Καθήλωση στις στάχτες

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Με τις φονικές πυρκαγιές θα συνδέει η Ν.Δ. κάθε αναφορά της στην κυβέρνηση

Το επικοινωνιακό μοτίβο περί μιας κυβέρνησης σε καθεστώς αποσύνθεσης και αποδρομής θα είναι η απάντηση της Πειραιώς στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξει την πολιτική ατζέντα δομώντας την γύρω από τη συμβολική ημερομηνία της 20ής Αυγούστου, ημέρα τυπικής λήξης του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην κατεύθυνση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται ότι με κάθε αφορμή θα επιχειρεί να παρουσιάσει τις κυβερνητικές λειτουργίες ως καθεστώς και μάλιστα με ολοκληρωτικά

χαρακτηριστικά. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση συμπαράστασης στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά μετά την ανακίνηση στον Τύπο του θέματος της απόλυσης καθηγήτριας, πριν από λίγα χρόνια, επειδή (φέρεται να) έπιασε τον γιο του να αντιγράφει.

Με αφορμή το δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας επ’ αυτού η Ν.Δ. κάνει λόγο για κυβερνητικό σχεδιασμό καθεστωτικής νοοτροπίας:

«Ενώ η χώρα μετρά ακόμη νεκρούς από την εθνική τραγωδία, το καθεστώς του κ. Τσίπρα επιστρέφει στο μόνο που ξέρει να κάνει καλά: Με κατάπτυστα δημοσιεύματα σπιλώνει ακόμη και συγγενείς πολιτικών της αντιπάλων προτρέποντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλουν ακόμη και διώξεις στελεχών της Ν.Δ. Μάταιος ο κόπος τους. Οι άθλιες πρακτικές τους να πετούν λάσπη ακόμη και πάνω από τις στάχτες έχουν ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ν.Δ.

Ακόμη και πιο ψύχραιμες φωνές, όπως αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Νίκου Δένδια, κινούνται σε υψηλούς τόνους ταυτιζόμενες με τη λογική της αναγκαιότητας των πρόωρων εκλογών.

«Μέχρι πρότινος εκτιμούσα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει επιφέρει η πολιτική της στη χώρα, θα επιχειρούσε να γαντζωθεί κατά το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία και ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν το 2019. Μετά τα όσα συνέβησαν, όμως, την κατακραυγή και τη συνειδητοποίηση από την κοινή γνώμη της πλήρους διαχειριστικής της ανεπάρκειας, δεν γνωρίζω αν και πόσο μπορεί να αντέξει ακόμα.

Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε ημέρα που θα περνά μετά την 20ή Αυγούστου οι πολίτες θα συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι τίποτε δεν αλλάζει στην οικονομία της καθημερινότητας από την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο» υποστήριξε ο Δένδιας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εμμονή με την κάλπη

Τον τόνο για το πώς θα πορευθεί η Ν.Δ. το προσεχές διάστημα έδωσε με την πρόσφατη συνέντευξή του στην «Athens Voice» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα, εδώ που έχουμε φτάσει, η χώρα σέρνεται μέσα σε ένα νέφος τοξικότητας, καχυποψίας και κατάθλιψης. Το μόνο το οποίο μένει στον κ. Τσίπρα να κάνει, είναι στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία - ορόσημο κατά τον ίδιο, έξοδος από το πρόγραμμα, αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές. Και μετά από τέσσερις εβδομάδες να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. δείχνοντας το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Με άλλα λόγια, η Πειραιώς θα φροντίζει σε κάθε ευκαιρία που της παρουσιάζεται να συνδέει την ημερήσια διάταξη της πολιτικής επικαιρότητας με την πολύνεκρη τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χώρα «χρειάζεται μία επανεκκίνηση». Όπως είπε: «Ένα πολιτικό restart, που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από εκλογές. Τι πραγματικά μπορεί να περιμένει κανείς από αυτήν την κυβέρνηση τους επόμενους 9, 12 μήνες, αν υποθέσουμε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της; Θα σας πω τι θα περιμέναμε, εάν συμβεί αυτό. Μεγαλύτερη τοξικότητα, μεγαλύτερη πόλωση, περισσότερο δηλητήριο. Εδώ το είδαμε πάνω σε αυτήν την κρίση, δεν θα το δούμε μέχρι τις εκλογές;».

Αμφισβήτηση της εξόδου

Καθώς κοντοζυγώνει η ημέρα που έχει κυκλώσει με κόκκινο μαρκαδόρο το Μαξίμου στο ημερολόγιό του, αυτή της 20ής Αυγούστου, που σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο Μητσοτάκης τόνισε πως «τελειώνει, πράγματι, το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια, όπως βγήκαν άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία; Η απάντηση είναι όχι. Γιατί δεν βγαίνει από τα μνημόνια; Διότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν προψηφισμένα μέτρα, μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και υπάρχει και ένας αυστηρός μηχανισμός εποπτείας που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμα. Και υπάρχουν επίσης δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, τα οποία δυσκολεύουν πάρα πολύ τις δυνατότητες δημοσιονομικών ελιγμών της ελληνικής δημοκρατίας, της χώρας μας. Για ποια έξοδο, λοιπόν, από τα μνημόνια, συζητάμε;».

Τέλος, η «γαλάζια» απάντηση στις κυβερνητικές αναφορές περί μείωσης της ανεργίας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% θα είναι η προώθηση της πρότασης για φοροελαφρύνσεις.

Ερωτηθείς σχετικά για τον στόχο που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μείωση φόρων, ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε πως «είναι απολύτως προσδιορισμένο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πότε θα γίνει αυτό, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σε ποιον βαθμό. Βεβαίως, για να υπάρξουν περιθώρια για ακόμη πιο δραστικές αλλαγές στη φορολόγηση, θα πρέπει να μειωθεί το απαράδεκτα υψηλό μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Ο Δένδιας, παράλληλα, δήλωσε ότι είναι «βέβαιος πως θα πειστούν οι εταίροι ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει η οικονομία με τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη, που σε τελική ανάλυση είναι ο στόχος όλων. Άλλωστε, δεν πρόκειται για παροχές αλλά για στοιχειώδη όρο προσέλκυσης επενδύσεων, τις οποίες χρειάζεται επειγόντως η χώρα προκειμένου να επουλώσει τις πληγές της από τη δεκαετία που πέρασε».

Νέα ΔημοκρατίαΚυβέρνησηεκλογέςIssue: 2034Issue date: 14-8-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα