Κατερίνα Θεοδώρου: Η συγγραφέας του «Νυχτερινού Τρένου» μιλά στο pontiki.gr

Πρόκειται για την Κατερίνα Θεοδώρου, μια νέα γυναίκα, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα που θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια καθώς ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και ήδη τα πρώτα βήματά της υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

Το πρώτο της βιβλίο «Ο δρόμος για την Κόλαση» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2016 από τη Δυάς Εκδοτική (εξαντλημένο από τον εκδότη). Τον Οκτώβριο του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λυκόφως το δεύτερο προσωπικό της βιβλίο, «Εκείνη». Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στην ανθολογία διηγημάτων φαντασίας «Bρόχος»  (Εκδόσεις Λυκόφως) συγγράφοντας από

κοινού το «Tenebrae» με τον Μάριο Δημητριάδη. Συμμετείχε επίσης στην ανθολογία φαντασίας «Με όλες τους τις δυνάμεις» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2021 (εκδόσεις Χρονικό) με το διήγημα «Φωτεινή». Όλα τα κέρδη των πωλήσεων του τόμου διατίθενται στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων «Η Πίστη» παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες. Το διήγημά της «Η Επέτειος» περιλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο «Once upon a horror time», ένα ευφάνταστο project που συνέλαβε και υλοποίησε η ομάδα “Moonlight tales” μέσα στον Νοέμβριο του 2021.

Το τελευταίο της βιβλίο «Νυχτερινό Τρένο» ανήκει στη λογοτεχνία Τρόμου και Φαντασίας και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021 από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και αγκαλιάστηκε από το αναγνωστικό κοινό από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.

Με δεδομένο ότι η λογοτεχνία τρόμου και φαντασίας δεν είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα, θελήσαμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη συγγραφέα του «Νυχτερινού Τρένου» και να μας αναπτύξει τις απόψεις της για τα βιβλία και τη συγγραφή, αλλά και το μέλλον της λογοτεχνίας τρόμου και φαντασίας στη Ελλάδα.

Διαδίκτυο ή βιβλίο;

Στην εποχή του «βομβαρδισμού» των social media αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στο διάβασμα ενός βιβλίου ή μας «καταπίνει» το διαδίκτυο; Η κ. Θεοδώρου θεωρεί ότι υπάρχει η χρυσή τομή, ωστόσο το διαδίκτυο στερεί τη δυνατότητα να φανταστείς.

«Η ενασχόλησή μας με το διαδίκτυο είναι δελεαστική και μας χαλαρώνει. Εφόσον οι ίδιοι είμαστε σε θέση να οριοθετούμε τον χρόνο περιήγησής μας δεν νομίζω ότι συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Ωστόσο, τα ταξίδια που μας χαρίζουν τα βιβλία είναι αναντικατάστατα. Διαβάζοντας, το μυαλό μας πλάθει ονειρικούς κόσμους και η σκέψη μας πλανιέται σε αυτούς, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί με το διαδίκτυο το οποίο σου δίνει την εικόνα έτοιμη, στερώντας σου τη δυνατότητα να τη φανταστείς. Θεωρώ ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι συνήθεια που δεν μπορεί να αποβάλλει ένας βιβλιόφιλος. Στα σχολεία, μέσα από τις ενημερωμένες βιβλιοθήκες μας και τις δράσεις φιλαναγνωσίας, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου με έναν τρόπο παιγνιώδη. Στόχος μας είναι οι μαθητές να ισοσταθμίζουν τον χρόνο μεταξύ διαδικτύου, ενασχόλησης με τη λογοτεχνία και άλλων δραστηριοτήτων που τους εμπλέκουν ενεργά με τους συνομηλίκους τους»

Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους στρέφεται κάποιος σε μια τόσο μοναχική αλλά συνάμα δημιουργική δραστηριότητα, όπως είναι η συγγραφή βιβλίων η κ. Θεοδώρου απαντά:  «Νομίζω ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος διαβάζει πολύ, σε κάποια φάση της ζωής του θα επιθυμήσει να περάσει και στην άλλη πλευρά. Να δοκιμάσει τις δυνατότητές του στο γράψιμο. Κάπως έτσι συνέβη και με μένα. Διάβαζα συνεχώς, αναρωτιόμουν πώς γίνεται κάποιος μέσα από το γραπτό του να σου δίνει τόσο δυνατές εικόνες και χωρίς να το καταλάβεις να σε βάζει στον κόσμο των ηρώων του, έτσι που να συμπάσχεις και να ταυτίζεσαι πολλές φορές μαζί τους. Είδα τη συγγραφή σαν ένα στοίχημα, μία δοκιμασία την οποία έπρεπε να φέρω εις πέρας. Δεν το κρύβω, προτού ολοκληρώσω το πρώτο μου μυθιστόρημα, πολλές προσπάθειες είχαν αποτύχει. Δεν είχα την υπομονή και την ωριμότητα να φτάσω μέχρι το τέρμα. Κάποτε το πήρα πιο θερμά και έκτοτε γεννήθηκαν τα γραπτά μου τα οποία βρήκαν με τον καιρό τη δική τους πορεία. Θεωρώ ότι αυτό σημαίνει συγγραφή για τους περισσότερους. Ο θαυμασμός για τη δουλειά των άλλων λειτουργεί ως έναυσμα. Προσπαθείς να το κάνεις το ίδιο καλά. Θέλεις να πεις την ιστορία σου όσο καλύτερα μπορείς και να ξαφνιάσεις τους αναγνώστες. Έπειτα είναι τόσες ιδέες που ζητούν διέξοδο. Βεβαίως, τα κείμενά μας αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας. Λίγο πολύ, δείχνουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα, όση φαντασία και αν βάλουμε στις γραμμές μας».

Το Νυχτερινό Τρένο: Ένα βιβλίο τρόμου και φαντασίας

Στην Ελλάδα αυτό το είδος της λογοτεχνίας δεν είναι πολύ διαδομένο , αν και σιγά σιγά φαίνεται να «ζεσταίνεται», μας εξηγεί η κ. Θεοδώρου: «Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι η ελληνική λογοτεχνία τρόμου και φαντασίας τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθιση, με εκπροσώπους που πλέον τυγχάνουν της αναγνώρισης του αναγνωστικού κοινού. Οι εκδοτικοί οίκοι δεν είναι πια τόσο διστακτικοί απέναντι στο είδος και έτσι βλέπουμε αρκετά συχνά βιβλία τρόμου Ελλήνων δημιουργών στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Το κοινό αναζητά διαρκώς τέτοιους τίτλους και θεωρώ ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και τα επόμενα χρόνια».

Οπότε, η ενασχόληση της Κατερίνας Θεοδώρου με το συγκεκριμένο είδος ήταν πρόκληση, καθώς, όπως δηλώνει, πάντα την συγκινούσαν οι ιστορίες τρόμου και μυστηρίου.

«Έχω παρακολουθήσει πολλές ταινίες του είδους και όταν είδα ότι όλα αυτά τα τρομερά και συγκλονιστικά μπορούμε και να τα διαβάσουμε, άρχισα να αναζητώ βιβλία τρόμου και φαντασίας. Την αρχή την έκανα με King, όπως και η πλειοψηφία αναγνωστών του είδους στη χώρα μας. Ερχόμενη σε επαφή με την ταξιδιάρικη γραφή και τις ολοζώντανες εικόνες σπουδαίων εκπροσώπων του είδους και βλέποντας την ευκολία με την οποία περνούν στο μυαλό σου τους δικούς τους φόβους, εντυπωσιάστηκα και μου μπήκε η ιδέα να αρχίσω την προσπάθεια.  Από την άλλη θεωρώ ότι όποιες και αν είναι οι αναγνωστικές προτιμήσεις του καθενός, κανείς δε λέει όχι σε μια πρωτότυπη ιστορία αγωνίας που προκαλεί ανατριχίλες. Όλοι μας κάποιες στιγμές, θέλουμε να νιώσουμε την ένταση της αδρεναλίνης που προκαλεί το ένστικτο του φόβου. Έτσι λοιπόν επέλεξα αυτό το είδος το οποίο γνώριζα αρκετά καλά και αφετέρου το είδα ως μια ξεχωριστή πρόκληση να ιντριγκάρω και να σοκάρω ίσως τον αναγνώστη μέσα από άβολες και αδιέξοδες καταστάσεις. Εξάλλου, ο τρόμος λειτουργεί πάντα συμβολικά και αποτελεί τροφή για σκέψη».

Βία στην πραγματική ζωή και ιστορίες τρόμου: έννοιες αλληλένδετες;

Το τελευταίο διάστημα η ζωή μας κατακλύζεται από βίαια περιστατικά, δολοφονίες, απαγωγές, ξυλοδαρμούς σε σημείο που αν ήταν ταινία, θα ήταν ταινία τρόμου. Πόσο η σκληρή πραγματικότητα επηρεάζει έναν συγγραφέα μας εξηγεί η Κατερίνα Θεοδώρου: «Η ίδια η ζωή είναι η πηγή της έμπνευσής μου. Και στις τρεις προσωπικές μου δουλειές αλλά και στα διηγήματα, ακόμα και σε αυτά όπου παρεισφρέει ο παράγοντας του υπερφυσικού τρόμου, οι χαρακτήρες των ηρώων μου, οι αντιδράσεις και τα κίνητρά τους είναι βαθιά ανθρώπινα. Σε κάθε μου έργο θίγονται θέματα που με απασχολούν πολύ. Μερικά από αυτά είναι η απληστία των ανθρώπων, η βία εις βάρος των αδυνάτων, τα λεπτά όρια μεταξύ λογικής και παρεκκλίσεων της συμπεριφοράς. Προβληματίζομαι ιδιαίτερα ως προς την έκταση και τη συχνότητα τέτοιου είδους περιστατικών. Δυστυχώς η βία βρίσκεται παντού, ανεξαιρέτως,  και είναι κάτι που θα πρέπει να μας ταρακουνήσει» τονίζει με νόημα η κ. Θεοδώρου.

Όσο για τα επόμενα σχέδιά της , η Κατερίνα Θεοδώρου επισημαίνει ότι το «Νυχτερινό Τρένο» αυτή την άνοιξη θα γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια οπότε και θα ξεκινήσουν και παρουσιάσεις και events που δεν πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, λόγω πανδημίας. «Επειδή δίνω αρκετό χρόνο στα έργα μου να κινηθούν και να τα απολαμβάνουν οι αναγνώστες για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα υπάρξει άμεσα κάποια νέα κυκλοφορία. Σίγουρα, κάτι υπάρχει στα σκαριά, δύο νέα βιβλία που δουλεύω παράλληλα και κάποιες παλιότερες δουλειές, ολοκληρωμένες, που θέλουν ξανά ένα πολύ καλό «γυάλισμα» πριν φτάσουν στον εκδοτικό για να αξιολογηθούν και ένα μικρό «κάτι» που αν προχωρήσει με τον τρόπο που έχω φανταστεί θα αποτελέσει μια μεγάλη έκπληξη για πολλούς και θα μου δώσει απεριόριστη χαρά».

Έντυπο ή e-book;

«Για μένα, έντυπο. Το e-book με κουράζει κατά κάποιο τρόπο. Ωστόσο, είναι αναγκαιότητα και ευκολία, αφετέρου μπορούν να το απολαύσουν ακόμα και άνθρωποι με προβλήματα όρασης. Όπως και να ‘χει, απολαμβάνουμε το βιβλίο μας, έντυπο ή μη,  παντού και πάντα» καταλήγει η Κατερίνα Θεοδώρου.

Διαβάστε επίσης:

Λαθρεμπόριο άγριων πουλιών: Ένα έγκλημα διαρκείας παραμένει ατιμώρητο (Photos/Video)

Οι πιο διάσημοι αντιεμβολιαστές που έμειναν στην Ιστορία – Γιατροί, βιομήχανοι και… παπάδες (Photos/Video)

Το πορνείο που έγινε ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία στο Παρίσι (photos)

Keywords
μιλα, time, project, ελλαδα, media, σχολεια, σημαίνει, συγκεκριμένο, king, επηρεάζει, νέα, photos, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, ξανα, γυναικα, δουλεια, εικονες, λυκοφως, ξενοδοχεια, ταινιες, ανοιξη, ανθρωπος, απληστια, ασθενειες, βιβλιο, βρισκεται, γινεται, γιατροι, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, διηγημα, δυνατοτητα, δυστυχως, διηγηματα, δικη, δολοφονιες, δωσει, δρομος, διαδικτυο, ευχαριστο, εγινε, υπαρχει, εμειναν, ενεργα, εργα, ενστικτο, επηρεάζει, εποχη, επρεπε, ερχονται, εναυσμα, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, ειδος, υπομονη, εικονα, ιστοριες τρομου, εκδοσεις, λογοτεχνια, μηνες, μικρο, μπορεις, μυαλο, μυθιστορημα, νοημα, ομαδα, παντα, ορια, ωριμοτητα, παρισι, πηγη, προβληματα, ραφια, σιγουρα, συγκεκριμένο, σκεψεις, συχνοτητα, σχεδια, ταξιδια, ταση, τομη, τρενο, φαντασια, χρυση, χρυση τομη, ανηκει, βηματα, book, δουλειες, ετοιμη, χωρα, ιδιαιτερα, project, κειμενα, king, media, σημαίνει, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα