Κατρούγκαλος: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε αυτά που μας ζητάνε

Ανανέωσαν για αύριο το ραντεβού ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για αύριο ανανεώθηκε το ραντεβού κυβέρνησης - θεσμών.

«Ένα μεγάλο θέμα μένει ανοικτό στο οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε αυτά που μας ζητάνε» δηλώνει -σύμφωνα με το enoikonomia- ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ολοκλήρωση της μεσημεριανής συνάντησης του ίδιου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές, για τις επικουρικές συντάξεις.

Τα ανοιχτά θέματα και τα «αγκάθια»

Στη συνάντηση βρίσκονται επί τάπητος τα θέματα που «καίνε» τους δανειστές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως επιμένουν

στο αφορολόγητο όριο κοντά στα 8.000 ευρώ, απαιτούν περικοπές –όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή»- στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου και προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, αλλά και στον χαμηλό συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας σε βιβλία, εφημερίδες κ.ά.

Μιλώντας στην εφημερίδα κοινοτικός αξιωματούχος επισήμανε πως αυτή τη στιγμή έχουν αποσαφηνιστεί οι διαφορές έτσι ώστε «αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την Αθήνα, να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα».

Χάσμα στις περικοπές των επικουρικών και στα «κόκκινα» δάνεια

Κι όλα αυτά ενώ παραμένει το χάσμα για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων -με την Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει, το σύστημα «πάει κατευθείαν στα βράχια».

Μεγάλη είναι η απόσταση κυβέρνησης - θεσμών και στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων». Στο EuroWorking Group, της περασμένης Πέμπτης, εκπρόσωποι των θεσμών σημείωσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο, με τους δανειστές να επιμένουν στην πώληση και των εξυπηρετούμενων δανείων.

Το προσχέδιο της συμφωνίας, που έχει στείλει η ευρωζώνη στην ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ εκείνο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους.

δανειστέςΤσακαλώτοςΚατρούγκαλοςδιαπραγματεύσειςαπαιτήσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα