Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφώνεται σήμερα η σύγκρουση – Το ενδεχόμενο της μομφής και οι παράγοντες έντασης

«Μπαρούτι» μυρίζει η σημερινή πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα κρίνει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας.

Είναι πλέον ισχυρό το ενδεχόμενο να κατατεθεί μια πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από τον Παύλο Πολάκη και τους 87.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται υπό πολύ μεγάλη πολιτική πίεση τις τελευταίες μέρες μετά και την προτροπή των δύο παραπάνω χωριστών μπλοκ να προσφύγει σε κάλπες και σήμερα αναμένεται να δεχτεί

έντονο πολιτικό σφυροκόπημα από τις ομάδες και τα πρόσωπα που τον αμφισβητούν, ή θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί μια διέξοδος με κάλπες.

Όμως, μέχρι χθες το κλίμα που εξέπεμπε η ηγεσία ήταν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έπραξε και στην ΠΓ της Πέμπτης, δε θα «σηκώσει το γάντι» και δεν θα ανακοινώσει προσφυγή στις κάλπες από μόνος του, όπως του ζητούν όσοι τον αμφισβητούν.

Εφόσον ο Κασσελάκης δε «σηκώσει το γάντι», παρά το γεγονός ότι είναι φανερή η αμφισβήτηση («δεν το κρύβουμε ότι υπάρχει αμφισβήτηση», είπε χθες η Βούλα Κεχαγιά), τότε όπως προαναφέρθηκε, ανοίγει ο δρόμος για πρόταση μομφής, πιθανότατα και από τις δύο πλευρές.

Στρατηγική σε βήματα από τους 87

Οι 87 σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κινηθούν με βήματα, καθώς θα καταθέσουν κείμενο σκληρής κριτικής στην ηγεσία ζητώντας να αναγνωρίσει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με δική της ευθύνη και να προσφύγει σε κάλπες για να δώσει λύση.

Εφόσον, ο Στέφανος Κασσελάκης δε σηκώσει το γάντι θα πάνε σε πρόταση μομφής, παρουσιάζοντας το πολιτικό τους σκεπτικό. Και αυτή ενδεχομένως να ενοποιηθεί με την πρόταση μομφής που θα καταθέσει ο Παύλος Πολάκης, εφόσον προχωρήσει τελικά και αυτός.

Από την άλλη, ο Παύλος Πολάκης είναι με ερωτηματικό αν θα καταθέσει πρόταση μομφής εξ αρχής ή θα επιλέξει και αυτός και τα στελέχη του μια τακτική όπου θα προηγηθεί το πολιτικό σφυροκόπημα.

Παράγοντες τριβής – Μυστική ή φανερή ψηφοφορία;

Όμως, το ερώτημα είναι τι θα γίνει διαδικαστικά – που όμως είναι και ουσία – εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής.

Από το προεδρικό στρατόπεδο υπάρχουν πληροφορίες ότι θα επιδιωχθεί η ψηφοφορία να είναι φανερή, κάτι στο οποίο αναμένεται να εναντιωθούν Πολάκης και 87, με το σκεπτικό ότι η ψηφοφορία πρέπει να είναι μυστική ειδικά στο βαθμό που αφορά πρόσωπα και μάλιστα του προέδρου.

Η ανησυχία για τους συσχετισμούς (τις ψήφους δηλαδή) είναι έντονη πλέον και για την ηγεσία, ειδικά μετά την εικόνα που αποτυπώνεται από την Επιτροπή Καταστατικού όπου δεν πέρασαν κρίσιμες προτάσεις του προέδρου.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να επιβάλει φανερή ψηφοφορία ώστε να ελέγξει τις διαρροές, την ώρα που η άλλη πλευρά θα καλεί σε μυστική ψηφοφορία ώστε τα μέλη του οργάνου να εκφραστούν “πιο ελεύθερα”, όπως λένε.

Αυτό αναμένεται να είναι ένα βασικό σημείο τριβής στην σημερινή συνεδρίαση, ενώ υπάρχει κι ένα ακόμα:

Αν θα μπορούν οι συνδικαλιστές, μέλη της ΚΕ, που θα απουσιάζουν ευρισκόμενοι στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ, να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία ηλεκτρονικά ή όχι.

Αν δεν τιναχτεί στον αέρα η συνεδρίαση με τις διαφωνίες επί των διαδικασιών από τις οποίες όμως κρίνονται ψήφοι, τότε τα πράγματα θα οδηγηθούν σε ψηφοφορία. Σύμφωνα με το Καταστατικό για να περάσει η πρόταση μομφής στο πρόσωπο του προέδρου θα πρέπει να συγκεντρώνει το 50%+1 των ψήφων, που σημαίνει 148 ψήφους, από τα 295 μέλη που απαρτίζουν σήμερα την ΚΕ, καθώς μετά τη διάσπαση έμειναν 5 κενές θέσεις που δεν αναπληρώθηκαν στο 300μελές όργανο.

Αν περάσει – αν δεν περάσει…

Αν περάσει η πρόταση μομφής, μετά θα κινηθούν οι διαδικασίες μέσα από ένα Έκτακτο ή Διαρκές συνέδριο.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν δεν περάσει η πρόταση μομφής και τι θα πράξουν όσοι θα την έχουν καταθέσει. Η Βούλα Κεχαγιά διεμήνυσε χθες, πως θα πρέπει «να αναλογιστούν και να συλλογιστούν πως από εδώ και πέρα μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Αν έρθει ένα οριακό αποτέλεσμα, όπου καταγραφεί μια ισχυρή μειοψηφία, καταγράφοντας κι επισήμως το βαθύ πολιτικό πρόβλημα, είναι με ερωτηματικό αν οι αμφισβητίες θα συνεχίζουν να πιέζουν με επόμενο ορίζοντα το συνέδριο.

Διαβάστε επίσης:

Με σκληρό πολιτικό κείμενο που θα ζητά κάλπες οι 87 στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Ανοιχτό το ενδεχόμενο μομφής

Μητσοτάκης: Η ΔΕΘ, το πάρτι για τα εγκαίνια του Μετρό, το χαρτοφυλάκιο του Τζιτζικώστα και ο… Φουρνιέ

Ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου μέσω… Τουρκίας προτείνει ο Τατάρ – Πώς οι καθυστερήσεις άφησαν χώρο στην Άγκυρα

Keywords
Τυχαία Θέματα