ΚΕΠΕ: Μισθολογικό χάσμα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Χαμηλότεροι είναι οι μισθοί των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό, σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ για το μισθολογικό χάσμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία καταρρίπτει έναν αρκετά διαδεδομένο μύθο, από την εκτίμηση του μισθολογικού χάσματος, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δηλαδή, την εκτίμηση της διαφοράς της αμοιβής που λαμβάνουν δύο πανομοιότυποι εργαζόμενοι εκ των οποίων ο ένας εργάζεται στο δημόσιο και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα, προκύπτει ότι οι αμοιβές στο δημόσιο

είναι σημαντικά χαμηλότερες έναντι του ιδιωτικού τομέα.

Σε επίπεδο μηνιαίων αποδοχών η υστέρηση στον δημόσιο τομέα είναι μεταξύ 15,8% και 18,6% (ανάλογα με τη μεθοδολογία που ακολουθείται). Κατά την σύγκριση έχει συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν δύο μισθούς επιπλέον ετησίως (τον 13ο και 14ο μισθό), ενώ στο Δημόσιο έχουν καταργηθεί.

Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται καλύτερα από τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αποκαλύπτει το αντίθετο – όταν γίνεται σύγκριση επί ίσοις όροις.

Ωστόσο, η απλή σύγκριση μέσων όρων παραπλανά. Η έρευνα του ΚΕΠΕ εξετάζει τις αποδοχές «πανομοιότυπων» εργαζομένων, δηλαδή με ίδιο μορφωτικό επίπεδο, εμπειρία και ηλικία, αποκαλύπτοντας ότι οι αμοιβές στο Δημόσιο υπολείπονται του ιδιωτικού τομέα κατά 15,8% έως 18,6%.

Σύμφωνα με την πρώτη μεθοδολογία εκτίμησης (Mincer 1974), το εκτιμώμενο καθαρό ωρομίσθιο στον δημόσιο τομέα είναι κατά 14,6% χαμηλότερο έναντι του ιδιωτικού τομέα. Σε επίπεδο καθαρών μηνιαίων αποδοχών, το χάσμα αμοιβών υπέρ του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 18,6%.

Σύμφωνα με τη δεύτερη μεθοδολογία εκτίμησης (Oaxaca 1973 και Blinder 1973), οι εκτιμώμενες ωριαίες αποδοχές των απασχολούμενων στο δημόσιο υστερούν κατά 13,3% έναντι του ιδιωτικού τομέα. Αντίστοιχα, οι εκτιμώμενες μηνιαίες αποδοχές των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα υστερούν κατά 15,8% του ιδιωτικού τομέα.

Ο ρόλος των επιδομάτων και των «χαμένων» μισθών

Κατά τον υπολογισμό, ελήφθη υπόψη ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι λαμβάνουν 14 μισθούς ετησίως (περιλαμβανομένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας), ενώ στο Δημόσιο οι επιπλέον μισθοί έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια. Με βάση το προσαρμοσμένο αυτό μοντέλο, διαπιστώνεται ότι:

Ο δημόσιος τομέας έχει χάσει το πλεονέκτημα των αποδοχώνΔιατηρεί όμως την εργασιακή ασφάλεια λόγω της μονιμότητας, ως βασικό πλεονέκτημα έναντι του ιδιωτικού

Η διαφορά στις αποδοχές μεταξύ των δύο τομέων αυξήθηκε περαιτέρω το 2023, καθώς οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ενισχύθηκαν λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Αντίθετα, οι αμοιβές στο Δημόσιο διαμορφώνονται με διαφορετικό μηχανισμό και δεν ακολούθησαν αντίστοιχη αυξητική τάση.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: «Μειώσεις φόρων για μεσαία τάξη και συνεπείς φορολογούμενους το Σεπτέμβριο»

ΑΑΔΕ: Στις 25/4 η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων – Εκπτώσεις φόρου για έγκαιρη υποβολή

Τρία τα βασικά χρώματα πλέον στα τιμολόγια ρεύματος

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΕΠΕ, Μισθολογικό,kepe, misthologiko