Καταδίκη της Ελλάδας για παράνομη επ’ αόριστον κράτηση μετανάστη σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

ΕΛΛAΔΑ

Καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παράνομη κράτηση επί 21 μήνες μετανάστη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Κορίνθου και της Αμυγδαλέζας.

Πρόκειται για την απόφαση LOHAR κατά Ελλάδας, που δημοσιεύθηκε στις 12.11.2015. Ο Lohar και οι ελληνικές αρχές ήρθαν σε συμβιβασμό, καθώς ο μετανάστης αποδέχτηκε την καταβολή του ποσού των 6.500 ευρώ ως αποζημίωση

για την επιβολή επ’ αόριστον κράτησης, κατ’ εφαρμογή της Γνωμοδότησης 44/2014 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες η υπόθεση αφορά «πολίτη τρίτης χώρας ο οποίος κρατήθηκε για συνολικό διάστημα πλέον των 21 μηνών στα Κέντρα Κράτησης Κορίνθου και Αμυγδαλέζας από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014.

»Με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επιβολή επ’ αόριστον μέτρου κράτησης (πέραν του νόμιμου επιτρεπόμενου διαστήματος κράτησης των 18 μηνών) είναι παράνομη και ότι τα Ελληνικά Δικαστήρια δεν του εξασφάλισαν αποτελεσματική προστασία, καθώς οι Αντιρρήσεις κατά κράτησης που είχε καταθέσει ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δηλαδή το μοναδικό ένδικο μέσο που είχε στη διάθεση του στην εσωτερική έννομη τάξη, απορρίφθηκαν. Η υπόθεση ολοκληρώθηκε μετά την αποδοχή του διακανονισμού που πρότειναν οι Ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με τον οποίο οφείλουν να καταβάλλουν αποζημίωση ύψους 6.500 ευρώ στον προσφεύγοντα.

»Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι, με αυτόν τον τρόπο, οι Ελληνικές Αρχές αναγνώρισαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι η επιβολή, κατ’ εφαρμογή της Γνωμοδότησης του ΝΣΚ 44/2014, του μέτρου της επ’ αόριστον κράτησης εις βάρος πολιτών τρίτων χωρών που κρατούνται διοικητικά είναι παράνομη και χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης να προτείνει αποζημίωση στον εξυπηρετούμενο».

απόφασηΕλλάδακαταδίκηκράτησηπρόσφυγαςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα