευθυγράμμιση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ. Ταυτόχρονα, και σε σύγκριση με τους σημερινούς ηγέτες, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ απολαμβάνει ισχυρά ποσοστά δημοτικότητας.
Στο ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ το 48% απάντησε ότι είναι κατά ή μάλλον κατά, ενώ το 44% ότι είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ.
Τεχνητή ΝοημοσύνηΜε την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογική πρόοδος χαιρετίστηκε ευρέως ως θετική εξέλιξη για την ανθρωπότητα, ως μέσο βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και ως επιταχυντής της ανάπτυξης. Η ραγδαία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή των πολιτών φαίνεται να διαταράσσει αυτή την παράδοση. Μεταξύ των χωρών μελών που συμμετείχαν στην έρευνα, μια μέση πλειοψηφία 51% θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο ως «απειλή για την ανθρωπότητα» παρά ως «ευκαιρία» (31% ). Στο ίδιο μήκος κύματος, ο σκεπτικισμός αντανακλάται στην απροθυμία υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης ως στρατηγικού στόχου για την ΕΕ την επόμενη πενταετία, με το 54% να αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση.
Εκρηκτικό κοκτέιλΗ ανάμειξη και των τεσσάρων παραπάνω συστατικών δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ φόβου στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ενώ σε συνδυασμό με την επικρατούσα τεχνοκρατία της ΕΕ και την αδύναμη επικοινωνία των θεσμών με τους πολίτες, είναι λογικό να επικρατεί εδραιωμένη δυσπιστία και εκλογικές συνέπειες.
Οι ψηφοφόροι θα χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους για να στείλουν οδυνηρά μηνύματα. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου – ασφάλεια, ελευθερία, δημοκρατία, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή – και αναζητά μια ικανή ηγεσία που μπορεί να το υπερασπιστεί.
Τα ευρήματα για την ΕλλάδαΗ αύξηση του κόστους ζωής είναι η κύρια ανησυχία για τους Έλληνες (55 %), ακολουθούμενη από το μεταναστευτικό/προσφυγικό (34%) και τις οικονομικές ανισότητες (32%).
Για τους τομείς προτεραιότητας για την Ευρώπη την επόμενη 5ετία, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες (43%), ενώ ακολουθεί η ισοκατανομή του πλούτου (35%) και ο έλεγχος της μετανάστευσης (26%).
Στο ερώτημα περισσότερη δημοκρατία ή τάξη και ασφάλεια, το 70% των Ελλήνων απάντησαν «Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, Κράτος Δικαίου», έναντι του 28% που απάντησε Τάξη – ασφάλεια – ισχυρή ηγεσία».
Όσον αφορά την οικονομική ανισότητα, στο ερώτημα συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την ακόλουθη φράση; «Στην Ευρώπη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», το 53% των Ελλήνων απάντησε «συμφωνώ».
Την ίδια ώρα το 60% των Ελλήνων θεωρεί ότι μετανάστευση από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη είναι περισσότερο μια «απειλή για τη δημόσια τάξη»
Για τον πόλεμο στη Γάζα το 63% των Ελλήνων απάντησε ότι τους εκφράζει περισσότερο η άποψη ότι «πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 71% των Ελλήνων απάντησε ότι τους εκφράζει περισσότερο η άποψη ότι «πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις».
Παράλληλα, όσον αφορά την δημοτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών, το 26% των Ευρωπαίων έχει θετική άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αρνητική το 24%. Στην Ελλάδα το 40% έχει θετική άποψη, έναντι του 58% που έχει αρνητική.
Ολόκληρη η έρευνα της Κάπα Research
47b07000b26954010a0643b780ab5c41ΛήψηΔιαβάστε επίσης:
Μάικλ Μόσλεϊ: Ποιος είναι ο παρουσιαστής του BBC που αγνοείται στη Σύμη – Εφηύρε τη δίαιτα 5:2
Χούθι: Στόχευσαν δύο πλοία που μετέφεραν όπλα στο λιμάνι της Χάιφα – Διαψεύδουν οι Ισραηλινοί
Βόρεια Μακεδονία: Ο αρχηγός του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρήνος για τον Σοφοκλή από το Μακρύ Γιαλό – Ραγίζουν καρδιές τα μηνύματα της αρραβωνιαστικιάς του
- Ο Μανώλης Φάμελλος απέφυγε να δοκιμάσει το φαγητό που ετοίμασαν στο «Πρωίαν σε Είδον»
- Ποιος είναι ο παρουσιαστής του BBC Dr Mosley που αγνοείται στη Σύμη
- Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο την Κυριακή
- Δημοσκόπηση MARC: Άνετο προβάδισμα ΝΔ και μάχη των μικρών κομμάτων για το όριο του 3%
- Κρίσιμη η κατάσταση 59χρονης που βρέθηκε κάτω από ρόδες φορτηγού στη Θεσσαλονίκη
- Τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο συναγωνίζονται τα lear jets
- Ευαγγελία Μουμούρη: Πήρε το πτυχίο της στη δημοσιογραφία μετά από 32 χρόνια
- ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι από Covid και οκτώ διασωληνωμένοι – Στις 153 οι εισαγωγές
- Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 182 «ναι» – «Μια ιστορική μέρα» λέει ο Γιώργος Γεραπετρίτης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Βόρεια Μακεδονία: Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – Επιμένει στο «Μακεδονία», αφήνει αιχμές για την Ελλάδα
- ΣΥΡΙΖΑ για παράταση στην υποβολή Πόθεν Έσχες: Πώς είναι δυνατόν αυτοί που μεθοδεύουν τις αθλιότητες να μιλούν για τον Κασσελάκη;
- Κάπα Research: Έρευνα σε 10 χώρες για τις ευρωεκλογές – Κυρίαρχο αίσθημα ο φόβος, η ακρίβεια πρώτη ανησυχία για τους Έλληνες
- Δημοσκόπηση Marc: Μπροστά η ΝΔ, αλλά με νέες απώλειες – «Κλειδί» η αδιευκρίνιστη ψήφος – Το προφίλ των αναποφάσιστων
- Χανιά: «Φόρτωσαν» σε αγροτική… κλούβα τραυματία για να τον πάνε στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου – Είχε πάρει άδεια ο οδηγός ασθενοφόρου
- ΕΣΡ: Σύσταση σε κανάλια, ραδιοσταθμούς και πλατφόρμες να τηρούν την νομοθεσία στις Ευρωεκλογές
- Συλλυπητήρια Κασσελάκη σε Χαρίτση για την απώλεια του πατέρα του
- Μάικλ Μόσλεϊ: Θρίλερ στη Σύμη με την εξαφάνιση του Βρετανού παρουσιαστή – Δεν είχε μαζί του το κινητό – Τι λέει ο δήμαρχος του νησιού
- Μάικλ Μόσλεϊ: Ποιος είναι ο παρουσιαστής του BBC που αγνοείται στη Σύμη – Εφηύρε τη δίαιτα 5:2
- SpaceX: Τα κατάφερε με την… τέταρτη το Starship – Επιτυχημένη η δοκιμαστική πτήση (Photos/Videos)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Κάπα Research: Έρευνα σε 10 χώρες για τις ευρωεκλογές – Κυρίαρχο αίσθημα ο φόβος, η ακρίβεια πρώτη ανησυχία για τους Έλληνες
- Η κινητικότητα στα κανάλια ωφέλησε την τηλεθέαση σε Mega και Alpha την Τετάρτη
- Δημοσκόπηση Marc: Μπροστά η ΝΔ, αλλά με νέες απώλειες – «Κλειδί» η αδιευκρίνιστη ψήφος – Το προφίλ των αναποφάσιστων
- ΕΣΡ: Σύσταση σε κανάλια, ραδιοσταθμούς και πλατφόρμες να τηρούν την νομοθεσία στις Ευρωεκλογές
- SpaceX: Τα κατάφερε με την… τέταρτη το Starship – Επιτυχημένη η δοκιμαστική πτήση (Photos/Videos)
- Μητσοτάκης: Θέλουμε να συζητήσουμε με Τουρκία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα – Μήνυμα στην Βόρεια Μακεδονία
- ΕΟΔΥ: 3 θάνατοι από covid-19, 8 διασωληνωμένοι, 153 εισαγωγές
- Μάικλ Μόσλεϊ: Ποιος είναι ο παρουσιαστής του BBC που αγνοείται στη Σύμη – Εφηύρε τη δίαιτα 5:2
- ΟΗΕ: Με 182 «ναι» η Ελλάδα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (Video)
- Μάικλ Μόσλεϊ: Θρίλερ στη Σύμη με την εξαφάνιση του Βρετανού παρουσιαστή – Δεν είχε μαζί του το κινητό – Τι λέει ο δήμαρχος του νησιού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συγκλόνισε η Μαρίνα Σάττι: «Δίπλα στον τάφο του πατέρα μου υπήρχαν τάφοι χωρίς όνομα από πρόσφυγες, με έχει στοιχειώσει»
- Θεσσαλονίκη: «Θα συνεχίσουμε κανονικά τη λειτουργία μας», λέει το κέντρο διασκέδασης όπου εμφανίζεται η Πάολα
- Ταξί με απινιδωτές και διασώστες οδηγούς στους δρόμους στη Θεσσαλονίκη
- Κυβερνοασφάλεια: Επτά λόγοι για τους οποίους οι κυβερνοεγκληματίες λαχταρούν τα προσωπικά σας δεδομένα
- Kίτρινα «βέλη» στους ελληνικούς δρόμους: Γιατί πρέπει να τα αποφύγεις - Πώς πρέπει να αντιδράσεις
- Μπάιντεν: Τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πληγεί η Μόσχα
- Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Μεταξουργείο
- Δημοσκόπηση Marc: Στο 33% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές – Στο 16,6% ο ΣΥΡΙΖΑ
- Τζο Μπάιντεν: Τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πληγεί η Μόσχα
- Μητσοτάκης από φρεγάτα «Κίμων»: Η Ευρώπη βρίσκει τις δυνάμεις να αναγεννάται