Κεραμέως: Τα κρούσματα σε σχολεία, η task force και οι αρνητές της μάσκας - Μέρος της νέας κανονικότητας το κλείσιμο των σχολείων

Πολιτική

 

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων με διαφορετικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και καθώς κρούσματα εντοπίζονται ήδη σε κάποια σχολεία, τα οποία έχουν κλείσει, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως μίλησε στο enikos.gr.

«Εργαστήκαμε μεθοδικά και επισταμένως όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να είναι όλα

στη θέση τους, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Φέτος, νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, περίπου 25.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού βρίσκονται στα σχολεία πριν το «πρώτο κουδούνι». Παράλληλα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, έγιναν 4.500 μόνιμοι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, έχουν ήδη εκδοθεί προσωρινοί πίνακες για το μόνιμο διορισμό 10.500 εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης, ενώ έχουν προβλεφθεί και επιπλέον πιστώσεις ύψους μέχρι 200 εκ. ευρώ για την πρόσληψη πρόσθετων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν π.χ. για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών, από τη διεύρυνση του Ολοήμερου και τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων. Ως προς τα βιβλία, βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στα σχολεία και διανεμήθηκαν την Δευτέρα στους μαθητές" ανέφερε η κ. Κεραμέως σχετικά με την προετοιμασία και τις ελλείψεις που υπάρχουν.

-Είδαμε «παρατράγουδα» σε διάφορα σχολεία με τους αρνητές της μάσκας. Τι απαντάτε στους γονείς και τους μαθητές;

Οφείλουμε καταρχάς να υπογραμμίσουμε ότι αυτή ήταν η εξαίρεση. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας τήρησε τα μέτρα προστασίας και πρόληψης με υποδειγματικό τρόπο. Η μάσκα είναι μια «ασπίδα προστασίας» για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τους ίδιους τους γονείς, για την κοινωνία, για όλους μας. Η χρήση της αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση προστασίας της ατομικής και της δημόσιας υγείας, για αυτό και είναι προϋπόθεση για την είσοδο οποιουδήποτε στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

-Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για λειτουργία περισσότερων αιθουσών με λιγότερους μαθητές;

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ακολουθεί από την πρώτη στιγμή τις οδηγίες της ομάδας των Ειδικών Επιστημόνων, οι οποίοι έχουν λάβει υπόψη τους όλα τα δεδομένα και συνέστησαν με ομόφωνη απόφασή τους την πλήρη επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ανάμεσα στα οποία είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, τα διαφορετικά διαλείμματα, η επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου, η συστηματική υγιεινή των χεριών, ο σχολαστικός καθαρισμός του σχολείου, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ΕΟΔΥ και άλλα πολλά. Η σημαντική διαφορά της σχολικής τάξης σε σχέση με άλλους χώρους είναι ότι ο πληθυσμός της είναι σταθερός και δεν μεταβάλλεται όπως π.χ. στα καταστήματα όπου κάθε μέρα εισέρχεται διαφορετικός κόσμος. Τέλος, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται πως τα παιδιά είναι η ασφαλέστερη πληθυσμιακή ομάδα: νοσούν λιγότερο συχνά από τους ενήλικες, εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα και περιορισμένη συχνότητα μετάδοσης στο περιβάλλον τους. Αν υπήρχε ένας μαγικός τρόπος όχι μόνο να λύσουμε το πρόβλημα δεκαετιών αναφορικά με τη σχολική στέγη αλλά επιπλέον να διπλασιάσουμε σε μερικούς μήνες τις σχολικές αίθουσες της χώρας, ασφαλώς και θα το κάναμε. Οφείλουμε όμως να είμαστε ρεαλιστές και να πορευόμαστε με πραγματικά δεδομένα. Η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κατάφερε να στεγάσει μία μόλις τάξη νηπιαγωγείου (για παιδιά 4-5 ετών) για να εφαρμόσει, υπό κανονικές συνθήκες, τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση που η ίδια θεσμοθέτησε μέσα σε ένα χρόνο – πόσο μάλλον όταν μιλάμε για 14 σχολικές τάξεις (4-18 ετών) μέσα σε λίγους μήνες.

-Ήδη κάποια σχολεία έχουν κλείσει, τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού; Πείτε μας δύο λόγια και για την task force

Στις περιπτώσεις αυτές, όπως ήδη έχει συμβεί σε σχολεία, που έχουν κλείσει τις τελευταίες ημέρες, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, το οποίο περιλαμβάνει κλείσιμο τμημάτων ή σχολικών μονάδων. Είναι κι αυτό μέρος της νέας κανονικότητας. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί μια «ομάδα κρούσης», μία task force, με εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη -μέσω του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων- και του ΕΟΔΥ. Η ομάδα αυτή θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση, το πρώτο διάστημα, περιφερειακούς διευθυντές υγείας και διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση κρουσμάτων στα σχολεία. Κρίνεται αναγκαία, ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη δύσκολη περίοδο. Στην ίδια κατεύθυνση και η δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών και e-mail υποδοχής και διαχείρισης των αιτημάτων, καθώς και της ιστοσελίδας mathainoumeasfaleis.gov.gr με οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικούς συνδέσμους, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη έναντι του κορωνοϊού.

ΚορωνοϊόςσχολείακλείσιμοκρούσματαTASK FORCEHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα