Κεχαγιά: Χλιαρή η αντίδραση της κυβέρνησης στις προκλήσεις Ερντογάν, ζητάμε την απόλυτη καταδίκη τους και κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο

Το κυπριακό και η τριήμερη επίσκεψη Κασσελάκη, στην Κύπρο, οι προκλήσεις Ερντογάν, η Attica Bank και άλλα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας αλλά και τα εσωκομματικά ζητήματα, τέθηκαν κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που έκανε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά.

Σε ό,τι αφορά την τριήμερη επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο συνοδεία

αντιπροσωπείας, η Βούλα Κεχαγιά συνόψισε τις επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Βασίλειο Πάλμα. Συναντήθηκε επίσης με τις οικογένειες, των Αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων και την Παγκύπρια Οργάνωση Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων στα μέλη της οποίας υποσχέθηκε ότι θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι του σε Ελλάδα και Ευρώπη ώστε να ανακουφιστούν οι ψυχές των ίδιων και των Αγνοουμένων. Διαβεβαίωσε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο για το ηθικό αυτό ζήτημα. 

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει «να στηρίζει τις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με επανεκκίνηση από το σημείο από το οποίο διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά το 2017» αποβλέποντας «σε μία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

«Χλιαρή η αντίδραση του πρωθυπουργού στις προκλήσεις Ερντογάν»

Στο μεταξύ, όσον αφορά τις προκλήσεις Ερντογάν, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές φιέστες μίσους στα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου όπως και τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν» και καλεί την κυβέρνηση «να αντιδράσει σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου οι νέες προκλήσεις να έχουν αντίκτυπο στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Σημείωσε πως «απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η κυβέρνηση οφείλει σθεναρά να διεκδικήσει η όποια βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να συνοδεύεται με προσπάθεια για συμμόρφωση της Τουρκίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση για την αντίδρασή του, καθώς θεωρεί ότι ήταν κατώτερη των περιστάσεων: «Είδαμε τον πρωθυπουργό από την Κύπρο να απαντά χλιαρά στον κ. Ερντογάν αποφεύγοντας επί της ουσίας να σχολιάσει τις προκλήσεις και τα λεγόμενά του», υπογράμμισε η κ. Κεχαγιά, προσθέτοντας πως «το ίδιο χλιαρή ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου που επανέλαβε με αμηχανία τα λόγια του κ. Μητσοτάκη δίνοντας την αίσθηση ότι περισσότερο επιθυμεί να διαχειριστεί συζητήσεις εντός της κυβέρνησης». Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόνισε «αξιώνει όμως να δει τις κυβερνητικές  αντιδράσεις  σε διπλωματικό επίπεδο και την απόλυτη καταδίκη των προκλήσεων Ερντογάν». 

Σχολιάζοντας επιπλέον την σημερινή συνέντευξη του Γ. Γεραπετρίτη στην ΕΡΤ παρέπεμψε στην αναφορά του ότι η απάντηση ήταν η προσήκουσα και ότι δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της σκληρής απάντησης και διερωτήθηκε αν «μετά τις νέες προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου εξακολουθεί η κυβέρνηση να λέει ότι πνέει ούριος άνεμος στα ελληνοτουρκικά».

Για Attica Bank: οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει

Σε σχέση με το «ζημιογόνο deal» της Attica Bank που ανέδειξε ο Στέφανος Κασσελάκης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της νέας ανακοίνωσης το Σάββατο, σημείωσε πως «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι» και ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό «να απαντήσουν γιατί το Δημόσιο ενώ έχει καταβάλει 950 εκατομμύρια ευρώ από το 2021 περιορίζεται πλέον στο 35%, ενώ οι ιδιώτες έχοντας καταβάλει μόλις 263 εκατομμύρια ευρώ αποκτούν πλέον το 58% της τράπεζας». «Η συγκεκριμένη συγχώνευση με τις ευλογίες του ΤΧΣ συνιστά μία εξαιρετικά ζημιογόνα πράξη για το Δημόσιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων.  Η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει» κατέληξε.

«Λαθροχειρία» για εξαήμερη εργασία

Επέκρινε την κυβέρνηση για την συνεχιζόμενη πολιτική όσον αφορά την ακρίβεια σε αγαθά και ηλεκτρικό ρεύμα, σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επανακατέθεσε τις τροπολογίες για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για το 2023 με συντελεστή 90% και για τον προληπτικό έλεγχο και την πάταξη της κερδοσκοπίας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Κριτική άσκησε και για το θέμα της εξαήμερης εργασίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως το μέτρο αφορά μόνο 690 επιχειρήσεις, κάτι που κατήγγειλε ως «λαθροχειρία». Με το σκεπτικό ότι το υπουργείο Εργασίας και η κυρία Κεραμέως «αποκρύπτουν ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν απολογιστική δήλωση για τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους πριν τελειώσει ο μήνας. Αφού λοιπόν δεν έχει τελειώσει ο μήνας πως η κυβέρνηση άντλησε στοιχεία;».  

Παρέπεμψε δε σε καταγγελία του τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γ. Γαβρήλου πως «γίνονται μαζικές αιτήσεις επιχειρήσεων για αλλαγή ΚΑΔ δηλαδή δραστηριότητα που να δικαιολογεί την εξαήμερη εργασία».

Μίλησε τέλος για εμπαιγμό των εργαζομένων και εξαπάτηση ακόμη και των διεθνών ΜΜΕ «με τους ισχυρισμούς της ότι δεν υφίσταται θέμα εξαήμερης εργασίας αλλά πρόσθετης έκτακτης βάρδιας».

Δραγασάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης

Στο μέτωπο των εσωκομματικών και σε σχέση με την κριτική που δέχτηκε η ηγεσία του κόμματος για την ανακοίνωση με την οποία απάντησε στην δήλωση παραίτησης του Γιάννη Δραγασάκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τα όσα η ίδια είπε την Παρασκευή σε συνέντευξή της: «Την ιστορία του κ. Δραγασάκη τη σεβόμαστε, ο κ. Δραγασάκης έχει τιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει τιμήσει δίνοντάς του ανώτερα κυβερνητικά αξιώματα». Από εκεί και πέρα, τόνισε, «ο κ. Δραγασάκης άσκησε μία απολύτως αποδομητική κριτική επομένως και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να υπερασπιστεί τις πολιτικές του».

Επιβεβαίωσε πως η πρόσκληση Κασσελάκη σε Νίκο Ανδρουλάκη να θέσει το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου στους ευρωσοσιαλιστές εντάσσεται στο πλαίσιο των ανοιγμάτων για κοινοβουλευτικές συνεργασίες με τα προοδευτικά κόμματα. «Μπορούμε να συνομιλούμε με τα άλλα προοδευτικά κόμματα» και όπως «έχουμε προτείνει να υπάρξει συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε προτάσεις νόμου», έτσι και αυτό, το μείζον θέμα των αγνοουμένων εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση, σε επίπεδο ευρωπαϊκής αριστεράς και ευρωσοσιαλιστών «και είναι ευτυχές ότι ο κ. Ανδρουλάκης αποκρίθηκε». Πρόσθεσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε με την κίνησή του αυτή «να δείξει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων αλλά σε θέματα που αποτελούν κοινό τόπο και μπορούν τα δύο κόμματα και οι προοδευτικές δυνάμεις να δράσουν από κοινού», δεν υπάρχει λόγος «να χάνουμε χρόνο και να αφήνουμε τις ευκαιρίες να περνούν από μπροστά μας».

Σε σχέση με τα κομματικά μέσα, ρωτήθηκε για το πότε πρέπει να αναμένονται αποφάσεις σε σχέση με το μέλλον τους. Παρέπεμψε στην απόφαση που έλαβε η πρόσφατη ΠΓ σύμφωνα με την οποία η κρατική επιχορήγηση προτείνεται να πηγαίνει κατά 45% στα κομματικά ΜΜΕ και από εκεί και πέρα διοικήσεις και εργαζόμενοι καλούνται ως το τέλος του μήνα να προτείνουν μία βιώσιμη λύση.

Όσον αφορά τις σχέσεις Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, και με αφορμή ερώτηση για το ότι συνεχίζουν τα δημοσιεύματα που επιμένουν ότι είναι βαθιά ενοχλημένος ο πρώην πρωθυπουργός, η Βούλα Κεχαγιά παρέπεμψε στην απόφαση της ΠΓ για το θέμα των οικονομικών, όπου «δεν αφήνεται κάποια σκιά σε σχέση με τα οικονομικά είτε των προηγούμενων ετών, είτε της προηγούμενης ηγεσίας, είτε της σημερινής». Πρόσθεσε ότι στην τελευταία του αναφορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε για τον πρώην πρωθυπουργό «ότι οι σχέσεις τους είναι πολιτικές».

Σημειώνεται ότι την αύριο το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Γεραπετρίτης: «To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα – Δεν υπαναχωρούμε στις εθνικές μας θέσεις»

«Η λύση θα έρθει μετά από διαρκή κινητικότητα»

ΠΑΣΟΚ: «Φουντώνει» ο προεκλογικός αγώνας – Οι θέσεις των υποψηφίων και τα εκλογικά κοινά που στοχεύουν

Keywords
Τυχαία Θέματα