Κάτι τρέχει στη Γαλλία: Νέα επιστολή στρατιωτικών, την ώρα που η Λεπέν καλπάζει

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στη Γαλλία τα συνεχιζόμενα κρούσματα πολιτικών παρεμβάσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μια στιγμή που η Μαρίν Λεπέν ανεβάζει διαρκώς τα ποσοστά της.

Νέο άρθρο για την «επιβίωση της χώρας»

Επειτα από την δημοσίευση του επίμαχου κειμένου, του οποίου οι υπογράφοντες στρατιωτικοί απειλούνται με κυρώσεις, το υπερσυντηρητικό περιοδικό Valeurs Actuelles δημοσίευσε νέο άρθρο μελών των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας

με θέμα την «επιβίωση της χώρας» που υπογράφεται αυτήν την φορά από εν ενεργεία στρατιωτικούς και είναι ανοικτό σε υπογραφές. Μέχρι πριν από λίγες ώρες, το κείμενο είναι λάβει 36.000 υπογραφές.

«Ενεργήστε κυρίες και κύριοι. Δεν πρόκειται, αυτήν την φορά, για κατά παραγγελία συναίσθημα, για κλισέ ή για επικοινωνιακή προβολή. Δεν πρόκειται για την παράταση της θητείας σας ή για την απόκτηση πόστων. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας», αναφέρεται στο κείμενο που απευθύνεται στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, στους υπουργούς, στους βουλευτές και στα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Η «γενιά του πυρός»

Οι συντάκτες του κειμένου δηλώνουν ότι έχουν εισέλθει πρόσφατα στο στράτευμα και ότι δεν τους επιτρέπεται εκ του κανονισμού να εκφρασθούν επωνύμως δημόσια. «Είμαστε αυτό που οι εφημερίδες ονομάζουν “η γενιά του πυρός”. Ανδρες και γυναίκες, εν ενεργεία στρατιωτικοί, όλων των όπλων και των βαθμών, όλων των ευαισθησιών, αγαπάμε την χώρα μας. Αυτοί είναι οι μόνοι τίτλοι δόξας που έχουμε. Και αν δεν μπορούμε να εκφρασθούμε επωνύμως, μας είναι εξίσου αδύνατο να σιωπήσουμε», γράφουν.

«Αφγανιστάν, Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ορισμένοι από μας έχουν γνωρίσει τα εχθρικά πυρά. Ορισμένοι έχουν αφήσει εκεί συναδέλφους. Πρόσφεραν την ζωή τους για να καταστρέψουν τον ισλαμισμό προς το οποίο κάνετε υποχωρήσεις στο έδαφός μας». «Σχεδόν όλοι μας έχουμε γνωρίσει την επιχείρηση Sentinelle», η οποία αναπτύχθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης, 8ης, 9ης Ιανουαρίου 2015 για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο γαλλικό έδαφος. «Είδαμε με τα μάτια μας τα εγκαταλελειμμένα προάστια, την συνάφεια με την παραβατικότητα. Υποστήκαμε τις απόπειρες εργαλειοποίησης εκ μέρους πολλών θρησκευτικών κοινοτήτων, για τις οποίες η Γαλλία δεν σημαίνει τίποτε – εκτός του να γίνεται αντικείμενο σαρκασμού, απέχθειας έως και μίσους».

Κείμενο-σοκ

Το περιοδικό Valeurs Actuelles δημοσίευσε στις 21 Απριλίου κείμενο-σοκ, στο οποίο είκοσι στρατηγοί, εκατό υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και περισσότεροι από χίλιους στρατωτικοί χαμηλότερων βαθμίδων καλούσαν τον πρόεδρο Μακρόν να υπερασπισθεί τον πατριωτισμό και δήλωναν «διατεθειμένοι να υποστηρίξουν πολιτικές που θα λάβουν υπ΄ όψιν την διαφύλαξη της χώρας». Το πρώτο αυτό κείμενο είχε προκαλέσει πολεμική στην γαλλική πολιτική τάξη. Ορισμένοι το κατήγγειλαν ως κάλεσμα για στάση ενώ άλλοι το χαιρέτισαν ως σωτήρια έκρηξη.

Καλπάζει η Λεπέν

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι Γάλλοι θεωρούν πως ο Εθνικός Συναγερμός (RN, ακροδεξιά) “δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία“, αλλά μόνο το ένα τρίτο εκτιμά ότι είναι σε θέση να κυβερνήσει και το ένα τέταρτο κρίνει πως η Μαρίν Λεπέν “θα ήταν μια καλή πρόεδρος της Δημοκρατίας“.

Περίπου το 42% των Γάλλων εκτιμούν πως το RN “δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία“, εκτίμηση που αυξήθηκε κατά μία μονάδα το 2020 και κατά έξι μονάδες από το 2017, ενώ το 49% θεωρούν πως αποτελεί “κίνδυνο” (-2 μονάδες), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα και διενεργήθηκε για την εφημερίδα Le Monde και τη δημόσια ραδιοφωνία franceinfo.

Η προσχώρηση στις ιδέες του RN αυξάνεται, καθώς το 29% των Γάλλων δηλώνουν πως “συμφωνούν” με αυτές, εκτίμηση που αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες μέσα σε ένα έτος, χωρίς ωστόσο να φθάνει το ρεκόρ του 2014 (34%). Αντίθετα, μια σαφής πλειονότητα (62%) δηλώνει πως “διαφωνεί” με τις ιδέες του RN (-5 μονάδες). Το ποσοστό των Γάλλων που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ τον RN αλλά σκέπτονται να το κάνουν αυξάνεται επίσης (12%, +4 μονάδες).

Αυξάνεται η ισχύς της ακροδεξιάς

Η πλειονότητα των Γάλλων (55%) θεωρεί πως ο RN είναι ικανός “να ανέλθει στην εξουσία“, ποσοστό που σταθεροποιείται μετά την ισχυρή αύξηση που καταγράφηκε το 2019 (+7 μονάδες) και το 2020 (+9 μονάδες). Όμως μόνο το 33% θεωρεί πως ο RN είναι ικανός να “συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση“, εκτίμηση η οποία αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες (31% για τους Ρεπουμπλικάνους – LR, μια αύξηση επτά μονάδων), ενώ το 56% (-3 μονάδες) εκτιμά πως ο RN είναι “μόνο ένα κόμμα που έχει την τάση να συγκεντρώνει αντιπολιτευόμενες ψήφους“.

Για την πρόεδρο του RN και υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας Μαρίν Λεπέν, η πλειονότητα των Γάλλων θεωρεί πως είναι “αποφασιστική” (67%, -1 μονάδα) και “ικανή να λαμβάνει αποφάσεις” (53%, +2 μονάδες). Όμως μόνο το 24% (+2 μονάδες) εκτιμά πως “θα ήταν μια καλή πρόεδρος της Δημοκρατίας” και το 37% (+2 μονάδες) εύχεται να είναι η υποψήφια του RN το 2022.

Εξάλλου, το 37% (+1 μονάδα) των Γάλλων εκτιμούν πως “είναι ικανή να συναθροίσει πέρα από την παράταξή της” και το 42% θεωρούν πως “αντιλαμβάνεται τα καθημερινά προβλήματα των Γάλλων” (+3 μονάδες). Η δημοσκόπηση της Kantar Public πραγματοποιήθηκε από τις 29 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου σε δείγμα 1.105 ενηλίκων, αντιπροσωπευτικό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού, που ρωτήθηκαν διά ζώσης, σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο λάθους είναι 1,3-3,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Photo: Defence Images

Keywords
Τυχαία Θέματα