Καταργούν τέσσερα επιδόματα για χαμηλά εισοδήματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβονται επιδόματα σχολείου, ανεργίας, απροστάτευτων παιδιών και… απόλυτης ένδειας. Αμεση κατάργηση από τις 19 Μαΐου προβλέπει το 4ο Μνημόνιο για 4 επιδόματα που θεσπίστηκαν και χορηγούνταν με εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια, με την «υποσχετική» ότι πλέον όσοι ήταν δικαιούχοι

αυτών των κοινωνικών παροχών θα ενταχθούν και θα εισπράττουν οικονομική βοήθεια από το εγγυημένο εισόδημα (ΚΕΑ), σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Το μόνο βέβαιο, ωστόσο, είναι η κατάργησή τους από τις 19 Μαΐου που δημοσιεύτηκε ο νόμος 4472/2017 (4ο Μνημόνιο), καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 57 του νέου νόμου ότι το ποσό των 12 εκατ. ευρώ που καταβάλλεται για αυτά τα επιδόματα θα αναπληρωθεί με την ισόποση πληρωμή από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης-ΚΕΑ.

Στο… χρονοντούλαπο

Τα επιδόματα που καταργούνται είναι:

1 Το σχολικό επίδομα των 300 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί ως την ηλικία των 16 ετών, με εισόδημα οικογένειας ως 3.000 ευρώ. Χορηγείται κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017 (με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς) δεν θα υπάρχει το επίδομα. Οσοι πήραν το βοήθημα (Σεπτέμβριο 2016) δεν θα το επιστρέψουν, παρά μόνον αν ταυτόχρονα πήραν και το ΚΕΑ. Τα ποσά σε αυτή την περίπτωση θα συμψηφιστούν, αν δεν έγινε έλεγχος κατά την καταβολή τους.

2 Το επίδομα των 44 ευρώ το μήνα για απροστάτευτα τέκνα, όπως ορφανά από γονείς ή με γονείς που εκτίουν ποινή φυλάκισης ή με ανάπηρο γονέα ή για παιδιά με έναν γονέα. Το επίδομα καταβαλλόταν (σ.σ.: για αιτήσεις ως 18 Μαΐου 2017) με κριτήριο το εισόδημα της οικογένειας ή του ενός γονέα ή των συγγενών που έχουν τέκνα απροστάτευτα υπό την επίβλεψή τους να μην ξεπερνά τα 2.700 ευρώ ετησίως. Χορηγείτο από τους δήμους.

3 Το επίδομα ένδειας, που έφτανε στα 600 ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση για άτομα χωρίς τους αναγκαίους για διαβίωση πόρους.

4 Το επίδομα για νεοεισερχόμενους ανέργους ως 29 ετών, που ήταν 75 ευρώ το μήνα και καταβαλλόταν για 5 μήνες. Στο εξής, και σύμφωνα με σχετική εσωτερική εγκύκλιο που κοινοποίησε ο ΟΑΕΔ στις υπηρεσίες του, από 19 Μαΐου και μετά δεν θα παραλαμβάνεται καμία αίτηση για την καταβολή του επιδόματος σε νέους ως 29 ετών που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ ως νεοεισερχόμενοι άνεργοι, δηλαδή ως άνεργοι με «μηδέν» ένσημα. Οσοι είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 18 Μαΐου 2017, πριν από τη δημοσίευση του νόμου, θα πάρουν τα 75 ευρώ για 5 μήνες. Δεν αλλάζει τίποτε για νέους ως 29 ετών που έχουν εργαστεί και μένουν άνεργοι, καθώς δικαιούνται -βάσει των ενσήμων τους- επίδομα ανεργίας. Τα 75 ευρώ ήταν το «χαρτζιλίκι» που είχε προβλεφθεί με νόμο του 1985 για τα νέα παιδιά που τελειώνουν σπουδές και δεν έχουν δουλειά ή που δεν έχουν σπουδάσει αλλά για ένα πεντάμηνο έπαιρναν αυτό το μικρό βοήθημα για τα υποτυπώδη έξοδά τους.

Για… λίγους

Από την κατάργηση των επιδομάτων θα εξοικονομηθούν 8,8 εκατ. ευρώ το 2017 και 12 εκατ. ευρώ σταθερά σε ετήσια βάση από το 2018.

Οι δικαιούχοι των παραπάνω κατηγοριών θα πρέπει να ενταχθούν όμως στις δομές κοινωνικής βοήθειας του ΚΕΑ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει προβλεφθεί στο άρθρο 57, πλην όμως το υπουργείο Εργασίας έχει πει ότι θα μπορούν, όπως όλοι, να υποβάλουν αιτήσεις για να γίνουν δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να λάβουν ενίσχυση μέσω ΚΕΑ είναι να υποβάλουν φορολογική δήλωση ή να έχουν βεβαίωση της εφορίας ότι δεν υποχρεώνονται σε υποβολή δήλωσης.

Παρά την πρόβλεψη αυτή, που είναι στα λόγια μέχρι στιγμής, είναι βέβαιο ότι θα μείνουν εκτός ενίσχυσης χιλιάδες άτομα που έπαιρναν τα παραπάνω επιδόματα. Για παράδειγμα, το επίδομα των 75 ευρώ το μήνα σε νεοεισερχόμενους ανέργους ως 29 ετών δεν είχε εισοδηματικά κριτήρια, που σημαίνει ότι για να αντικατασταθεί το ποσό αυτό από το ΚΕΑ θα πρέπει είτε η οικογένεια του ανέργου να έχει χαμηλό εισόδημα (π.χ. κάτω από 4.800 ευρώ το χρόνο αν είναι ζευγάρι με ένα παιδί) είτε ο άνεργος να υποβάλει δήλωση… παρότι δεν έχει δουλειά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

4 επιδόματαεισοδηματικά κριτήριαΕγγυημένο εισόδημαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα