Καρκίνος του εγκεφάλου: Νέο εμβόλιο «υπόσχεται» παράταση ζωής για τους ασθενείς

Επιπλέον χρόνια ζωής μπορεί να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από γλοιοβλάστωμα, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και μία από τις πιο επιθετικές, το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για τη θεραπεία των θανατηφόρων καρκινικών όγκων του εγκεφάλου .

Σύμφωνα με παγκόσμια κλινική δοκιμή, η ανακάλυψη θα μπορούσε να ωφελήσει τους ασθενείς που ζουν κατά μέσο όρο μόλις 12-18 μήνες μετά τη διάγνωση, μερικοί ακόμη λιγότερο.

Ασθενής στην πολυκεντρική παγκόσμια μελέτη 331 ατόμων έζησε για περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά τη λήψη του DCVax. Στη Βρετανία, ο 53χρονος Νάιτζελ Φρενς είναι ακόμα

ζωντανός επτά χρόνια μετά την λήψη του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρόσφατα διαγνωσθέντες ασθενείς που είχαν το εμβόλιο επιβίωσαν για 19,3 μήνες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 16,5 μήνες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα που είχαν DCVax έζησαν κατά μέσο όρο 13,2 μήνες μετά τη λήψη του, σε σύγκριση με μόλις 7,8 μήνες για εκείνους που δεν το έκαναν.

Συνολικά, το 13% των ατόμων που το έλαβαν έζησε για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ μόλις το 5,7% αυτών στην ομάδα ελέγχου που δεν το έκανε έκανε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association Oncology.

Το εμβόλιο είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος είναι προγραμματισμένο να εντοπίζει και να επιτίθεται στον όγκο. Είναι το πρώτο που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση των όγκων του εγκεφάλου.

«Το εμβόλιο λειτουργεί διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς για να καταπολεμήσει τον όγκο του ασθενούς. Παρέχει μια εξατομικευμένη λύση, δουλεύοντας με το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς, το οποίο είναι το πιο έξυπνο σύστημα που γνωρίζει ο άνθρωπος», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Κιουμάρς Ασκάν νευροχειρουργός το νοσοκομείο του King’s College στο Λονδίνο που ήταν ο επικεφαλής ερευνητής στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες και «κακό» μάτι – Τι μας κάνει να πιστεύουμε σε γρουσουζιά και γούρι

Εμβόλιο γρίπης: Τέλος η συνταγογράφηση (video)

Θυροειδής: 7 σημάδια που μπορεί να φανερώνουν πρόβλημα

Keywords
Τυχαία Θέματα