Κατάινεν: Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας λύνονται με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την Ελλάδα να επωφεληθεί από το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, κυρίως για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη.

«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου

να βρούμε ειδικούς τρόπους να φέρουμε επενδύσεις, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την οδό των μεταρρυθμίσεων», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατάινεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ενώ αύριο προγραμματίζεται συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην περίπτωση που η Ελλάδα επιθυμεί να δώσει περισσότερα δάνεια, μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα δανείσει π.χ. μια εμπορική τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα χρηματοδοτήσει τον επενδυτή. Θα συνεργαστούμε και με το κεντρικό κράτος και με την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε δημόσιες εγγυήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Όταν διαμορφώναμε το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο είχαμε στο μυαλό μας την Ελλάδα και την Πορτογαλία, γιατί θέλουμε να επωφεληθούν και οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες, ανέφερε, αλλά επανέλαβε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, είπε ότι από την οπτική της Κομισιόν χρειάζονται αποτελεσματικές παρεμβάσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της διαφθοράς, της φορολογίας, της διοίκησης Δημοσίων Εσόδων -όπου αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος- και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Μαζί με την προσπάθεια της ΕΕ χρειάζεται και η εθνική υπεύθυνη προσπάθεια, τόνισε, και εξέφρασε την προσδοκία ότι «η Ελλάδα θα υποβάλει στο Eurogroup ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της εμπιστοσύνης, τόσο για τις επενδύσεις όσο και για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους δανειστές. «Η εμπιστοσύνη μειώθηκε τους τελευταίους μήνες», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να καταλάβεις τί συμβαίνει».

«Η διαπραγμάτευση προϋποθέτει εμπιστοσύνη. Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα μπορούν να λυθούν αν υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμός εκατέρωθεν».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του Σχεδίου Γιούνκερ, το οποίο υπολογίζεται στα 315 δισ. ευρώ, είπε ότι προωθεί τη διεύρυνση και εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς και την εναρμόνιση της ψηφιακής και της ενεργειακής αγοράς, καθώς και της κεφαλαιαγοράς. Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα αποτελεί τη δεξαμενή από την οποία οι τράπεζες και οι επενδυτές θα μπορούν να αντλήσουν για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.

Πριν τη συνέντευξη Τύπου, διοργανώθηκε «Διάλογος Πολιτών» στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στον οποίο ο κ. Κατάινεν απάντησε σε ερωτήσεις επιστημόνων, φοιτητών, επιχειρηματιών, στελεχών του δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας τη συνάντηση, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Αστεράκη, στηριγμένη στην παραδοχή του κ. Κατάινεν ότι η παιδεία είναι βασική συνιστώσα της ανάπτυξης, ζήτησε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να περικόπτονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δημόσιες επενδύσεις που αφορούν την Παιδεία.

Γ. ΚατάινενδιαπραγμάτευσηΕυρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων
Keywords
Τυχαία Θέματα