Καρκίνος: Νέα θεραπεία σταματά την ανάπτυξη του ενός τρίτου των όγκων

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν κάποιον που έχει ή είχε καρκίνο. Είναι διαδεδομένο ότι κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι θα πεθαίνουν από τη «δολοφονική» αυτή πάθηση.

Μέσα σε αυτό το «τσουνάμι» των κακών ειδήσεων, υπάρχει μια θετική είδηση καθώς δημιουργούνται νέες θεραπείες που μπορούν να νικήσουν τον καρκίνο.

Οι τέσσερις πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του μαστού. Τις τελευταίες ημέρες μια νέα

θεραπεία που προς ώρας χρησιμοποιείται πειραματικά και ονομάζεται AFM24 είναι σε θέση να σταματήσει έναν στους τρεις καρκινικούς όγκους.

Η θεραπεία φαίνεται να λειτουργεί σε άτομα με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα, του εντέρου και του παγκρέατος. Να σημειωθεί, πως αν και δεν είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους, ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) στο Royal Marsden NHS Foundation Trust στο Λονδίνο. Η δοκιμή περιελάμβανε 24 ασθενείς με θετικούς όγκους για μια βασική πρωτεΐνη στην ανάπτυξη του καρκίνου τη γνωστή EFGR.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν ότι η θεραπεία AFM24 ήταν σε θέση να στοχεύσει την πρωτεΐνη χωρίς να ενεργοποιήσει εκ νέου τα κύτταρα του ασθενούς.

Από τους 24 ασθενείς, οι οκτώ είδαν τους καρκίνους τους να σταματούν την προοδευτική εξέλιξή τους. Εν τω μεταξύ, δύο ασθενείς με καρκίνο του εντέρου και ένας με καρκίνο του πνεύμονα είδαν τους όγκους τους να σταματούν να αναπτύσσονται ή να συρρικνώνονται.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ICR Καθηγητής Kristian Helin δήλωσε: «Αυτή η νέα θεραπεία είναι εξαιρετικά καινοτόμος επειδή βρίσκει έναν τρόπο να κατευθύνει τα φυσικά φονικά κύτταρα μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα σε όγκους χωρίς να απαιτεί πολύπλοκη και δαπανηρή θεραπεία. Τα αποτελέσματα φαίνονται ελπιδοφόρα και είμαστε αισιόδοξοι ότι η θεραπεία AFM24 θα μπορούσε να είναι ένας νέος τύπος ανοσοθεραπείας για καρκίνους που διαφορετικά είναι δύσκολο να θεραπευτούν».

Εν τω μεταξύ, η Δρ. Juanita Lopez, επικεφαλής της δοκιμής πρόσθεσε: «Αυτή η θεραπεία εξακολουθεί να είναι πειραματική και η δοκιμή μας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητές της. Παρόλα αυτά απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν από την ανάπτυξη της θεραπείας».

Πρόοδος για τον καρκίνο του προστάτη

Εν τω μεταξύ, υπάρχει ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Πάνω από 9.000 άνδρες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο που είναι δύσκολο να εντοπιστεί νωρίς, καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα αρχικά του στάδια και πρέπει να σημειωθεί πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόλις κάνει μετάσταση και εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι εξελίξεις είναι ελπιδοφόρες καθώς το φάρμακο Olaparib σε κλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε ότι έχει την ικανότητα να διπλασιάσει το μέσο χρόνο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Αυτή είναι μια από τις πολλές ανακαλύψεις που έγιναν στην έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα, η δοκιμή του φαρμάκου νταρολουταμίδη διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή των ανδρών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

Επιπλέον, μετά από άλλη κλινική δοκιμή διαπιστώθηκε ότι εάν η αμπιρατερόνη (abiraterone) και η ADT χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των ανδρών που κέρδισαν έξι χρόνια ζωής αυξάνοντας το ποσοστό επιβίωσης από 69% σε 82%.

Θεραπεία με Ραδιονουκλεΐδια

Ελπιδοφόρο είναι και ένα είδος θεραπείας που ονομάζεται θεραπεία Ραδιονουκλεϊδίων όπου τα φάρμακα συνδέονται με όγκους. Η θεραπευτική δράση οφείλεται στο γεγονός ότι τα χρησιμοποιούμενα ραδιοϊσότοπα εκπέμπουν β ακτινοβολία, που η διαδρομή τους στους ιστούς είναι μερικά mm, και έτσι όλη η ενέργεια απορροφάται στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται το ραδιοφάρμακο.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Σημεία Δωρεάν Ελέγχου Covid-19 τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Πονόλαιμος: 5 τρόποι για να ξεχωρίσετε αν είναι από κορωνοϊό

Κορωνοϊός-ΑΠΘ: Τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καρκίνος,karkinos