Καθημερινή: Τρεις ενστάσεις του Γ. Χουλιαράκη για τις παροχές της κυβέρνησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανακοίνωση του πακέτου των παροχών από την κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους πιστωτές, κυρίως επειδή έθετε θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και χρήσης του cash buffer, του «μαξιλαριού» ρευστότητας που έχει σχηματιστεί προκειμένου να βοηθήσει στην απρόσκοπτη πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Ωστόσο σύμφωνα με την Καθημερινή, οι Ευρωπαίοι δεν ήταν οι μόνοι που αιφνιδιάστηκαν. Το ίδιο σοκ είχε υποστεί λίγες ημέρες νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος

Χουλιαράκης, όταν, σε μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος του ανακοίνωσαν το σχέδιο.

Ο χαμηλών τόνων Χουλιαράκης κατέθεσε χωρίς περιστροφές τη διαφωνία του, εκτιμώντας πως είναι νωρίς για να τεθεί θέμα μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του cash buffer. Θα ήταν μια κίνηση που θα έπληττε την ευάλωτη αξιοπιστία της κυβέρνησης και της χώρας έναντι των ξένων επενδυτών και των Ευρωπαίων πιστωτών. Λίγες ημέρες αργότερα, η αντίδραση των αγορών θα δικαίωνε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Μέσα σε 48 ώρες η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε όσο είχε μειωθεί το προηγούμενο δίμηνο. Ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως το buffer θα πρέπει να διατηρηθεί ανέπαφο προκειμένου:

1. Να καλύψει, αν χρειαστεί, το κόστος δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά.

2. Να υπάρχει ως εγγύηση για τυχόν απώλειες από το Asset Protection Scheme (την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων των τραπεζών).

3. Να χρησιμοποιηθεί για στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας σε περίπτωση που του χρόνου ή το 2021 η παγκόσμια επιβράδυνση επηρεάσει σοβαρά την ελληνική οικονομία.

Οι προτάσεις

Ωστόσο, Τσίπρας και Τσακαλώτος είχαν ήδη λάβει την απόφασή τους και επί της ουσίας ο κ. Χουλιαράκης καλείτο να υπολογίσει το κόστος από τα μέτρα που εν είδει προτάσεων έφταναν «βροχή» στο Μέγαρο Μαξίμου από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε διαφορετική προσέγγιση και επί του περιεχομένου του πακέτου που θα ανακοίνωνε ο κ. Τσίπρας. Ηθελε τα μέτρα να εστιάζουν πρωτίστως στην ενίσχυση της παραγωγής, ώστε να τονωθούν επενδύσεις και ανάπτυξη. Επίσης, πρότεινε ένα μέρος των μέτρων του 2019 να είναι εφάπαξ, ώστε να μη χαθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020, αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν τελικά με την πρόταση για μείωσή του. Γι’ αυτό πρότεινε το όποιο μόνιμο μέτρο για τους συνταξιούχους να μην έχει κόστος πάνω από 400 εκατ. (η 13η σύνταξη κοστίζει 800 εκατ.) και άλλα 400 εκατ. να διατεθούν ως εφάπαξ μέτρα για τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους (π.χ. στα νοσοκομεία, για δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών κ.λπ.). Την πρόταση αυτή φέρονται να υποστήριξαν κι άλλοι υπουργοί όπως ο κ. Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης. Ωστόσο, οι συσχετισμοί στην ομάδα λήψης αποφάσεων δεν ήταν υπέρ αυτών των απόψεων.

Η βασική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν οι παροχές να αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλώντας στις δημοσκοπήσεις είχε παρασύρει όλα τα αναχώματα στον εγγενή λαϊκισμό της κυβέρνησης.

Μια τρίτη ένσταση του κ. Χουλιαράκη ήταν ότι θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει μια ελάχιστη συνεννόηση με τους θεσμούς και στη συνέχεια να ανακοινωθούν τα μέτρα.

Το πακέτο οριστικοποιήθηκε το Σάββατο, με τον Χουλιαράκη να κάνει τους υπολογισμούς αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί στο ακέραιο τις επιφυλάξεις του. Αυτός είναι ο λόγος που τη Δευτέρα αποφάσισε να μην είναι στο κάδρο της πανηγυρικής ανακοίνωσης του πακέτου και της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στο Ζάππειο. Την Τετάρτη έφυγε για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΟΟΣΑ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λονδίνο. Στην Αθήνα, σύμφωνα με πηγές του ΓΛΚ, θα επιστρέψει στις 22 του μηνός. Το τι θα κάνει μετά είναι άγνωστο.

Γιώργος ΧουλιαράκηςπαροχέςΚυβέρνησηΤσίπραςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα