Καρκίνος παχέος εντέρου: 7 παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο στους νέους

Σε επτά παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους άνδρες κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Η πρόσφατη δημοσίευσή τους στο Cancer Prevention Research έρχεται να ενισχύσει τη γνώση σχετικά με μια νόσο που κάποτε αποδιδόταν στις μεγαλύτερες ηλικίες. Χαρακτηριστικά, ενώ τη δεκαετία του 1990 μόλις το 11% των περιστατικών αφορούσε άτομα κάτω των 55 ετών, έως το 2021 ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε, αποτελώντας το ένα πέμπτο των νέων διαγνώσεων.

Εξετάζοντας τα ιατρικά αρχεία 3.000 ανδρών ηλικίας 35 έως 49 ετών – το ένα πέμπτο των οποίων

διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου- σε σχέση με 67 πιθανούς παράγοντες κινδύνου -συμπεριλαμβανομένων της διατροφής, του καπνίσματος και της λήψης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων- οι ερευνητές κατέληξαν διαπίστωσαν επτά παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες της νόσου πρώιμα, ούτως ειπείν κάτω από την ηλικία των 50 ετών:

το οικογενειακό ιστορικό, με τη νόσο σε συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνοη κατανάλωση αλκοόλ (75% μεγαλύτερος κίνδυνος)· μια εξήγηση είναι οι βλάβες στα κύτταρα του παχέος εντέρου και οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα από το αλκοόλη μεγαλύτερη συμμετοχή (στα έξοδα) στην ασφάλιση υγείας (61% μεγαλύτερος κίνδυνος) καθώς η οικονομική επιβάρυνση αποτρέπει την αναζήτηση διαγνωστικών ελέγχων και ιατρικής περίθαλψηςσυνήθειες που δρουν επιβαρυντικά, όπως το κάπνισμα (15%)η μεγαλύτερη ηλικία, δηλαδή 35 έως 49 ετών (9%)η λιγότερο συχνή λήψη στατινών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), οι δραστικές ουσίες των οποίων επηρεάζουν την παραγωγή προσταγλανδινών στα κύτταρα της επένδυσης του εντέρου, μιας ομάδας ουσιών με ιδιότητες που προσιδιάζουν σε αυτές των ορμονών και εμπλέκονται στη φλεγμονή.

Σχολιάζοντας την επίδραση της λήψης στατινών και ΜΣΑΦ, ο επικεφαλής συγγραφέας και γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα της μελέτης Δρ Thomas Imperiale, επεσήμανε ότι δεν τα ευρήματα δεν αποτελούν σύσταση προς όλους τους νέους άνδρες για έναρξη αγωγής με τα ως άνω φάρμακα, λόγω του κινδύνου παρενεργειών όπως η νεφρική βλάβη. Αντιθέτως, η μελέτη εφιστά την προσοχή στους υπόλοιπους πέντε παράγοντες και προτείνει αναθεώρηση του κατώτατου ορίου ηλικίας για τον έλεγχο καρκίνο του παχέος εντέρου, κάτω από τα 45 έτη όπως ισχύει σήμερα.

«Γνωρίζουμε ότι ο επιπολασμός του καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεότερες ηλικίες αυξάνεται, αν και ο απόλυτος κίνδυνος εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα των 45 έως 54 ετών. Παρ’ όλα αυτά, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια για εντοπισμό και έλεγχο των νεότερων ατόμων υψηλού κινδύνου» συμπλήρωσε ο Δρ Imperiale, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι γενικοί γιατροί προτείνοντας έναν ελάχιστα επεμβατικό έλεγχο σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.

Η νόσος απαιτεί έγκαιρη διάγνωση για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Προκαλείται συνήθως από την κακοήθη εξαλλαγή ενός μικρού πολύποδα στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου. Λόγω απουσίας συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδια, η διάγνωση γίνεται συνήθως σε μεταγενέστερα στάδια -οπότε εκδηλώνεται με αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα, ανεξέλεγκτη απώλεια βάρους, συνεχή κοιλιακά ενοχλήματα και αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου-, οπότε η νόσος αντιμετωπίζεται δύσκολα. Επί τούτω συστήνεται ο προληπτικός έλεγχος ανά δεκαετία, με έναρξη την ηλικία των 45 ετών.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Fight Colorectal Cancer, εάν εντοπιστεί στα αρχικά στάδια, προτού κάνει μεταστάσεις, υπάρχει πιθανότητα για 9 στους 10 ασθενείς να υπερβούν την πενταετή επιβίωση. Εάν ο καρκίνος δεν έχει εντοπιστεί μέχρι το τρίτο στάδιο, οπότε έχει κάνει μεταστάσεις, το ποσοστό μειώνεται στο 71%, ενώ η διάγνωση στο τέταρτο στάδιο θα επιτρέψει τη 10ετή επιβίωση για το 14% μόλις των ασθενών.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Πόσο πρέπει να περπατάς κάθε μέρα ανάλογα με την ηλικία σου

Γιατί η αρθρίτιδα στοχεύει τις γυναίκες;

Θέλετε να φαίνεστε νεότεροι; «Κόψτε» αυτή τη διαδεδομένη συνήθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καρκίνος,karkinos