Καρναβάλι κυβερνητισμού

Με την ελπίδα ότι στη χώρα μας η Δημοκρατία και οι κορυφαίοι θεσμοί της θα πηγαίνουν μπροστά και θα δυναμώνουν, ιδιαίτερα φέτος που σε λίγους μήνες συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη μεταπολίτευση, περιμέναμε σε ζητήματα όπως το κορυφαίο δικαίωμα – υποχρέωση της συμμετοχής των συμπολιτών μας στις εκλογές να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη προσοχή, θεσμική, δημοκρατική ευθύνη από την κυβέρνηση της Ν.Δ., όμως οι κινήσεις της αυτές τις ημέρες στη Βουλή μάς

έδειξαν – δυστυχώς – ένα απαράδεκτο καρναβάλι κυβερνητισμού, μικροκομματισμού!

Με την προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την υλοποίηση της επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές και τη θετική έκφραση από ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ, Πλεύση της επί της αρχής υποστήριξής του, διαφαινόταν ένα σοβαρό δημοκρατικό, θεσμικό βήμα μπροστά για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών στις κάλπες. Οι όποιες ενστάσεις, προβληματισμοί και αμφιβολίες – που υπήρχαν – πήγαιναν «πίσω» και ένα ευρύτατο κοινοβουλευτικό μπλοκ πολιτικών δυνάμεων – κομμάτων στερέωνε μια σοβαρή θεσμική εξέλιξη.

Ήρθε όμως αιφνίδια – στο και πέντε και βάλε – η αρμόδια υπουργός με μια… «τροπολογία – τορπίλη» να διαλύσει την εκφρασμένη ευρύτατη κοινοβουλευτική συνεννόηση, προσπαθώντας να δείξει ότι «άκουσε» τους συμπατριώτες στο εξωτερικό (καλά, τόσα χρόνια η κυβέρνηση ήταν άραγε κωφή;) και με περισσή δόση κυβερνητισμού «απαίτησε» την υπερψήφισή της, παρότι στο ίδιο το νομοσχέδιό της έγραφε (και σε… συνεντεύξεις – έντυπες και ηλεκτρονικές – τόνιζε μέχρι και λίγες ώρες πριν από την εμφάνισή της στη Βουλή!) πως για τις βουλευτικές εκλογές δεν προβλέπεται η επιστολική ψήφος!

Με τη συνδρομή και του κ. Τασούλα (θεσμική προχειρότητα για τον έμπειρο κοινοβουλευτικό άνδρα και… πρόεδρο της Βουλής) προσπάθησε η κ. Κεραμέως να «στηρίξει» τα αστήρικτα για να εξυπηρετήσει συγκυριακές, μικροκυβερνητικές και μικροκομματικές τακτικές. Βλέπετε, η κυβέρνηση περνάει δύσκολες ώρες με το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων και δεν άντεχε νέα κοινοβουλευτική σύμπτωση με τα κόμματα της ευρύτερης αντιπολίτευσης την ώρα που η υπερψήφιση του μεταρρυθμιστικού αυτού νομοσχεδίου θα στηριχθεί κυρίως σε… άλλους!

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν ήθελε πλέον πολύ κοινοβουλευτικό «συγχρωτισμό» επειδή αδυνάτιζε την κυβερνητική «ταυτότητα» και άφηνε σε συμπολίτες μας στο εξωτερικό να «μαθαίνουν» πως ένα ευρύ δημοκρατικό φάσμα υποστηρίζει τη συμμετοχή τους στις εκλογές και… όχι «μονοκολόρ» οι κομματαρχοφεουδάρχες της κλασικής Δεξιάς. Είναι χαρακτηριστική η – αναμενόμενη πάντως – «διορθωτική» τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία ζήτησε να… υπερψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο και να… «ξεχάσουν» την προπαγανδιστική τροπολογία! Ωραία «διόρθωση» και αχρείαστη για όσους δεν μασάνε τα παλαιοκομματικά κόλπα.

Όμως τέτοια κυβερνητικά χαμηλά «παίγνια» δεν ανεβάζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και στη σημασία της συμμετοχής τους στις εκλογές, ασχέτως απόψεων και επιλογών. Η κυβέρνηση δυστυχώς θα συνεχίσει να προπαγανδίζει ότι «μόνη» θέλει την επιστολική ψήφο και… όποιος το «χάψει». Δυστυχώς η… «γρίπη» του πρωθυπουργού μας ξανάφερε τις «ασθένειες» του παλαιοκομματισμού και της αδίστακτης προπαγανδιστικής εκμετάλλευσης, δείγμα προβληματικό για τη συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης και ταυτόχρονα δείγμα ακραίας κυβερνητικής πρακτικής.

Τόσο μικρή και ασθενής είναι η «μεταρρυθμιστική» ορμή που σερβίρει ο πρωθυπουργός, ενώ η ορμή των προβλημάτων είναι χωρίς απάντηση…

Διαβάστε επίσης:

Δημογραφικό ζήτημα: Μια πυρκαγιά σε εξέλιξη

Είναι η Ευρώπη και η Ελλάδα έτοιμες για μια δεύτερη θητεία Τραμπ;

Φωτιές, κορώνες και βόλτες

Keywords
Τυχαία Θέματα