Καρκίνος του μαστού στους άνδρες; Σπάνιος, αλλά υπαρκτός

ΥΓΕΙΑ

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι απλά μια «γυναικεία ασθένεια». Αν και δεν είναι συνηθισμένο, εντούτοις μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες.

Περίπου το 1% όλων των καρκίνων του μαστού εμφανίζεται στον ανδρικό πληθυσμό, κυρίως μεταξύ των ηλικιών 60 και 70. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στους άνδρες εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά, με μια αύξηση 26% να καταγράφεται κατά την περίοδο1975-2010.

«Δεν είναι σπάνιο το γεγονός, να έρχεται κάποιος με όγκο στο μαστό, τον οποίο έχει δει/ψηλαφήσει αρκετούς μήνες πριν και είτε επειδή

νόμιζε ότι είναι μια κύστη ή ένα λίπωμα, είτε επειδή δεν απευθύνθηκε σε κάποιον εξειδικευμένο, το στάδιο της νόσου του να είναι προχωρημένο και να χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη επέμβαση και σίγουρα συμπληρωματική θεραπεία», επισημαίνει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD, τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας.

Συχνά θεωρείται ότι επειδή οι άνδρες δεν έχουν στήθος, δεν μπορεί να πάθουν καρκίνο του μαστού. Αυτό είναι λάθος! Πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο μαστός είναι το μόνο όργανο το οποίο δεν υπάρχει κατά τη γέννηση του ανθρώπου, αλλά εμφανίζεται αργότερα. Τα αγόρια και τα κορίτσια, έχουν τον ιστό του μαστού(μαζικό αδένα), με την πάροδο των χρόνων ορισμένες ορμόνες στο σώμα των κοριτσιών και των γυναικών διεγείρουν αυτόν τον μαζικό αδένα ώστε να αναπτυχθεί σε κανονικό στήθος. Αυτό στα αγόρια δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα, ο μαζικός τους αδένας συνήθως να παραμένει μικρός. Ωστόσο, υπάρχουν αγόρια ή και άνδρες με μέτρια ή μεγάλα στήθη, Συνήθως πρόκειται για γυναικομαστία ή ψευδογυναικομαστία. Μερικές φορές οι άνδρες μπορούν να αναπτύξουν νόσο στο μαζικό αδένα του μαστού επειδή παίρνουν ορισμένα φάρμακα ή δεν έχουν φυσιολογικά επίπεδα ορμονών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, φέτος θα διαγνωσθούν περίπου 2.350 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού στους άνδρες, στις ΗΠΑ. Στην ίδια χώρα περίπου 440 άνδρες θα πεθάνουν από τη νόσο.

Παράγοντες κινδύνου

• -Η πάροδος των χρόνων(μέση ηλικία εμφάνισης τα 68 έτη)
• -Η έκθεση σε ακτινοβολία
• -Ορμονικές διαταραχές, όπως υψηλά επίπεδα οιστρογόνων ή προλακτίνης, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος που ρυθμίζει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα
• -Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε γυναίκες συγγενείς, ειδικά αν φέρουν το γονίδιο BRCA2.

Διάγνωση

• -Φυσική εξέταση και λεπτομερές ιστορικό
• -Κλινική εξέταση μαστού
• -Υπερηχογράφημα
• -Μαστογραφία / Μαγνητική τομογραφία
• -Βιοψία
• -Ο καρκίνος του μαστού στον άνδρα εμφανίζεται, συχνότερα σαν ένα ψηλαφητό ογκίδιο

«Είναι λυπηρό, να ανακαλύπτουμε τον καρκίνο του μαστού σε ένα άνδρα, σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό σίγουρα οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης του ανδρικού πληθυσμού, αλλά πολλές φορές και στη μη σωστή ευαισθητοποίηση, τόσο του ιατρικού όσο και του παραϊατρικού προσωπικού. Συνήθως ο καρκίνος του μαστού έχει χειρότερη πρόγνωση στον άνδρα κι αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Η γνώση, η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση είναι τα μυστικά της αποτελεσματικής θεραπείας» επισημαίνει ο κ. Τσιριγωτάκης προσθέτοντας: «Επομένως αν είστε άνδρας και ψηλαφάτε ένα ογκίδιο, ή έχετε κάποιες ενοχλήσεις στο μαστό, ή έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το γιατρό σας».

Πηγή: stogiatro.gr

καρκίνος μαστούασθένειαάνδρεςστατιστικάHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα